Srbija kreće u ofanzivu na Berlin! Protivnik idealan za podelu minuta i da Nedović oseti teren

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.09.22. | 10:40

Bez potcenjivanja Holandije, Svetislav Pešić može da razigra igrače sa manjom minutažom i vidi nove taktičke sisteme na delu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Srbija je spremna za ofanzivu na Berlin! Posle nikad kraćih priprema i uigravanja čak i kroz kvalifikacije za drugo takmičenje, košarkaška reprezentacija kreće u odbranu srebra iz Istanbula 2017. sa idejom da posle 20 godina konačno vidimo zlato oko vrata i pehar u rukama.

Izabrane vesti

Orlovi mogu da budu zadovoljni rasporedom grupne faze. Holandija (RTS, 21.00) je idealan protivnik da se uđe u veliko takmičenje, podele minuti i na igrače sa manjim prostorom za igru prethodnih dana, kao i da Nemanja Nedović oseti parket, odnosno ritam takmičarske utakmice posle oporavka od udarca u predelu kuka. Povratnik u redove Crvene zvezde je izašao pred novinare i potvrdio da je potpuno spreman da odgovori na sve što se pred njega bude stavilo. I kod njega se oseća velika želja da konačno istrči na parket u takmičarskom ambijentu i pomogne saigračima da doguraju što dalje, po mogućstvu do samog vrha. Ali, o tom - potom...

21.00: (1,90) Srbija (hendikep -22,5) Holandija 1,90)

Svetislav Pešić nije želeo previše da otkriva karte tokom poslednjeg obraćanja javnosti iz O2 Arene. Pričao je o mogućnosti da spusti minutažu nosiocima, ali pre svega je želeo da ukaže poštovanje prvom rivalu u gruši i to je nekoliko puta isticao kroz svoje rečenice. Skromnost, poštovanje i fokus.

I kapiten Vladimir Lučić znao je da doda kako su unapred dobijene utakmice na papiru uvek najteže. Dok tribine i oni koji će susret pratiti kraj malih ekrana svojih uređaja očekuju ubedljiv trijumf, u srpskom timu razmišljaju kako da posao urade na pravi način bez pretrpljene štete odnosno eventualnih povreda, poštujući taktičke zamisli kako bi sve bilo spremno za Češku sa kojom ukrštamo koplja već u subotu od 17.30 pred gotovo 18.000 gledalaca.

"Veoma dobar tim u tranziciji, igraju jako u pojedinačnoj odbrani, imaju dobre promene sistema odbrani. Zato poštujemo našeg rivala, kao što ćemo i svakog narednog protivnika. Svaki tim koji se kvalifikovao za Evrobasket zaslužuje poštovanje, to je slučaj i sa Holandijom", analizirao je Pešić prvog rivala Srbije.

Tokom desetominutnog intervala dostupnog za novinarske ekipe u Pragu da vide trening Srbije osetila se opuštenost kakva je definitivno nedostajala u Kini 2019. godine, kada smo propustili možda i najveću šansu te generacije da osvoji zlato. Igrači su bili razigrani po parketu, raspoloženi da uvere javnost u Srbiji da su spremni za ono što ih čeka u Pragu i Berlinu. Vanja Marinković i Marko Gudurić su namestili nišanske sprave i izgledalo je gotovo kao da se takmiče ko će više trojki da ubaci zaredom, Vladimir Lučić i Nikola Jokić su bili ispomoć jedan drugom u raspucavanju, dok je Nikola Jokić na drugom kraju parketa radio ono svoje - pogađao trojke sa jedne noge.

Poput Luke Dončića u Sloveniji, kada gledate dvostrukog uzastopnog MVP na parketu sve izgleda tako lako i jednostavno, iako su šutevi poput onih koje Somborac pogađa izuzetno teški za realizaciju... Vasilije Micić je "tražio" šuteve iz driblinga i težio je da svaki izbačaj bude savršeno izveden, dok je sa strane sve to mirno posmatrao Svetislav Pešić, verovatno razmišljajući kako da izbalansira potrošnju igrača u izazovnom sistemu takmičenja, sa dve utakmice u manje od 24 časa.

SRBIJA OSVAJA EVROBASKET - KVOTA 4,50!

Svesni su svi, od ljudi iz holandske reprezentacije, preko navijača, do srpske košarkaške ekspedicije u Pragu da je aktuelni vicešampion Evrope apsolutni favorit. Ali, to ne znači da će igrači Mauricija Buskalje izaći na teren da bi bili statisti. Tokom jučerašnje konferencije za novinare Holanđani su isijavali ponosom na to što su ponovo u najjačem evropskom društvu posle sedam godina, odnosno drugi put od 1989. i žele da iskoriste svaki trenutak u Pragu da pokažu koliko im je stalo što su ponovo deo elite.

Pominjao je kapiten Vorti de Jong kome će ovo biti poslednje utakmice u dresu Lala i "prljavu" igru, na granici dozvoljenog, ali to je jedan od mehanizama kojim rival sa ne tako bogatom košarkaškom istorijom želi da odgovori na ogroman individualni i timski kvalitet protivnika renomea Srbije.

"Mi smo podređeni celog života, ne samo protiv Srbije. Motivacija, energija i želja moraju da budu veliki. Srbija kao izuzetan tim treba da nas gura napred. Nikada ne treba zaboraviti da je lopta, da se igra 40 minuta, da je jedna utakmica. Treba da uživamo i nosimo se sa pritiskom, jer želimo da napredujemo, da podižemo kvalitet. Svaki dan novi plan utakmice, moramo da se navikavamo na to", bila je poruka selektora Buskalje.

Srbija drži sve u svojim rukama, sada je vreme da pokaže zašto je pred sam put u Češku proglašena zvanično za prvog favorita verovatno nikad težeg kontinentalnog turnira.

EVROBASKET DANAS

Petak

14.00: (2,30) Izrael (14,5) Finska (1,70)

14.15: (1,35) Ukrajina (16.00) Velika Britanija (3,50)

17.00: (3,90) Hrvatska (16,0) Grčka (1,30)

17.30: (2,70) Poljska (14,5) Češka (1,55)

21.00: (1,05) Italija (27,0) Estonija (10,0)

21.00: (1,90) Srbija (hendikep -22,5) Holandija 1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija HolandijeSvetislav PešićMauricio BuskaljaVorti de JongVladimir LučićNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara