Mauricio Buskalja i Vorti De Jong na konferenciji
Mauricio Buskalja i Vorti De Jong na konferenciji

Poruka Holanđana: Protiv Srbije moraćemo da igramo i prljavo, na granici dozvoljenog

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.09.22. | 19:03

“Mi smo podređeni u životu, ne samo protiv Srbije. Motivacija, energija i želja moraju da budu veliki“, dodaje selektor Buskalja

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Za reprezentaciju Holandije sam plasman na Evrobasket predstavlja ozbiljan uspeh, s obzirom da je nije bilo od 2015. godine na velikoj sceni, a pre toga još od 1989. godine, posle čega je jedno vreme bila čak i u društvu "Liliputanaca" iz B divizije.

Izabrane vesti

Zbog toga je susret sa Srbijom (petak, 21.00) ne samo velika nagrada za kompletnu ekipu, već i pravi test mogućnosti ovog sastava, da se vidi gde je sastav Mauricija Buskalje u odnosu na košarkaškog giganta i jednog od favorita za medalju. I pored toga Holanđani ne odaju utisak da se plaše duela sa Orlovima, već da žele da izađu na parket sa idejom da se takmiče od prvog do poslednjeg minuta. Pa, kako bude...

“Želimo da postanemo košarkaška zemlja, da pokažemo najbolju verziju nas. Proveli smo tri godine zajedno, mnogo toga smo prošli zajedno. Sve ovo za nas je veliki izazov, čeka nas teška utakmica. Cilj nam je da igramo sa velikom željom, motivacijom i energijom. Spremni smo da se borimo i uživamo u ovom trenutku“, poručio je selektor Buskalja na konferenciji za novinare. 

Kako se osećate kada znate da će naspram vas biti Srbija?

“Mi smo podređeni u životu, ne samo protiv Srbije. Motivacija, energija i želja moraju da budu veliki. Srbija kao izuzetan tim treba da nas gura napred. Nikada ne treba zaboraviti da je lopta, da se igra 40 minuta, da je jedna utakmica. Treba da uživamo i nosimo se sa pritiskom, jer želimo da napredujemo, da podižemo kvalitet. Svaki dan novi plan utakmice, moramo da se navikavamo na to“.

SRBIJA - HOLANDIJA KVOTE

Kapiten Vorti De Jong izuzetno je ponosan na činjenicu da će Holandija posle sedam godina ponovo biti učesnik Evropskog prvenstva...

“Dug smo prošli, veliko je zadovoljstvo biti deo Evropskog prvenstva, među ovako kvalitetnim ekipama. Velika motivacija vlada među igračima, imamo neke momke koji su bili tu i 2015, kao i novajlije. Za nas je ovo veliki izazov. Željno iščekujemo utakmicu sa Srbijom, imaju jako kvalitetan tim i igrače. Moraćemo da igramo preko granica mogućnosti kako bismo bili konkurentni. Da iskoristimo recept iz utakmice protiv Španije, kada smo dobili veliko poštovanje protivnika“, kaže iskusni bek i dodaje:

“Dobili smo poštovanje sa godinama jer smo stalno rasli kao tim. Naš uspeh ne određuje to koliko smo dobri, ali imamo prostor za dalji napredak. Trener radi veliki posao oko toga da nas učini boljim, da nas opusti i da podignemo kvalitet. Velika je stvar što smo ponovo na Evrobasketu“.

Kao neko ko je igrao i 2015. godine, kakvu poruku ima za saigrače kojima će ovo biti prvo veliko takmičenje?

“Jedna od najvažnijih stvari je da uživaju. Ne igramo svake godine velika takmičenja, ali kada smo već tu, važno je uživati, učiti, da uvek imaš nešto novo da pitaš i spremiš se za treninge, utakmice, da radiš ono što trener traži od tebe. Najvažnije je zabavljati se na terenu“.

Utakmica protiv Srbije velika je čast za Holandiju...

“U utakmicama protiv ovakvih timova, moramo da budemo u podređenom položaju. Naša taktika i želja moraju da budu veliki, moramo da izađemo na parket i budemo prljavi ponekad, da igramo na granici. Počev od 2015. do danas, mi smo u poziciji da smo potcenjeni, ali nam ta pozicija prija. Želimo da se podignemo. Srbija je jedan od favorita, zato mi moramo da idemo preko limita i postanemo dobar, kvalitetan tim“.


tagovi

košarkaška reprezentacija Holandijekošarkaška reprezentacija SrbijeMauricio BuskaljaVorti de Jong

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara