Košarkaši Partizana (©ABA liga)
Košarkaši Partizana (©ABA liga)

Slobodna bacanja mogu da budu Ahilova peta ovog Partizana

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.09.24. | 10:38

Crno-beli su posle dva odigrana kola u novoj sezoni regionalne ABA lige najgora ekipa po procentu pogođenih penala

Mnogo toga dobrog se videlo od košarkaša Partizan Mozzart Beta u prve dve utakmice nove sezone, međutim u moru lepih stvari koje su napunile oči navijačima, pronašle su se i neke koje ozbiljno bodu iste. Jedna pogotovo. Slobodna bacanja. Iako je još mali uzorak, šutevi sa penala su se već javili kao glavni problem ovog crno-belog tima, kao i onaj koji bi potencijalno mogao da predstavlja Ahilovu petu u tek otpočetoj takmičarskoj godini.

Na premijeri protiv čačanskog Borca, izabranici Željka Obradovića su sa tog mesta šutirali 10/17 što je nekih 55 odsto procenta uspešnosti, da bi u duelu sa Spartakom, postoci bili još niži - 12/24 (50 odsto)! Da ne beše pogođenih trojki Isaka Bonge, te dobrih poteza Ifea Lundberga i Karlika Džonsa, vrlo lako je moglo da dođe do nenadanog poraza beogradskog velikana. Što bi odmah ulilo sumnju u kapacitete čitave ekipe.

Izabrane vesti

"Odličan otpor protivničke ekipe, celu utakmicu su pogađali šuteve, na poluvremenu smo malo podigli tempo, uspeli da povedemo i privedemo utakmicu kraju. Bila je dekoncentracija sa naše strane, šut nas nije slušao, pokušali smo da nađemo neke druge načine da doprinesemo, najpre odbranom i energijom. Mislim da smo odigrali dobro drugo poluvreme", kazao je Balša Koprivica posle susreta sa debitantom u ABA ligi.

Koliko cela stvar može da naraste u gorući problem, vidi se i po tome što je Partizan Mozzart Bet već sada najlošiji tim ABA lige po uspešnosti sa penala. Trenutno su na 53,6 odsto, dok primera radi, Krka, koja je na prvom mestu, ima sjajnih 93,3.

Najslabija karika i to ubedljivo, ali potpuno očekivano je Tajrik Džons koji je zasada pogodio samo četiri bacanja iz 11 pokušaja. Balša Koprivica je na 4/8, Bonga na 1/3, a polovičan učinak imaju i Sterling Braun i Frenk Nilikina. Takođe, stoodstotni nisu ni Dvejn Vašington kao ni Karlik Džons.

Sve to dovodi u pitanje imaju li crno-beli sigurnog izvođača, onog koji će u penal završnici velikih utakmica da se lati lopte i sa sigurnošću stane na liniju. Ili će da postanu ekipa koju će svako da "hekuje" i namernim faulovima ih šalje na penala kao po kazni.

Sa tim problemom bi mogao da se susretne Tajrik, momak koji iz više razloga podseća na miljenika crno-bele publike, Matijasa Lesora. Kako po energičnosti, eksplozivnosti, skočnosti, tako i po nepreciznosti sa slobodnih bacanja, Dobro se pamti koliko se momak sa Martinika mučio sa time u svojoj debitantskoj sezoni u Partizanu, čak je i oborio negativni rekord Evrokupa kada je u duelu sa Turk Telekomom imao 4/16 sa penala! Takođe, lani je u dresu Panatinaikosa postao najgori u istom aspektu u Evroligi pošto je u okršaju sa Makabijem pogodio samo tri penala od 14 šutiranih.

I sa time se živi, kao što će ovaj novi Partizan morati da nauči da živi sa ovim nedostatkom. Ako se on ispostavi kao nedostatak, pošto je zasada još rano za konačne zaključke. Ali, da liči na to, liči.

Poređenja radi, prošle sezone je tim iz Humske imao odličnih 81 odsto sa slobodnih bacanja, pretprošle 79,7 odsto, dok je u prvoj sezoni od povratka Obradovića, postotak iznosio 74,7. Imao je valjak sigurne izvođače u Kevinu Panteru i Džejmsu Naneliju koji su uvek bili na preko 90 odsto, dok je Lesor taj minus nadoknađivao izuzetnom borbom.

Ostaje da se vidi kako će to sadašnji tim nadoknađivati. Zasada deluje da će to biti šutem za tri poena po kojem su trenutni lideri u jadranskoj ligi. Takođe, i kako će se sa tim defektom ponašati protiv rivala mnogo kvalitetnijih nego što su Borac Mozzart i Spartak. Naprimer, poput Baskonije kojoj u četvrtak (20.30) stižu u goste na startu evroligaške kampanje.



tagovi

KK PartizanABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara