Reprezentacija Srbije (© AFP)
Reprezentacija Srbije (© AFP)

Olimpijski mamurluk pa povratak u klubove: Srbi kreću po titule u NBA, Evroligi i Rusiji

Vreme čitanja: 4min | pon. 12.08.24. | 16:10

Uskoro se ponovo prebacujemo na klupsku košarku

Veličanstvenih 12 košarkaša Srbije obradovalо је naciju, zajedništvom, igrom, a onda i senzacionalnom proslavom na dodeli medalja u Parizu. U potpunosti su ukrali šou svima u Bersiju, pre svega Amerima koji su uzeli zlato, ali sada polako kreće povratak u realnost. Momci dobijaju zasluženi odmor da se resetuju, ali i izleče mamurluk iz Pariza pa kreće još jedna sezona u kojoj će se mnogi od ovih igrača boriti za najveće domete, kako u NBA ligi, tako i u Evroligi.

Najviše vremena za odmor imaju NBA igrači, njih četvorica. Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Vasilije Micić i Nikola Jović tek kreću sa timskim treninzima u septembru jer NBA sezona počinje 22. oktobra. Zanimljivo da će Nikola Jokić sa Denverom igrati 4. oktobra u Abu Dabiju prijateljski meč.

Izabrane vesti

Generalno od svih NBA igrača, Jokić će ponovo biti taj koji će sasvim sigurno imati napornu sezonu jer Nagetsi sa najboljim igračem na planeti uvek imaju isti cilj, napad na titulu. Prošle sezone su ispali u drugom kolu plej-ofa posle sedam teških mečeva protiv Minesote, a sada je Somborac dobio pomoć u vidu Rasela Vestbruka. Ostaje nam da vidimo da li će Nikola ponovo biti na MVP nivou kao što je to bio slučaj prethodnih godina, ali i na ovim Olimpijskim igrama gde je dominirao u svim statističkim kategorijama.

Bogdan Bogdanović takođe želi sa Atlantom da napravi iskorak u odnosu na prošlu sezonu kada nije igrao plej-of. Individualno je imao sasvim solidnu sezonu, a čini se da je sada napravljeno mesta za njega da igra još više u tandemu sa Treom Jangom.

Nadamo se da će i Nikola Jović nastaviti da dobija sve veću priliku u Majamiju kod Erika Spolstre. Možda Jović nije imao turnir u Parizu kao što je to bilo u Manili na Mundobasketu prošle godine, ali je on bez ikakve dileme budućnost Srbije.

Što se Vase Micića tiče, gledaćemo ga ponovo u Šarlotu gde je dobio minute za razliku od Oklahome. Iskoristio je te minute u Hornetsima, a sada je vreme da pokaže zbog čega je važio za najboljeg plejmejkera Evrolige, a dobre partije u finišu Olimpijskih igara će sasvim sigurno doprineti da u sezonu uđe sa velikim samopouzdanjem.

Žestoko će biti i u Evroligi gde reprezentacija Srbije ima šest igrača. Naravno najviše ćemo pratiti momke koje nose dres Crvene zvezde i Partizana. U crveno-belom su Uroš Plavšić, Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac. Od sve trojice se očekuju da imaju ozbiljnu ulogu kod trenera Janisa Sferopulosa. Dobrić je povratnik posle sezone u Bolonji, novi član ekipe je Plavšić, dok je Davidovac bio deo prošlosezonske ekipe koja je osvojila sva tri trofeja.

Što se Partizana tiče, tu je Vanja Marinković. Nekada najmlađi kapiten crno-belih se vratio u Humsku posle uspešne internacionalne epizode u Španiji gde je igrao za Valensiju i Baskoniju. Sada će kod Željka Obradovića biti neko od koga se očekuje da strancima pokaže šta znači Partizan i vrati klub iz Humske na pobedničke staze.

Tu su još Marko Gudurić u Fenerbahčeu, kao i tandem iz Olimpijakosa Nikola Milutinova i Filip Petrušev. Sva trojica imaju velike ambicije u klubovima koji svakako pretenduju za titulu u Evroligi. Nikola Milutinov je jedan od najboljih centara u Evroligi, Gudurić je u finišu prošle sezone pronašao svoju ulogu kod Šarunasa Jasikevičijusa u Istanbulu, dok čekamo konačan rasplet kod Petruševa. Već nedeljama se šuška da bi Petrušev mogao da se vrati u Zvezdu jer je Olimpijakos na njegovoj poziciji doveo Sašu Vezenkova. Kako god bude bilo, Petrušev iza sebe ima sjajan turnir u Parizu gde su ga mnogi prozvali srpski Eron Gordon.

Nisamo zaboravili ni Aleksu Avramovića, srce i duša nacionalnog tima Srbije. Neko ko je svojom energijom oduševio planetu, njegova klupska karijera dobija novo poglavlje, donekle iznenađujuće. Posle tri sezone napušta Partizan, nećemo ga gledati u Evroligi. Srčani Čačanin ide u Rusiju da u dresu slavnog CSKA igra VTB ligu. Biće pomalo van očiju javnosti, ali nema dileme da će i u Rusiji raditi ono što ga je krasilo u dresu Srbije, ali i Partizana.

Za kraj moramo da pomenemo i Svetislava Pešića. Glavno pitanje u narednom periodu biće da li popularni Kari ostaje na klupi Srbije. Sve što je do sada uradio kao selektor u ovom mandatu je za svaku pohvalu. Osvojio je srebro na Mundobasketu, bronzu na Olimpijskim igrama, sada bi moglo i to zlato, prva prilika je naredne godine na Evrobasketu.

Neka momci svi budu zdravi, neka imaju uspešne klupske sezone i neka se svi ponovo okupe narednog leta da još jednom obraduju celu Srbiju.

Reprezentacija Srbije na Olimpijskim igrama

Uroš Plavšić (Crvena zvezda)

Filip Petrušev (Olimpijakos)

Nikola Jović (Majami)

Bogdan Bogdanović (Atlanta)

Vanja Marinković (Partizan)

Ognjen Dobrić (Crvena zvezda)

Nikola Jokić (Denver)

Vasilije Micić (Šarlot)

Marko Gudurić (Fenerbahče)

Dejan Davidovac (Crvena zvezda)

Aleksa Avramović (CSKA)

Nikola Milutinov (Olimpijakos)



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeNikola JokićAleksa AvramovićBogdan BogdanovićNBA ligaEvroliga

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara