Frank Nilikina (©Mozzart Sport)
Frank Nilikina (©Mozzart Sport)

Nilikina za Mozzart Sport: Da je neko 10-godišnjem Franku rekao da će jednom igrati za Partizan...

Vreme čitanja: 8min | ned. 29.09.24. | 10:00

“Oduševljeno bi prihvatio i bio jako uzbuđen zbog svega, posebno zbog takmičenja u Evroligi“, kaže francuski plejmejker

Dočekali su košarkaši Partizan Mozzart Beta da ih na otvaranju sezone dočeka maltene kompletno ispunjena Beogradska arena i da iz pobede nad Borcem Mozzart ponesu izuzetno iskustvo koje može samo da im posluži kao jak zamajac za dalje.

To 'dalje' za crno-bele stiglo je već u nedelju, kada će u čuvenoj Dudovoj šumi zaigrati protiv subotičkog Spartaka (TV Arenasport, 19.00) koji je u svoju debitantsku sezonu ušao sa idejom da bude tvrd orah za najjače timove regiona.

Izabrane vesti

Za Franka Nilikinu povratak u Evropu je zapravo iskustvo tranzicije u kojem još traži sebe, ali je svestan da je sezona počela i da prave stravi tek treba da dođu. Uz pomešane emocije, ali i znatiželju zbog toga šta ga čeka u narednim sedmicama i mesecima, osvajač olimpijskog srebra sa Francuskom govori za Mozzart Sport o dosadašnjem iskustvu u Partizan Mozzart Betu, navikavanju na evropsku košarku, odluci da ode iz NBA, ali i još nekim zanimljivostima...

Nisam još uhvatio takmičarski ritam, ali sve ide kako treba. Zadovoljan sam i osećam se dobro. Jako sam uzbuđen, jer imamo potpuno novi tim i jedva čekam da uhvatimo zalet, biće zanimljivo. Generalno sam dobro, smestio sam se u lep stan, lepo mi je u Beogradu, ljudi su jako dobri, ljubazni, vole košarku, vole sport i to mnogo znači. Imamo kvalitetnu grupu momaka, sada samo treba vremena da se dobro upoznamo, da igramo više jedni sa drugima i stičemo iskustvo. To će biti jedna od ključnih stavki i jako me raduje sve ono što sleduje sa ovim momcima“, kaže Nilikina za Mozzart Sport.

Ono o čemu se dosta priča jeste velika promena koja je zadesila ekipu tokom leta. Tajrik Džons i Ife Lundberg su baš za naš portal govorili o tome kako svi imaju svoje učešće u tome da se stvori što bolja timska hemija...

“U pravu su, tako je od prvog dana otkako sam došao ovde. Imali smo sastanak, posle toga sam počeo da upoznajem nove saigrače, imao sam nekoliko slobodnih dana nakon Igara. Ali, koliko sam shvatio od početka, momcima je lepo, svi su zadovoljni, tim je dobar. Svi se trude da budemo što više zajedno i van terena, što proces čini lakšim, lepšim. Rekao bih da je dobra ’radna atmosfera’, ali ne gledam ovo kao posao. Mi igramo košarku, drugačije je iskustvo. Svakako, mnogo je lepo biti uz ove momke i stručni štab“.

Svima je jasno da je NBA top nivo košarke, ipak ono što Evropa nudi su događaji poput turnira na Beogradskom sajmu ili utakmica u Atini pred više od 40.000 gledalaca. Kakve utiske nosiš?

“Izuzetne, izuzetne“, kao iz topa će francuski reprezentativac, pa dodaje:

“To sam baš govorio ranije... Voleo bih da svaki igrač može da doživi ovako nešto, da oseti atmosferu, jer je to zaista neverovatno. Imali smo utakmice na Sajmu, gde su pune tribine skandirale neprestano, jednostavno ni u jednom trenutku se nije prestajalo. Zaista jedinstveno iskustvo. Naravno, dok si na parketu, ne možeš da stigneš da obratiš pažnju na svaki detalj, jer si fokusiran na utakmicu, ali su navijači tu da ti pruže dodatni naboj energije, vetar u leđa. Sve to počinje još od zagrevanja, osećaš to i vidiš, posle takvog uvoda spreman si da ideš u rat. Znamo šta nas čeka u Areni, ali i da će navijači uvek biti uz nas i na strani“.

Odlučio si da se vratiš u Evropu posle nekoliko godina u NBA ligi. Koliko je bilo lako ili teško da se odlučiš na takav korak?

“Moglo je to da se dogodi još prošle godine. Bio sam u pregovorima sa Partizanom. Bilo je ponuda i iz NBA, bio sam na probama i treninzima. Naravno, razgovarao sam sa Željkom i Zoranom, dali su mi šansu da probam i vidim da li mogu da ostanem u NBA ligi. Sezona je ipak bila teška, mnogo povreda, a onda smo imali i Olimpijske igre... Čak i pre Igara, Partizan me je opet zvao i maltene smo ponovo vodili isti razgovor. Za mene je sada bilo lakše da se odlučim da se vratim, bio sam spremniji da donesem tu odluku. Takođe, bilo mi je jasno da su posle teške sezone male šanse da ću tamo moći da ostanem i imam ulogu, minute... Zato sam želeo da zaigram negde gde osećam da ću imati dobru rolu, dobro i ambiciozno okruženje, sa trenerom i timom, navijačima... U Partizanu sve odiše košarkom. Nadam se da ću imati sjajnu godinu“.

Pretpostavljamo da si verovatno razgovarao sa nekim bivšim igračima Partizana pre dolaska?

“Jesam, naravno. Pre svega Matijasom, kao i drugim saigračima iz reprezentacije, kao i onima koji igraju Evroligu godinama. Posle svega toga samo sam pratio instikte i napravio sam dobar potez. Jako sam zadovoljan svojim izborom“.

Niste uspeli da se poklopite u Šarlotu, ali da li ti je bilo lakše da se adaptiraš na novu sredinu uz Alekseja Pokuševskog?

“Nismo se sreli u Šarlotu, ali poznavao sam ga od ranije, igrali smo jedan protiv drugog. I ne samo sa njim, već i drugim momcima, pre svih Karlikom, sa Sterlingom Braunom sam igrao u Dalasu, tako da mi je bilo lako da se uklopim. Takođe, od ranije znam Vanju, Ajzeu... Sve to mi je samo olakšalo, a verujem i ostalima da se brže uklopimo. Naravno, domaći igrači imaju veliku ulogu u svemu tome, uče nas pomalo i srpski...“

Šta su te naučili?

“Nije za kameru (smeh). Samo ružne reči. Dobro, naučili su nas i da brojimo, zbog akcija i ostalih detalja. Dosta se trude da nam olakšaju, kao i članovi stručnog štaba. Povezujemo se lako“.

Koliko se evropska košarka promenila u ovih nekoliko godina, koliko si bio odsutan zbog obaveza u NBA ligi?

“Rekao bih da je više prisutna atletska komponenta, više je individualnog talenta. Naravno, kada sam zaigrao Evroligu prvi put bilo mi je 16 godina, nisam dobijao previše šansu, bio sam najmlađi u ekipi. Mnogo je debata koje se vode na ovu temu, ali iz mog ugla, sve je više talenta koji ulazi u Evroligu, timovi postaju bolji, sada znamo još više o košarci nego ranije. Definitivno je bolje nego što je bilo“.

Kako gledaš na šansu da zaigraš ozbiljno na evroligaškom nivou?

“Ovo je jedno od dva najjača takmičenja na svetu, posle NBA ide odmah Evroliga. Različiti su u smislu načina igre. Da si 10-godišnjeg Franku rekao da će jednog dana igrati za Partizan u Evroligi, odmah bi ti rekao: ’Tako je, idemo!’ Jako sam blagosloven i zahvalan zbog prilike, zato jedva čekam da sve krene“.

Razlog zašto te ovo pitamo leži i u nedavnom video snimku govora Huana Toskana koji je obišao svet. Kako gledaš na ono što je izjavio, da “igračima nije san da igraju ACB ligu ili Evroligu, nego NBA“?

“Ne delimo isto mišljenje“, jasan je francuski plej i nastavlja:

“Ne zato što razmišljam u smeru ko je u pravu, a ko ne. U ovoj poziciji, bitna je percepcija. Ono što je rekao, izgovorio je na klupi, tokom utakmice, dok je njegov tim gubio od protivnika iz Evrope. To su reči koje izgovaraš saigračima kada želih da ih motivišeš, da im pokažeš da ti je stalo, da moraju bolje. Zato je i rekao to da je svima njima san da idu u NBA, ali to je njegova percepcija. Naravno, takav govor treba da ’upali’ kod saigrača. E, sad, ne mogu da se saglasim sa onim što je rekao jer Evroliga je vrlo talentovana i drugačija, drugi tip košarke. Da me neko ne shvati pogrešno, ali ne mogu svi da se adaptiraju. Ovde ipak više dominira timska košarka, drugačiji teren i ’spejsing’, pa jednostavno ne možeš da radiš iste stvari u Evropi, kao što bi u NBA. Svakako, neću da kažem da je lud što je rekao to što je rekao, razumem njegovu percepciju, ali ne delimo mišljenje. Ako bi zaigrao u Evroligi, siguran sam da bi imao sjajno iskustvo i promenio bi mišljenje“.

Govorio si već o tome kako ti izgleda saradnja sa Željkom Obradovićem, a kako se snalaziš u novoj ulozi?

“Iskreno, nije toliko drugačija od onoga što sam imao. Cilj mi je da igram dobro na oba kraja terena, čvrsto, da igram kvalitetnu odbranu, donosim prave odluke u napadu, da probam ili sam da završim napad, ili da razigram saigrače... Ovo je košarka, prošao si sve, znaš koji su ciljevi. Sada je na Željku da shvati šta sve može sa nama kao ekipom i pojedincima, da iskoristi njihov talenat. Znam da će to uspeti, a mi smo spremni da radimo i to uradimo. Tako svi razmišljamo. Na kraju dana, treba da igramo zajedno, imamo dobar tim i želimo da nam sezona bude odlična. Svi su spremni da daju sve od sebe za tim, pobedu i uspeh“.

Za kraj, pitanje nevezano za Evroligu i Partizan. Francuska reprezentacija je posle 15 godina dobila novog selektora, nije tu više Vensan Kole, sa kojim si radio i u klubu. Hoće li ti biti čudno?

“Biće zanimljivo, drugačije. Imao je sjajnu karijeru, sa Francuskom je osvojio toliko medalja i postavio je reprezentaciju u sam vrh, mnogo je bio uspešan kao selektor. Bio je jako posvećen, on je za mene profesor. Znam ga još iz Strazbura, bio je prvi trener koji me je ubacio u profesionalnu košarku. Način na koji vidi igru, proučava je i pokušava da prenese iskustvo, to je nešto sjajno. Čestitam mu na svemu što je uradio, jako je teško voditi reprezentaciju na način na koji je on to činio 15 godina, napravio je program koji je uvek maltene bio pri samom vrhu. To je uspeh kojim bi svako bio ponosan“, zaključuje Nilikina.

JADRANSKA LIGA - 2. KOLO

Sreda:

Zadar - Igokea 76:79

/Ramljak 20 - Džons 20/

Subota:

C. zvezda - Mornar 91:72

/Giedraitis 19 - Dženkins 24/

Budućnost - Split 97:75

/Sulajmon 21 - Škara 15/

Nedelja:

12.00: (1,50) Mega (16,0) FMP (3,00)

17.00: (1,80) Cedevita Olimpija (15,0) Dubai (2,25)

19.00: (13,0) Spartak Subotica (28,0) Partizan Mozzart Bet (1,03)

Ponedeljak:

19.00: Borac Mozzart - Krka

Utorak:

19.00: Cibona - Studentski Centar

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Frank NilikinaKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara