Ife Lundberg (©MN Press)
Ife Lundberg (©MN Press)

Ife Lundberg: Trener će imati 'šifru' kojom može rivalima da oteža posao; Dogovaram se sa Dobrićem za kafu

Vreme čitanja: 7min | sre. 25.09.24. | 08:23

“Kako da to kažem, saradnja sa Željkom je baš onakva, kakvom sam je zamišljao pre nego što sam došao. U svakom smislu. Jako je temeljan, detaljan stručnjak. Bilo mi je lako da prepoznam tu srpsku, odnosno balkansku trenersku kulturu i stav“, rekao je danski košarkaš za Mozzart Sport

Kada su uprava Partizan Mozzart Beta i stručni štab doneo odluku da potpuno izmeni sastav i počne sve ispočetka, zvanično prvo pojačanje bio je kapiten Vanja Marinković. Tri dana kasnije, tačnije 20. juna klub je predstavio sledeće ime - Gabrijela Ifea Lundberga.

Reprezentativac Danske oberučke je prihvatio angažman u Humskoj i pre svega ulogu igrača koji bi trebalo da bude 'lepak' ovog tima, neko ko će svojim ljudskim i igračkim kvalitetima da napravi balans u svlačionici.

Izabrane vesti

Već u prvim pripremnim utakmicama pokazao je da na njega Željko Obradović može da se osloni, a uoči zvaničnog početka sezone i utakmice sa Borcem Mozzart (TV Arenasport, 19.00) svima je jasno da su pobede obaveza ovog tima i da borba za titulu nema alternativu.

“Iskreno, očekujem punu Arenu. Čuo sam dosta toga o ABA ligi, o samom takmičenju, ali očekujem da imamo veliku podršku od starta. Znam da navijači uvek imaju najviša očekivanja, da su takva i očekivanja za ovaj tim. Zato se nadam da će navijači doći da nas podrže od prvog momenta, kao što su to uradili i na Sajmu, kada je zaista bilo sjajno. Biće nam vetar u leđa, uz njih verujem da možemo da budemo još bolji. Za početak, očekujem da u sredu “, poručio je Lundberg za Mozzart Sport.

Šta si dosad čuo o ABA ligi?

“Pre svega mnogo večitom derbiju, jasno je. To je nešto čemu se najviše radujem kada govorimo o ABA ligi, da igramo protiv Crvene zvezde u prepoznatljivoj atmosferi. Opet, čuo sam dosta toga i o samom takmičenju, koliko su čvrsti igrači, da se svaki tim dokazuje kada igra protiv Partizana i Zvezde. Biće jako zanimljivo igrati utakmice u kojim će svako želeti da te pobedi, jer ti to daje dodatni motiv da budeš još bolji“.

19.00: (1,85) PARTIZAN MOZZART BET (hendikep -19,5) BORAC MOZZART (1,85)

Potpuno nova stvar u regionalnoj košarci jeste učešće Dubaija u takmičenju. Kakvo je tvoje razmišljanje na tu temu?

“Nemam ga, iskreno. Ako žele da imaju svoj tim ovde i ako im je neko to dozvolio, tu nema diskusije. Moje je da igram košarku, da se takmičim protiv koga god treba“.

Koliko si zadovoljan onim što si prošao tokom prethodnih mesec dana u klubu?

“Jako sam uzbuđen, prošao je prvi mesec jako brzo. Mnogo mi se dopada tim koji je sastavljen, sviđa mi se grad. Prvi utisci su mi jako pozitivni“, kaže Lundberg i dodaje:

“Definitivno je napravljen dobar tim, ima mnogo talenta. Jasno se vidi da su promene koje su napravljene usmerene ka jačanju odbrane, da je ovo defanzivno čvršći tim. Verujem da će odbrana biti naš identitet, da ćemo od odbrane 'živeti'. Kroz ovih nekoliko pripremnih utakmica može da se vidi da je odbrana bila vrlo zadovoljavajuća, po mom mišljenju. Dosta ćemo se oslanjati na odbranu kroz sezonu“.

Rekao si da ima dosta talenta u ekipi, a kako ti se čine momci generalno?

“Sjajni su, na terenu i van njega. Jako sam uzbuđen zbog toga što smo počeli da radimo neke dobre stvari i jedva čekam da sezona krene“.

Imao si prilike da igraš protiv Partizana kojem je napad bio osnovica iz koje je sve polazilo. Naznačio si da će to sada biti odbrana, da li se i u ekipi gradi taj identitet?

“Definitivno. Imamo dosta kvalitetnih defanzivaca, verujem da ćemo taj individualni kvalitet vremenom pretvoriti u glavnu timsku karakteristiku. Imamo visinu, dosta dobrih atleta, od pozicija 'jedan' do 'pet' imamo baš kvalitetnih igrača sa dobrim fizikalijama. Za protivnike je to jedna od najtežih stvari“.

Tako i izgleda ekipa kada se posmatra sa strane, roster je napunjen igračima koji mogu da pokriju više pozicija na oba kraja parketa. Koliko je to zapravo bitna stvar za trenera i realizaciju njegovih taktičkih zamisli?

“To je luksuz, da budem iskren. Može da se kaže i da je to neka vrsta 'šifre' iz ugla trenera, jer može da postavi drugačije petorke i da ne izgubi suštinu ni u odbrani, ni u napadu. To će biti ključ za naš tim, da trener može da veruje svakom u oba smera, bez obzira ko je na parketu. Velika je to stvar, kada znaš da onaj ko će ući umesto tebe na teren može da radi iste stvari, sa istim kvalitet. Zbog toga i jesam uzbuđen, kada pogledam kako stvari funkcionišu“.

Šta bi mogao da kažeš o dosadašnjoj saradnji sa Željkom Obradovićem? U moskovskom CSKA sarađivao si sa njegovim učenikom Dimitrisom Itudisom, u Virtusu ti je trener bio Serđo Skariolo, imaš iskustvo rada sa trenerskim velikanima...

“Kako da to kažem, saradnja sa Željkom je baš onakva, kakvom sam je zamišljao pre nego što sam došao. U svakom smislu. Jako je temeljan, detaljan stručnjak. Bilo mi je lako da prepoznam tu srpsku, odnosno balkansku trenersku kulturu i stav. Imao sam kroz karijeru dosta trenera sa ovih prostora. Vrlo je direktan, neki bi rekli strog, ali ja ne mislim tako, već kažem da je on takav, kakav jeste – direktan. Zahteva od vas najbolje u svakom trenutku, da nađete pravo rešenje. Dinamika našeg saradnje je u ovom trenutku jako dobra i verujem da će, kako sezona bude odmicala, postajati još bolja“.

Kako se ti snalaziš u novom okruženju, timu i ulozi?

“Vrlo dobro. Još smo u predsezoni i svašta može da se dogodi. Ništa što se desilo dosad nije odlučujuće u smislu toga da će ostati tako kroz sezonu, jer tek treba da počnemo da igramo takmičarske utakmice i iskristališemo ekipu i role. Stručni štab je iskoristio pripreme da isproba različite taktičke varijante i petorke, da vide šta može, gde i koliko da se popravi ili izmeni. Sve što smo dosad radili bilo je kako treba“.

S obzirom da je ovaj sastav potpuno nov, sa kim si uspeo najviše da 'klikneš' na parketu?

“Ne bih mogao da izdvojim jednog čoveka jer smo svi stvarno dobri kao grupa. Velika je stvar i to što su ljudi otvoreni, druželjubivi, sa svima se lako komunicira i stvara međuljudski odnos. Iskreno, to takođe vidim kao jednu od glavnih karakteristika ovog tima, jedinstvo koje postoji među igračima već sada trebalo bi da nas vodi kroz sezonu. Jedan od mojih zadataka i treba da bude da 'spojim' momke, da stvorimo zajedništvo i da tako funkcionišemo. To je mnogo bitna stvar, znajući iz svojih ranijih iskustava. Kada postoji zajedništvo, velike stvari mogu da se dogode. Zato se nadam da ću uspeti u tome da nas držim na okupu, da kroz celu sezonu prođemo zajedno, kad se pobeđuje i kada se gubi“.

Da li si imao priliku da pričaš sa Ognjenom Dobrićem pre nego što si odlučio dođeš u Partizan Mozzart Bet, ili pošto si došao ovde? Ipak ćete sada biti protivnici i to u dva najveća srpska kluba.

“Ognjen je jedan od momaka koje baš poštujem iz prošlogodišnjeg tima i drag mi je. Pričali smo o svemu tome još kada je trebalo da pređem u Partizan, pričao mi je o Beogradu i Srbiji, ali i klubu, kako on vidi celu situaciju. Osim toga, pričali smo i o tome kada ćemo da popijemo kafu ovde“.

I, kada idete na kafu?

“Verovatno uskoro. Otkako su pripreme počele, recimo tokom poslednjih nekoliko sedmica nismo bili toliko u kontaktu, ali siguran sam da ćemo pre ili kasnije uspeti da se nađemo i pokrijemo brojne teme“.

Kada već pominješ svoja ranija iskustva, ovo će ti biti peta godina u Evroligi sa trećim različitim klubom. Koliko sada sve izgleda drugačije u smislu takmičenja, klubova i igrača, kada se osvrneš za sobom?

“Mnogo se toga promenilo, iako mi je tek peta godina. Verujem da je glavni razlog tome to što sve više momaka dolazi iz SAD u Evropu, nije tajna da se NBA liga više oslanja na individualni kvalitet, nego na taktiku, dok je u Evroligi obrnuto. Košarka se neminovno menja, nabolje ili kvalitet slabi, to je već subjektivni osećaj, ali su promene normalna stvari i stalno će se nešto dešavati u tom smislu“.

U Partizanu su očekivanja uvek najviše, to si i sam konstatovao. A, šta očekuješ od predstojeće sezone?

“Potpuno mi je normalno da navijači imaju najviša očekivanja od kluba i igrača. Oni su tu da nas podrže i budu uz nas, mi da izađemo na parket i pokažemo svoje najbolje lice, da uvek budemo na maksimumu i pobedimo u što više utakmica“, zaključio je Lundberg.

JADRANSKA LIGA - 1. KOLO

Petak:

Cibona - Zadar 69:87

/Ročak 18 - Gegić 30/

Subota:

Split - Igokea 74:79

/Šorter 17 - Džons 13/

Mornar - Budućnost 51:98

/Smit 16 - Morgan 16/

Nedelja:

Dubai - Crvena zvezda 86:84

/Mejson 18 - Kalinić 16/

Krka - Mega 70:80

/Persons 21 - Petrović 19/

FMP Železnik - Cedevita Olimpija 75:62

/Tasić 23 - Robinson 18/

Sreda:

19.00: (1,02) Partizan Mozzart Bet (30,0) Borac Mozzart

Četvrtak:

19.00: Studentski Centar - Spartak Subotica

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Ife LundbergKK PartizanPartizan Mozzart BetABA ligaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara