Nikola Jokić i Svetislav Pešić (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)
Nikola Jokić i Svetislav Pešić (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)

Nije lako kad su noge teške, a lopta neće u koš; Ima jedna stvar koju Pešić stalno ističe

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.07.24. | 12:36

Svega 45 odsto iz igre i 3/22 za tri, plus skraćena rotacija i problem sa kojim se još borimo...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija)

Ako je ikada dobar trenutak da se izgubi, onda je to upravo ovaj. Poraz od Australije u pripremnom meču na parketu Etihad Arene nije naštetio Srbiji rezultatom toliko, koliko je sve dobro protresao zbog nemile slike kada se Vanja Marinković žali na povredu, dok mu doktor i fizioterapeut ukazuju pomoć. To bi zapravo mogao da bude najveći gubitak za Srbiju, pošto je povratnik u redove Partizan Mozzart Beta tokom ovih priprema nagovestio da je spreman za još važniju ulogu u rotaciji.

Izabrane vesti

Posle Australije, a pred meč sa Sjedinjenim Američkim Državama (RTS, 18.00) može da se izvede bitan zaključak – nije lako kada su teške noge, a lopta neće u koš. O tome je u kratkoj izjavi posle utakmice govorio i selektor Svetislav Pešić. Iako je defanzivno Srbija bila solidna veći deo utakmice, pred kraj je umor slomio ekipu što je Australija iskoristila da ode na dvocifrenu prednost sa kojom je zaokružen duel.

LOŠI PROCENTI ŠUTA POSLEDICA UMORA I OPTEREĆENJA

Zna iskusni stručnjak da ovo nisu momenti kada reprezentacija treba da igra najbolju košarku i da ’leti’ po terenu, zato igrače i u Abu Dabiju izlaže ozbiljnom drilu. Sve bi to trebalo da dođe na svoje s početkom Olimpijskih igara, ali se konkretno u susretu sa Australijom umor odrazio na poraz.

Srbija je iz igre šutirala svega 45 odsto (31/69), dok je za tri ostala na samo 3/22, od čega 1/11 u drugom poluvremenu, uz jedini pogodak Alekseja Pokuševskog kada smo još imali kakvu-takvu šansu da uhvatimo priključak! Bez ubačenog hica sa distance ostali su Nikola Jokić (0/2), Marko Gudurić (0/2), Vasilije Micić (0/3), Aleksa Avramović (0/4), dok su po jedan šut ubacili Vanja Marinković (1/4), Filip Petrušev (1/3) i Aleksej Pokuševski (1/2).

S druge strane desilo se sve suprotno od onoga što je bilo lice australijske igre tokom dosadašnjih priprema. Bumersi su nas razbili dalekometnim hicima, što ih nije krasilo dosad. Ubacili su 10 trojki, od toga 5/8 u drugih 20 minuta! Ozbiljan kontrast u odnosu na ono što je Srbija pružila pred gledalištem u Etihad Areni.

JOKIĆ NIJE BIO RASPOLOŽEN DA NAPADNE, PETRUŠEV U RITMU

Filip Petrušev (©Star Sport)Filip Petrušev (©Star Sport)

Najveći aplauz tokom najava sastava dobio je Nikola Jokić. Ipak, superzvezda Denvera nije bila u raspoloženju da previše napada koš, što opet može da bude taktička ideja Svetislava Pešića da testira ostale kako nam se ne bi ponovila Italija iz Berlina. Pokazalo se u susretu sa Francuzima da smo imali problema kada najboljeg na svetu nema na terenu, što je naš sastav ostavilo bez municije. Jedan njegov koš u prvoj četvrtini, odnosno jedan iz igre u celom prvom poluvremenu i četiri ukupno u tom intervalu Srbija je nekako uspela da izdrži i čak ode na pauzu sa minimalnim vođstvom. U trećoj deonici je Jokić napadao više, a onda ga dugo nije bilo u poslednjem kvartalu, da bi svoj jedini koš do kraja ubacio baš na 21 sekund pre isteka vremena.

Spoljna linija Srbije je zakazala da isprati Nikolu Jokića, ali su svoje minute dobro iskoristili Filip Petrušev i Nikola Milutinov. Iz dosadašnja dva meča reklo bi se da je Petrušev jako motivisan da ostavi što bolji utisak i bude važna karika Srbije, posebno u svetlu i dalje neizvesnog statusa Nikole Jovića i Dejana Davidovca. U oba smera je ponovo bio aktivan i njegove minijature držale su Srbiju dugo u životu. Nikola Milutinov je ponovo bio naša brana u reketu. Vrlo dobro je sarađivao sa Vasilijem Micićem u nekoliko situacija, bio je smiren u realizaciji i nije dozvoljavao da ga protivnički udarci obeshrabre. Ima toliko iskustva iza sebe i godinama se kotira među najboljim evropskim centrima. Svetislav Pešić mu je našao pravu ulogu koju on iznosi na pravi način. Velika je stvar što Nikola Jokić ima na koga da se osloni.

AUSTRALIJA PROTIV NAS UDARILA ’KONTRU’

Najveći faktor našeg rivala bio je Peti Mils. NBA veteran je očigledno pronašao eliksir mladosti i igrom podsetio na čoveka koji je sa 42 poena doneo bronzu protiv Slovenije u Tokiju. Sve do utakmice sa Srbijom iskusni šuter nije mogao da se nađe u igri Bumersa, zbog čega je dobio ozbiljne kritike u domovini, a među glasnijima je bio Endrju Bogut. Ipak, Mils je očigledno imao posebnu motivaciju da na ubaci 28 poena uz 7/13 iz igre i 4/7 za tri. Jako pametnu košarku igrao je Džoš Gidi. Koristio je blokove svojih centara da navuče srpsku odbranu na tanak led i onda pogodi šuteve sa poludistance. Zajedno sa Milsom gurao je Australiju u tranziciji, sa kojom je srpski tim imao ozbiljnih problema.

Ako je o nečemu selektor Pešić govorio maltene svaki put kada se pojavi pred kamerama, onda je to odbrana od tranzicije. U skraćenoj rotaciji bez Bogdana Bogdanovića i Ognjena Dobrića, onda i Vanje Marinkovića, uz još ranije izostanke Nikole Jovića i Dejana Davidovca, ostatak ekipe imao je dodatno opterećenje na leđima, što se i osetilo na terenu. Pre svih Gidi i Mils su lako pretrčavali naše spoljne igrače i to je zapravo pokrenulo Australiju, da iz rane faze napada dolazi do lakih poena. Opet, noge su teške i ovo je još period kada struka može da eksperimentiše i traži odgovarajuće petorke jer, objektivno, neki od igrača koji su sinoć dobili šansu neće se naći u avionu za Lil.

KAKO ĆEMO SA AMERIKANCIMA?

Entoni Dejvis i Lebron Džejms (©Reuters)Entoni Dejvis i Lebron Džejms (©Reuters)

Zbog stila košarke, na papiru bi trebalo da nam bude lakše sa Amerikancima. Bar ako kao reper uzmemo ono što su Lebron Džejms i ostali pokazali protiv iste Australije dan pre nas. Nisu Ameri oduševili nekim specijalnim izdanjem, ali su i takvi imali +24 u trećoj i 18 u poslednjoj četvrtini. Bumersi se jesu vratili, ali zaključak onoga što je moglo da se vidi prvog dana turnira u Abu Dabiju je više poziciona košarka, sa traženjem individualnih rešenja. Što suštinski potpuno ima smisla, s obzirom na enorman talenat i kvalitet koji poseduje američka selekcija. Da li će protiv Srbije branilac olimpijskog zlata iz Tokija okrenuti novi list i eventualno probati sa igrom iz tranzicije oslanjajući se na izveštaj skauta sa meča protiv Australije, pokazaće dešavanja na parketu. Posle ove dve pripremne utakmice pokazalo se da smo bolje branili pozicionu igru Francuza, nego tranziciju Bumersa.

Ne bi bilo neočekivano da Stiv Ker i posebno Svetislav Pešić još malo promešaju karte za večeras. Bogdan Bogdanović i Ognjen Dobrić su iz preventivnih razloga u civilu posmatrali meč sa Australijom, Amere muči to što Kevin Durant i dalje nije odigrao nijedan meč. Ali, pošto je Etihad Arena rasprodata i za večeras, navijači očekuju spektakl.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeOlimpijske igre 2024Svetislav PešićNikola JokićVasilije MicićFilip PetruševNikola Milutinov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara