Detalj iz duela u polufinalu 2016. i sa pripremnog meča u julu ove godine (©FIBA, ©Star Sport)
Detalj iz duela u polufinalu 2016. i sa pripremnog meča u julu ove godine (©FIBA, ©Star Sport)

Neka sećanja na Rio probude najbolju verziju Srbije!

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.08.24. | 10:38

Neka se ponove Teo, Raduljica, Pefi, Mačvan i Kalina, podsetimo ih kako smo držali čas košarke i naneli im poraz koji ni danas ne zaboravljaju...

Bilo u Riju 2016, neka opet proključa krv i ponovi se u Parizu!

To je verovatno misao sa kojom se probudio svako kome je srpska košarkaška reprezentacija u glavi pred ključni meč na olimpijskom turniru. Protivnik nam je dobro poznat, Australija (RTS, 14.30) sa kojom imamo neraščišćene račune. Poraz na pripremama u Abu Dabiju nije nas zaboleo, niti će se iko sećati šta se desilo pre tačno tri sedmice, posebno ako im se danas revanširamo i uđemo u sigurnu borbu za medalju. To je ono što smo želeli od prvog dana.

Izabrane vesti

Niko u ovom trenutku ne treba da razmišlja o tome ko bi mogao da nas sačeka na sledećem koraku. Mnogo je važno sada da se pobedi! Ne samo zbog toga što bi se prebrodila tradicionalno najteža utakmica na turniru, već zato što je ovo savršena prilika da se pokaže najbolja verzija Srbije! Svetislav Pešić najbolje zna koliko je za prošlogodišnje srebro u Manili bilo važno to što smo protiv Litvanije demonstrirali silu i odigrali dotad najbolju utakmicu na turniru - pobeda nad Kanadom je, ipak, nešto posebno - jer tada smo uhvatili pravi zalet ka medalji.

Godinu dana kasnije, Srbiji je potrebno da odigra još jednu takvu utakmicu, da pred celim svetom pokaže mišiće i da je nisu mnogi tek tako svrstavali u red najvećih konkurenata Amerikancima za zlato. Ako je ekipi uopšte potreban dodatni podstrek, dovoljno je bilo samo da se na platformi Youtube ukuca "Serbia - Australia 2016" i vrati film kako smo Bumersima vratili milo za drago, tada zbog poraza u grupnoj fazi Igara u Riju. Australija nas je u grupi dobila gotovo rutinski sa 15 razlike - u Abu Dabiju je bilo 11 poena više za tim Brajana Gordžijana - da bismo mi u polufinalu odigrali utakmicu čiji se detalji i godinama kasnije prepričavaju!

Kapiten Miloš Teodosić održao je tada čas košarke sa 22 poena (9/14 iz igre, 2/4 za tri) i pet asistencija, dok su Milan Mačvan i Miroslav Raduljica delovali kao udarna divizija sa 12 i 11 poena. Stefan Marković je zabeležio jednu od najboljih reprezentativnih rola u svojoj karijeri. Zabeležio je 14 poena i podelio još pet lopti, ali kada pogledate da mu je '+/-' kolona bila u plusu od 30 poena, jasno vam je koliku je defanzivu moć pokazao vrsni plejmejker. Baš kao i Nikola Kalinić koji je imao od svega pomalo - šest poena, šest skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte, uz plus od 24 poena u istom statističkom parametru!

Iz tog sastava danas su ostali samo Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić. Popularni Bogi danas je kapiten Srbije, to polufinale u Riju nije odigrao na svom nivou i nije ga služio šut, ali osam godina kasnije cela nacija se nada da bi mogao da uđe duh tadašnjeg kapitena u njega i odigra još jednu maestralnu partiju, poput one kojom nas je doveo do četvrtfinala protiv Južnog Sudana. Jokić je od te 2016. godine stasao u najboljeg košarkaša planete, trostrukog MVP, najkorisnijeg igrača NBA finala i šampiona najjače lige na svetu! Dovoljno je toga uradio Nikola Jokić da njegova pojava budi strahopoštovanje kod svakog protivnika.

Danas su Srbiji potrebni neki novi Miroslav Raduljica, Stefan Marković, Milan Mačvan i Nikola Kalinić. Eto savršene prilike za Nikolu Milutinova, Aleksu Avramovića, Filipa Petruševa i Ognjena Dobrića da iskoče i povedu Srbiju do toliko željenog polufinala i verovatno novog duela sa Amerikancima. Nedostajala je Pešićevoj Srbiji povremeno veća širina rostera, nešto što je prošle godine bio naš zaštitni znak, zato u utakmici kada nema prava na grešku ekipa ne sme da se osloni na Jokića i Bogdanovića. Ne ako želimo po medalju, ne ako ne bismo da nam se ponovi Italija, kada je maltene sve palo na Jokićeva leđa!

Zanimljivu opasku dao je čuveni australijski košarkaš Luk Longli, koji je pozvao Australiju na oprez pred današnji sudar sa Srbijom.

"Evropske ekipe, pogotovo ove kao Srbija, poznate su po tome da 'čuče u visokoj travi' tokom pripremnih utakmica. Nikada vam neće otkriti sve karte u prijateljskoj ili čak utakmici grupne faze. Savršeno kriju adute", poručio je Longli za tamošnje medije, prisetivši se kako je Australija 2016. dobila naš sastav u grupnoj fazi i onda preživela debakl u polufinalu:

"Razbili smo ih tada u prvoj fazi. Osetili smo da smo puni samopouzdanja pred taj polufinalni meč i imali smo spreman plan. A, onda je utakmica počela i videli smo potpuno drugačiju Srbiju u odnosu na onu sa kojom smo igrali samo nedelju dana ranije. Potpuno drugačiji stil, druge rotacije i tako su nas nadigrali u svakom aspektu. Bukvalno su nas pesnicom udarili preko usta toliko snažno, da nismo znali šta nas je snašlo od početka meča. To je njihov stil i oduvek je bilo tako. Izađu na parketu izuzetno agresivno i verujem da će tako biti i sada".

Longlijeva analiza odnosila se i na pomenuti meč sa priprema u Abu Dabiju i poruka je jasna - slobodno zaboravite sve što ste videli tada!

"Zato moramo da naučimo lekciju već sada i ne osvrćemo se na meč od pre tri nedelje. Ako se budemo oslanjali na to šta je bilo tada i opet nas budu nasamarili od rane faze, doći će do prednosti koju ćemo mi morati da jurimo verovatno ceo meč".

I baš tako, meč koji smo gledali sredinom jula ne može da bude nikakvo merilo. Australija jeste igrala u punom sastavu, ali mi nismo. Bogdan Bogdanović i Ognjen Dobrić su zbog povreda gledali dešavanja sa klupe, dok su Nikola Jović i Dejan Davidovac bili u Beogradu na terapijama. Svetislav Pešić je tada koristio drugačije rotacije, delio minute i na igrače koji nisu sada u Parizu, vešto je čuvao ono najbolje za okršaj koji kao da je tada predosetio da će da se dogodi u najvažnijem delu turnira.

Neka im Abu Dabi, podsetimo ih danas kako smo držali čas košarke jednom u Riju i naneli im poraz koji ni danas ne zaboravljaju... Bilo nekad, ponovilo se!

KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Četvrtfinale, utorak:

11.00: (1,35) Nemačka (16,0) Grčka (3,70)

14.30: (1,45) Srbija (16,0) Australija (3,20)

18.00: (3,70) Francuska (16,0) Kanada (1,35)

21.30: (1,90) Brazil (hendikep 26,5) SAD (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Ognjen DobrićAleksa AvramovićBogdan BogdanovićMiloš TeodosićSvetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024Vasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara