Košarkaši Srbije (©Reuters)
Košarkaši Srbije (©Reuters)

Marko Simonović: Ako budemo ostali verni našem sistemu, Australija nema šanse

Vreme čitanja: 6min | uto. 06.08.24. | 08:16

"Imam dobar osećaj za Dobrića, Aleksu i Gudurića. Od njih trojice verujem da će bar jedan biti baš-baš dobar protiv Australije, da će pomoći mnogo da se rasterete nosioci", kaže osvajač olimpijskog srebra u Riju za Mozzart Sport

Sada kreće ono pravo, danas košarkaši Srbije igraju jednu od, ako ne i najvažniju utakmicu na olimpijskom turniru!

Četvrtfinale je uvek granica koja razdvaja konkurente za medalje od ostalih, a mi pred sobom imamo jasan cilj - svako odličje na grudima košarkaša Srbije bilo bi veliko i značajno. Prošli smo grupnu fazu bez većih problema, Južni Sudan nam je poslužio da shvatimo koliko će biti teško kada dođe po igri slična, a kvalitetom još bolja Australija (RTS, 14.30) kojoj želimo da se revanširamo za poraz u Abu Dabiju sredinom prošlog meseca.

Izabrane vesti

Bumersi su nam ostali u lepom sećanju iz Rija, kada smo slavili sa ubedljivih 87:61 u poluvremenu za udžbenike - rival nam ubacio svega 14 poena - i svi žele da se u ovogodišnjem četvrtfinalu ponovi trijumf. Nebitno koja je razlika, samo da je pobeda. Osvajač olimpijskog srebra 2016. Marko Simonović veruje da Srbija tek ima šta da pokaže, iako je i dosadašnji utisak bio dobar.

"Stiže najvažnija i najteža utakmica na turniru", ističe Simonović za Mozzart Sport i dodaje:

"Ali, da budem iskren, ako budemo igrali kao dosad, ako se budemo držali našeg sistema, Australija nema nikakve šanse protiv nas".

Optimizam ne jenjava.

"Jeste četvrtfinale i jeste kvalitetna Australija protivnik, možda zvuči i prepotentno ovo što govorim, ali naša ekipa je zaista dobra i zaslužuje da se nađe u samoj završnici turnira".

Ispratio si utakmicu sa Australijom u Abu Dabiju, kada nismo imali Bogdana Bogdanovića, Ognjena Dobrića, Nikolu Jovića i Dejana Davidovca. Koliko taj susret uopšte može da bude merilo za ono što nam sledi u četvrtfinalu?

"Nije merilo. Uopšte nije merilo. Pored toga što nismo imali pomenutu četvorku, neki drugi igrači imali su drugačiju ulogu. Nema veze jedno sa drugim, očekujem potpuno drugačiju utakmicu".

Igrao si protiv Petija Milsa u Riju 2016. godine. Odigrao je dobro, ali mi smo tada ubedljivo slavili. On je i danas tu, ponovo je jedna od najvažnijih karika u timu uz Džoša Gidija i Džoka Lendejla...

"Najvažnije je to da sadašnji igrači dobro poznaju rivala, da tu neće biti mnogo prostora za neke velike tajne. Jasno nam je od koga preti najveća opasnost, ali opet mislim da mi i te kako imamo mogućnost da odgovorimo na to, što se tiče našeg napada na njihovu odbranu i obrnuto. Zato i kažem da sam optimista, samouvereno gledam ka toj utakmici, da smo favoriti i možemo da dobijemo. Znamo svi da je ovo jedna utakmica i da je sve moguće, ali nemam neku sumnju da će biti na kraju povoljno po nas".

To čuveno polufinale u Riju sa Australijom ostalo je urezano u sećanje svima. Odigrali smo tada jednu od, ako ne i najbolju utakmicu na velikim takmičenjima u poslednjih desetak godina...

"Apsolutno sam saglasan sa tim. Rekao bih da je ono prvo poluvreme možda i najbolje naše reprezentacije na tako velikoj sceni. Pazite, još je tako bitan trenutak, polufinale Olimpijskih igara, ekipa Australije koja je tada bila malo drugačija, pojačana za još neke NBA igrače, neki su bili baš u velikom zaletu... I mi smo tada odigrali poluvreme za pamćenje, dali su nam samo 14 poena".

Kako se jedan igrač i tim spremaju za tako veliku utakmicu. Nije sada polufinale, ali je četvrtfinale uvek prelomna tačka velikog takmičenja i pritom Igre su ipak najveća sportska scena.

"Definitivno je tako. Svaki igrač ima neku svoju rutinu, ali ono što predstavlja šablon i timsku rutinu jeste dnevni plan, od jutarnjeg treninga, sastanak, ručak, odmor ili sastanak posle odmora... Uz to svako ima neku svoju rutinu, razmišlja o nekim specifičnim zadacima koje je trener zadao, koga će da čuva, šta je uloga u napadu i odbrani. Svaki igrač pokušava da uđe u meč maksimalno fokusiran i koncentrisan, spreman fizički i psihički, na najvišem mogućem nivou, tako se tempira forma. To je šablon, ali uvek ima detalja, svako ima svoju rutinu".

Nećemo da razmišljamo mnogo unapred, odnosno šta ako prođemo Australiju i ako budemo išli na SAD, ali kako ti se činila ekipa protiv Amerikanaca na otvaranju Igara?

"Zadovoljan sam, čak bih rekao da je bilo i iznad mojih očekivanja, odnosno bolje nego što sam očekivao. Jesu Amerikanci pobedili na kraju, neko će reći, rutinski ali nije baš bilo tako. Samo se setimo kako je Kevin Durent šutirao na tom meču, šta je ubacivao i to protiv onako dobre naše odbrane. Iskreno, siguran sam da ne bi mogao baš da ponovi takvu partiju, iako je on nesumnjivo možda i najtalentovaniji igrač današnjice, jer kada pogledate u kakvim procentima su pogađali on i ostatak američke ekipe... Pazite, ipak bi to bilo polufinale, mnogo veća utakmica. Ako budemo naišli opet na njih, verujem da bismo mogli ponovo da odigramo dobar meč. Da li je to sada možda malo i navijački sa moje strane, videćemo. I nadam se da ćemo videti. Ali, svakako verujem da i te kako možemo da im budemo konkurentni. Igrali smo tada napadačku, njihovu košarku, na koju su oni navikli. Imali smo i te kako šta da pokažemo verujem da možemo još da pružimo".

Kakav ti je utisak ostavila Srbija u dosadašnjem toku takmičenja?

"Izgleda dobro i mogu da kažem da nam je dobra igra. Dosta kvalitetne i lepe košarke, napadački, moderno... Činjenica je da imamo mnogo talenta u timu, ima još prostora da poboljšamo malo neke stvari, da dignemo nivo igre. To je dobro, što imamo još lufta da se podižemo tokom turnira, to je uvek poželjno. Optimističan sam".

Šta ti je privuklo najviše pažnje u našoj igri?

"Dosta trčanja, brza rešenja, kada odbrana nije postavljena, imamo dobru 'drive and kick' igru, plus naravno plejmejkeri, pre svih Jokić oko kojeg se sve vrti u našoj igri, što je sasvim normalno i očekivano".

Imali smo priliku na Mundobasketu 2019. godine da vidimo Bogdana Bogdanovića i Nikolu Jokića u timu, na istoj sceni, čini se da sada to mnogo bolje izgleda?

"Znate kako, stasali su još tokom godina kao igrači, činjenica je da su zaista vanserijski košarkaši. Bogdan je egzekutor, 'kiler', skorer koji ne prašta sekundu jednu kada ostane sam i ogromne probleme zadaje odbranama. Eto, videli smo i da je postao rekorder reprezentacije po broju poena i čestitam mu na tome. S druge strane, tu je Jokić koji može sve. Skorer, kreator, navlači odbrane na sebe, najbolji na svetu... Zaista su nezgodan tandem".

Da li ti je možda još neko privukao pažnju svojom igrom ili ulogom?

"Nije kliše, ali moram da kažem da ceo tim igra kako treba, pronašli smo se. Imamo još malo prostora da se nadogradi igra. Mali Jović, Dobrić, Vasa će sigurno malo da preuzme na sebe, Aleksa... Kako meni deluje sa strane, tim je jako dobro uklopljen".

Da malo preformulišemo za kraj, da li imaš nekog svog pika, od koga očekuješ da posebno zablista protiv Australije?

"Imam dobar osećaj za Dobrića, Aleksu i Gudurića. Od njih trojice verujem da će bar jedan biti baš-baš dobar protiv Australije, da će pomoći mnogo da se rasterete nosioci", završava Simonović.

KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Četvrtfinale, utorak:

11.00: (1,35) Nemačka (16,0) Grčka (3,70)

14.30: (1,45) Srbija (16,0) Australija (3,20)

18.00: (3,70) Francuska (16,0) Kanada (1,35)

21.30: (1,90) Brazil (hendikep 26,5) SAD (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024Marko SimonovićBogdan BogdanovićNikola JokićOgnjen DobrićAleksa AvramovićMarko Gudurić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara