Dante Egzum iz 2013. i 2021. godine
Dante Egzum iz 2013. i 2021. godine

Danteova decenijska bitka sa Srbijom: Ne zaboravlja Micića iz Praga

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.08.24. | 08:01

Konekcija Dantea Egzuma i Srbije je svima poznata, a počela je još 2013. godine u Pragu gde nije mogao preko Vasilija Micića

Veliki uspon košarkaša reprezentacija Australije doživela je u prethodnih 10 godina. Postala je to ekipa koja se redovno bori za medalje, a veliki preobražaj može da se poveže sa nekoliko imena. Od Petija Milsa, preko Erona Bejnsa, Metjua Delavedove i dobro poznatog Dantea Egzuma koji je u prethodnoj deceniji imao žestoke mečeve protiv Srbije. Još od juniorskih dana, pa sve do danas kada se ponovo sastajemo na Olimpijskim igrama, ovoga puta u četvrtfinalu.

Do sada Dante se nikada nije radovao protiv Srbije kada su u pitanju najbitniji mečevi. Nadamo se samo da i danas od 14.30 tradicija neće da se menja.

Izabrane vesti

Naime, zagriženi ljubitelji košarke dobro pamte 2013. godinu i svetsko prvenstvu u Pragu za igrače do 19 godine. Verovatno najjači šampionat za juniore u ovom veku jer su u jednom gradu bili igrači poput Darija Šarića, Vasilija Micića, Nikole Jokića, Nikole Milutinova, Erona Gordona, Emeke Okafora, ali niko tada nije izazivao pažnju kao senzacionalni Dante Egzum. Važio je za ubedljivo najboljeg igrača u toj generaciji, skoro sam predvodio tim Kengura, dominirao na svakom meču, ali preko jednog tima nikako nije mogao.

"Još uvek se sećam tih mečeva protiv Srbije u Pragu. Baš su mi porazi teško pali", rekao je svojevremeno Egzum za Mozzart Sport.

Bio je to samo početak njegovih problema sa Srbijom. Na pomenutom šampionatu je dva puta igrao protiv Orlića i dva puta izgubio.

"Naravno najbolnije je bilo u polufinalu kada se razigrao Micić i eto. Šteta za nas, ali taj turnir je bio neverovatan. Toliko talenta. Sećam se da je Eron Gordon bio najbolji igrač, a danas on igra sa Jokićem koji je i sam igrao tada u Pragu iako je bio mlađi od nas".

Narednih godina Dante je postao senior, bio deo velikih uspeha Australije. Iako nije bio deo ekipe u Riju 2016. godine zbog povrede i tada je gledao kako Srbija sa Milošem Teodosićem raznosi Kengure u polufinalu.

Srbiju su potom zaobišli u Tokiju jer se nismo ni kvalifikovali. Tada su došli do bronzane medalje i pokazali da su ekipa vredna svakog poštovanja.

Još od Petija Milsa i Erona Bejnsa se stvorila velika strast prema košarci u Australiji, a ja sam jedan od momaka koji zaista obožava da igra za reprezentaciju. Kada god mogu, želim da igram. Na prošlim Olimpijskim igrama smo osvojili medalju, bronzanu, ali toliko smo bili samouvereni da smo mislili da možemo i zlato da osvojimo, ali dobro... Kevin Durent je Kevin Durent. Bilo je sjajno. Mislim da se krećemo u pravo smeru, uz to imamo fantastičnu podršku".

Konekcija Dantea Egzuma i Srbije dobija novo poglavlje 2022. godine kada je Dante došao da igra za Partizan. Ispostaviće se da mu je to bio najbolji potez u karijeri. U crno-belom dresio je postao miljenik publike, ponovo je zaigrao košarku koja ga je krasila u juniorskim danima i sada je ponovo NBA igrač. Kao član Dalasa je dobio poziv da ponovo brani boje Australije na Olimpijskim igrama u Parizu.

Pre puta za Francusku Dante je ponovo odmerio snage sa Srbijom na pripremnom meču, tu su Kenguri bili bolji, ali ti prijateljski susreti se zaboravljaju praktično istog dana. Baš posle te utakmice je pričao za Mozzart Sport o selekciji Srbije.

“To što Nikola Jokić radi je nešto neverovatno, njegova košarka je sjajna. Na nama će biti da probamo da ograničimo njegovu igru što je više moguće, iako smo svesni koliko je to teško. Generalno, Srbija je izuzetan skup igrača, od kojih svako ima svoj posao i zadatak na parketu. Mnogo iskustva i talenta u jednom timu. Imao sam priliku da igram protiv mnogih od njih, tako da mi je sve to vrlo dobro poznato. Jasno je da će fokus biti na Jokiću, ali ne smemo da zapostavimo ostale“, rekao je Egzum.

Na ovom turniru Dante ne igra na visokom nivou. Muči ga povreda prsta, a jedan od lidera je takođe bivši igrač Partizana - Džok Lendejl. Do sada na trurniru Australija nije impresionirala. Počela je pobedom protiv Španije, ali je onda upisala dva poraza od Kanade i Grčke.

Ipak, svi dosadašnji rezultati padaju u vodu. Četvrtfinale određuje ko ide dalje u borbi za medalju, a ko završava svoje učešće.

Nadamo se da će biti baš kao pre više od 10 godina kada je Vasilije Micić zablistao i doneo pobedu. Možda baš on danas preuzme ulogu Miloša Teodosića iz 2016. godine.



tagovi

košarkaška reprezentacija Australijekošarkaška reprezentacija SrbijeDante EgzumPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara