Nedostajaće faktor Perperoglu, vreme je da se Dženkins probudi

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.11.19. | 11:23

Dženkins dobro zna koliko bi dobra partija večeras podigla njegov moral posle dve evroligaške utakmice u kojim nije ubacio nijedan poen, ali i dala veću šansu crveno-belima da se u neprijateljskom okruženju Štark Arene podignu iz nokdauna pred teška evropska gostovanja Albi i Žalgirisu naredne sedmice, dok Perperoglu ima usađen taj istančani osećaj kada je potrebno da se izvuče na šut za tri poena, a kada se spusti ispod koša i u direktnom sudaru reši situacije koje drugi ne bi mogli, što će braniocu titule i te kako faliti

Nepunih 48 sati posle utakmice u kojoj su se brojala crvena krvna zrnca, košarkaši Zvezde večiti derbi s Partizanom dočekuju rastrzani između svega što se desilo protiv Asvela i pritiska moranja. Gledajući iz ovog ugla teško da bi se nešto bitnije promenilo na planu kolektivne igre uoči sudara s najvećim sportskim rivalom čak i da je aktuelni šampion Jadranske lige dobio Asvel u onom, za gledanje mučnom odmeravanju snaga, ali baš iz tog razloga javila se nedoumica - šta očekivati od tima koji pruža najslabiju košarku u evropskoj košarkaškoj eliti?

Da li igrači veruju Gavriloviću, zašto treba napraviti rez(ove) i kako je jedan čovek obesmislio Zvezdine centre

Izabrane vesti

Stig´o derbi, a večiti u problemu

Novembarski večiti derbi specifičan je iz razloga što oba njegova učesnika imaju zdravstvenih problema i kadrovsku krizu, pa nekoliko udarnih violina kubure s formom. Andrija Gavrilović će verovatno ponovo moći da računa samo na jednog klasičnog plejmejkera što automatski znači da će Lorenzo Braun ponovo imati najveće opterećenje na ramenima. S obzirom na njegovu igračku nepredvidivost na parketu to može da bude mač s dve oštrice. U meču sa Asvelom još jednom se videlo koliko je Čarls Dženkins daleko od idealne forme. Odigrao je svega četiri i po minuta, bez učinka, trener Gavrilović priznao je da je to bila njegova ideja, odnosno rizik koji se nije isplatio. Uslučaju da se Filip Čović ne bude vratio u roster izvesno je da će Dejan Davidovac morati da se više bavi ulogom organizatora igre, kako bi Bili Beron ostao rasterećen tih obaveza i radio ono što najbolje zna - da zapali mrežice i napada rivala prodorom iz bloka. 

Međutim, ako postoji utakmica koja može Dženkinsa da vrati u život, to je upravo svetkovina srpske košarke i sporta. Poznato je da je bivši student univerziteta Hofstra u godinama boravka u Beogradu prisvojio određene navike života prosečnog Srbina, a jedna od njih je upravo ta emocija prema “sudaru svetova“. To je naročito bilo tokom prve dve godine na Malom Kalemegdanu. Eksplozija u polufinalnoj seriji ABA lige i finalu Superlige 2015. protiv večitog rivala zauvek je isklesala Dženkinsovo ime među omiljenim u zvezdaškim krugovima i tada je crno-bele rešetao s mnogo žara!

U drugom mandatu znatno bolja izdanja pokazivao pred svojim navijačima. Primera radi, u sezoni 2016/17 Dženkins je u dva večita derbija kod kuće – po jedan u ABA ligi i Superligi – ubacivao 19, odnosno 15 poena i bio jedan od ključnih faktora u obe pobede, dok je pred Partizanovim pristalicama imao 10 poena u regionalnom takmičenju (3/8 iz igre, 2/4 za tri, 5as), odnosno svega šest poena u domaćem prvenstvu. Ako uzmemo u obzir tadašnje finale Kupa Radivoja Koraća u Nišu, Dženkins je i tada odigrao slabo – bez poena (0/1 iz igre) za osam minuta i indeks -2. I pored toga, Dženkins dobro zna koliko bi dobra partija večeras podigla njegov moral posle dve evroligaške utakmice u kojim nije ubacio nijedan poen, ali i dala veću šansu crveno-belima da se u neprijateljskom okruženju Štark Arene podignu iz nokdauna pred teška evropska gostovanja Albi i Žalgirisu naredne sedmice. 

Ono što muči sve u Crvenoj zvezdi u satima pred okršaj s Partizanom jeste - kako nadomestiti faktor Stratosa Perperoglua. Prekaljeni grčki as muči se sa upalom kolena koja navodno još nije hroničnog karaktera, ali sve više zadaje probleme nekadašnjem šampionu Evrope. Kao najstarijem igraču u timu, samim tim i čoveku najvećeg iskustva i nekom ko je prošle sezone najbolje znao da igra utakmice visokog napona i neretko sam nosio ekipu na svojim leđima, takav ritam verovatno ne prija više i telo ga ne sluša kao prethodnih godina, ali i dalje Crvena zvezda teško pronalazi mehanizam kako da nadomesti minute kada ga nema na parketu, da svojim kvalitetom reši duele jedan na jedan i razbije defanzivni koncept takmaca. Upravo zbog svojih godina na najvećoj sceni, Perperoglu ima usađen taj istančani osećaj kada je potrebno da se izvuče na šut za tri poena, a kada se spusti ispod koša i u direktnom sudaru reši situacije koje drugi ne bi mogli. Prošle sezone pravio je velike probleme Radetu Zagorcu i Stefanu Jankoviću, između ostalih, pa je tako u prvom derbiju odigranom takođe pred većinskom podrškom crno-belima imao strašno šutersko veče (25 poena, 4/4 za dva, 5/8 za tri, indeks 30), čime je stavio svoj pečat na važan brejk u tom momentu. Prelomne uloge imao je i u drugom i trećem meču polufinala Jadranske lige, kada je s ukupno 34 poena zajedno s Ognjenom Dobrićem i Filipom Čovićem trasirao put do finala...

U sadašnjem rosteru Crvena zvezda ima samo jednog debitanta u derbijima - Lorenza Brauna. Džejms Gist će u Štark Arenu izaći kao protivnik onih koji su ga nekada obožavali, ali i bivši centar Panatinaikosa nalazi se u padu forme koji se sve više oseća u centarskoj liniji Crvene zvezde. On bi nominalno iskustvom bio idealna opcija da odmeni Stratosa, ali gledajući njegovo trenutno stanje, možda i određeno nezadovoljstvo odlaskom Milana Tomića, ni Gist nije “sigurna opklada“. 

Zvezdini problemi šire se kao virus kroz sastav, ali jedna dobra partija i pobeda nad Partizanom bila bi kao najjača doza “antibiotika“. Brzo bi se zaboravili i Asvel i dosadašnji rezultati u Evropi, mada Zvezdinim pristalicama, naviknutim na lepše dane, treba upravo to - nešto više...

MOZZART SPECIJAL: TOMAS NAJBOLJI STRELAC NA MEČU - 3,80! BERON NAJBOLJI STRELAC NA MEČU - 4,00!

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara