Stig´o derbi, a večiti u problemu

Vreme čitanja: 5min | ned. 17.11.19. | 08:53

Ni jedni ni drugi ne blistaju u poslednjih nekoliko utakmica. Jedno je sigurno - biće zanimljivo

Vreme je! Merili su navijači i Partizana i Crvene zvezde timove, upoređivali rostere još od letos, pretili jedni drugima “kako će ih razbiti” kada dođe derbi i on je - došao. Večeras od 20 časova u Areni gledaćemo obračun večitih rivala, prvi u ovoj sezoni i to u situaciji kada i jedni ni drugi ne blistaju. Jedno je sigurno - biće zanimljivo.

Biće to prvi susret večitih rivala u Areni od 2009. godine, ukupno drugi u istoriji. I sa te strane će biti drugačiji meč od onog na šta smo navikli. Glavni utisak je da večiti u ovu utakmicu ne ulaze na vrhuncu forme. Ni blizu. Što donekle može da se pravda činjenicom da najvažniji meseci tek slede.

Izabrane vesti

Partizan dočekuje ovaj derbi u vrlo specifičnom raspoloženju. Reklo bi se ambivalentnom. Prvo, ne mogu crno-beli da ne budu zadovoljni kako su odigrali prvi deo sezone gde su u jednom momentu imali pet pobeda bez poraza u Evrokupu, a solidno guraju i u ABA ligi. Međutim, u poslednjih nekoliko utakmica problem je što Kori Volden nije igrao zbog povrede stopala, Artjom Parahovski je potpuno ispao iz rotacije i bliži je odlasku nego parketu, a Džejms Bel je posle dogovora pao na medicinskim pregledima. Povezala su se i dva poraza od Venecije i Tofaša i sada crno-beli čekaju derbi sa pomešanim emocijama i podaleko od najbolje forme.
"Derbi je uvek nešto posebno. Zaboraviš umor, povrede, uvek nešto imaš više da daš. Oni su dobra ekipa, važna je utakmica sutra. Jako važna. Ali... Voleo bih da dobijemo sutra, a još više da dobijemo one derbije na kraju sezone. To je kao u atletici ili u formuli jedan i kada kažu "krug". Koje je vreme. Neki put imaš najbolje vreme u prvom krugu i ne dobiješ trku, a nekada nemaš najbolje vreme u prvom krugu i dobiješ trku”, rekao je Trinkijeri i objasnio tako da ovo nije najvažniji derbi koji će se igrati ove sezone.

Naravno, na sve to treba dodati i vrlo promenljivu formu skoro svih igrača, probleme u igri ispod koša u nedostatku prvog centra (iako Mozli radi odličan posao), probleme u organizaciji igre i u šutu za tri poena. Odbrana je vrlo dobra od početka sezone, međutim i ona može biti konstantnija, posebno u odbrani pik en rola prilikom kasnijeg preuzimanja. Dodajmo i da Uroš Trifunović neće igrati večeras.

Sa druge strane, Crvena zvezda ima vrlo turbulentnu sezonu, već je na samom startu smenila Milana Tomića, a Andrija Gavrilović je dobio poverenje kluba da nastavi da vodi ekipu i ovo će mu biti debitantski derbi. Crveno-beli su do sada najveće problem imali na poziciji plejmejkera gde Lorenzo Braun i Filip Čović nisu blistali, mada se Braun dosta popravio. Derika Brauna dugo nema u rotaciji, ali se može reći da su crveno-beli malo digli formu i da je pobedama nad Himkijem, Cibonom i Igokeom malo podigla samopouzdanje, dok je poraz od Asvela dosta zasmetao i igračima i navijačima.

Najavljeno je da će meč preskočiti Stratos Perperoglu, jedan od najboljih igrača tima ove sezone, a duel protiv Asvela preskočio je i Filip Čović, kao i Derik Braun. Veliki problem u tom susretu Zvezda je imala sa skokovima.

Generalno bi veoma bitno strateško mesto na ovom susretu moglo da bude - reket. I tu Zvezda ima prednost na papiru jer su Džejms Gist, Majkl Odžo i Ognjen Kuzmić pre svega visinski u prednosti nad Vilom Mozlijem i Nikolom Jankovićem, a potom i imaju dosta više iskustva, posebno se to odnosi na Gista i Kuzmića. Ukoliko ekipa Andrije Gavrilovića uspe da iskoristi tu prednost, biće bliža pobedi.

Partizanova prednost bi mogla da bude u tome što je imao malo više vremena za pripremu, dok je Zvezda igrala i produžetak protiv Asvela pre dva dana. Nije zanemarljiv podatak.
"Utakmica koja u uvodu ima i činjenicu da imamo isti broj pobeda i poraza, kao i da će biti specifična po tome što ćemo je odigrati u Areni. Imali smo tešku evroligašku utakmicu u petak koja je rešavana u produžetku i imamo samo jedan dan da se osvežimo i pripremimo za narednu utakmicu. Već smo bili u takvim situacijama i to nije novitet za nas. Ono što svakako jeste prednost našeg rivala je upravo to da su svoj meč odigrali u sredu i da su imali dva dana više za odmor i pripremu ove utakmice. Međutim sve to mora biti zaboravljeno sa naše strane kada istčimo na teren u nedelju uveče i očekujem da budemo spremni", rekao je trener Crvene zvezde Andrija Gavrilović.

Negde je moglo da se očekuje da večiti ovaj susret dočekaju čak i kao dve nepobeđene ekipe u ABA ligi, shodno ulaganjima i sirovom kvalitetu, ali su i jedni i drugi kiksali do sada, pa zato sam sudar večeras od 20 časova u Areni predstavlja veoma bitnu stavku i meč koji bi i jednoj i drugoj ekipi mogao da odredi kako će teći sezona.

Biće zanimljivo i to što će Partizan prvi put kao domaćin dočekati Crvenu zvezdu u Areni što bi moglo da donese vrlo zanimljivu i drugačiju atmosferu. Čak je Partizan ponudio 1.000 karata Zvezdi za njene navijače, ali su se crveno-beli na tome zahvalili. Ipak, te karte će ostati u prodaji pa je moguće da ćemo ipak imati situaciju sa određenim brojem pristalica Zvezde u dvorani.

Čeka nas uzbudljiv sudar, meč koji bi i jednima i drugima mogao da odredi dalji tok sezone. Prava košarkaška poslastica. Iako je ni jedni ni drugi ne čekaju u najboljoj formi.

ABA LIGA, 7. KOLO

Subota

Igokea - Budućnost 72:83
/Von 20 - Ivanović 18/

Cedevita Olimpija - FMP 93:89
/Miler Mekintajer 21 - Đorđević 17/

Nedelja

12.00: (3,50) Mega Bemaks - Primorska (1,45)
18.00: (1,17) Mornar - Zadar (5,50)
20.00: (1,80) Partizan - Crvena zvezda (2,15)

Ponedeljak

18.00: (1,55) Cibona - Krka (2,70)

FOTO: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara