NBA liga (©AFP)
NBA liga (©AFP)

NBA liga potpisuje ugovor vredan 76 milijardi dolara!

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.06.24. | 18:16

Brutalne sume na ime medijskih sponzorskih sporazuma

Odavno ne postoji dilema da je NBA liga na vrhu košarkaške piramide i da nijedno takmičenje van tog ne može ni po kojem osnovu da se meri, ali ono što priprema najjača košarkaška liga na svetu je van svih domašaja ne samo za Evropu, već i sve ostale.

Prema renomiranom listu Wall Street Journal, NBA liga će potpisati ugovor o prodaji medijskih prava u iznosu od 76 MILIJARDI dolara! NBA planira da parafira saradnju sa kućama ESPN, NBC i Amazon na jedanaest godina.

Izabrane vesti

Isti izvor je razložio detalje navedenih sporazuma. Televizija NBC će plaćati prosečno 2.500.000.000 dolara godišnje i ova mreža imaće pravo na 100 utakmica po sezoni. Od tog broja polovina će ići ekskluzivno na Peacock onlajn video platformi, a utakmice će se prikazivati u utorak i nedelju u slučaju da se ne podudaraju sa nedeljnim NFL programom.

Kompanija Dizni, u čijem vlasništvu je ESPN, izdvajaće oko 2.600.000.000 dolara po sezoni. ESPN će nastaviti da bude domaćin NBA finala, ali će tokom sezone imati manji broj utakmica nego inače. Doduše, to će kompenzovati šansom da ‘strimuje’ mečeve na njihovoj novoj video platformi koja će biti aktivna od sledeće godine.

Amazon kao treći partner u ovom sporazumu, plaćaće 1.800.000.000 dolara. I ranije su se pojavljivale informacije o tome šta bi Amazon mogao da dobije, a sada je poznato da će to biti pravo na emitovanje NBA kupa iliti turnira koji se igra tokom sezone. Medijski ugovor uključiće i prava na utakmice WNBA lige.

Novi paket postaće važeći od sezone 2025/26, a sledeća godina biće poslednja za čuvenu emisiju NBA on TNT u kojoj su domaćini Šakil O’Nil, Čarls Barkli, Keni Smit i Erni Džonson.


tagovi

NBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara