Šej Gildžes Aleksander (©AFP)
Šej Gildžes Aleksander (©AFP)

Može li Šej da izbegne sve zamke koje su mu pripremili u Nju Orleansu?

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.04.24. | 17:44

Boston ima zicer za 2-0

Brzo se stvari događaju u plej-ofu NBA lige. Sve je počelo u subotu, a sa sinoćne dve na neki način se završava prvi krug utakmica, odnosno menjaju se domaćinstva. Proteklih dana videli smo dosta uzbudljivih mečeva, neke serije su na rezultatu 2-0, nekoliko njih je na 1-1, a tek treba da vidimo kako će se rasplesti večerašnji drugi mečevi između Bostona i Majamija, odnosno Oklahome i Nju Orleansa.

Pre nego krenemo u najavu, treba da podvučemo jednu stvar. Iako je zaostatak od 0-2 nakon dve utakmice veliki, on ipak nije presudan u seriji na četiri pobede. Naravno da je statistički seriju više puta osvojio tim koji je slavio u prva dva meča nego onaj koji ih je izgubio, ali ako si izgubio prve dve utakmice u gostima to samo znači da nisi uspeo da napraviš brejk. Sada treba da pobediš u dva meča na domaćem parketu, a onda bi mogao da imaš još dve šanse da pobediš u gostima i prebaciš prednost na sebe. Jasno je da je to lakše napisati nego izvesti, ali isto tako je lako napisati da je neko u beizlaznoj situaciji nakon što je izgubio dva meča u gostima. Realno je da nije tako. Nije ni ugodno, to je sigurno, ali nije ni sve gotovo. U istoriji su bila 33 tima koja su pobedila iako su izgubila prva dva meča, nije nemoguće da ove sezone dobijemo još ponekog na tom spisku.

Izabrane vesti

01.00: (1,07) BOSTON (27,0) MAJAMI (8,50)

Majami još nije izgubio drugu utakmicu, a po svemu onome što smo videli u prvom meču ovih suparnika, bilo bi čudno da taj rezultat ne bude nakon ovog susreta. Hit jednostavno nema dovoljno igrača da odgovori bilo kojoj plej-of ekipi u seriji na četiri pobede, a kamoli da to napravi Bostonu koji je bio najbolji tim regularnog dela sezone. Bez Džimija Batlera su se na Floridi nadali da bi mogao barem da zaigra Teri Rozir koji je i putovao s timom u Boston, ali njegovi problemi s vratom su i dalje preveliki da bi mogao da igra večeras.

Koliko je Majami tanak u rotaciji videli smo u prvom meču. Svaki put kada bi uspeli da naprave neku seriju nošeni fanatičnom igrom u odbrani i brzom realizacijom u napadu, Seltiksi bi se vratili. Najbolja stvar od svega je ta da je važnu rolu za Boston odigrao Sem Hauser koji je bio na parketu samo 14 minuta i u tom razdoblju pogodio četiri trice. Majami takve igrače jednostavno nema, odnosno igrači koji bi u idelnoj situaciji igrali 14 minuta sada moraju da budu nosioci igre, a oni ipak nisu dorasli tom zadatku. Majami jednostavno nema dovoljno igrača da odgovori Bostonu i to je sve šta trebate znati za ovu utakmicu, a verovatno i celu seriju osim ako se barem Rozir ne vrati na parket.

Boston je, s druge strane, jako napaljen da uzvrati Majamiju za tri ispadanja u plejofu u poslednje četiri godine. To se videlo u prvom meču, posebno na početku kada je bilo jasno da su odlučili da pregaze Hit. Na kraju su i pobedili 20 razlike, ali su imali nekoliko situacija u kojima su dopustili Majamiju da se vrate u život. Na to u Bostonu trebaju paziti jer bez obzira na sve napisano o Hitu, to je tim koji se nikada, ali baš nikada, neće predati i s njima nema zezanja. Nogu na gas i gazi ih jer ako ih ne pregaziš mogli bi da se vrate. Sve u svemu, očekujemo pobedu Bostona i to s henidkepom. Volimo Majami, ali nam se čini da su potrošili svih devet života, barem za ovu sezonu.

03.30: (1,40) OKLAHOMA (14,0) NJU ORLEANS (3,35)

Najvažnija stvar za Oklahomu iz prve utakmice je ta da su pobedili u njoj. Svi oni koji su govorili kako Tander nema dovoljno iskustva za ovakve utakmice došli su na svoje jer su Šej Gildžes-Aleksander i društvo u nekim trenucima stvarno izgledali nepripremljeno za ovaj ogled. Srećom po njih su Pelikansi bez Zajona Vilijamsona, a Brendon Ingram još uvek nije ni približno spreman koliko bi trebaLo da bude da nosi ovaj tim. Napadački raspoloženi Trej Marfi i Si-Džej Mekalum nisu bili dovoljni za Nju Orleans pa je Oklahoma došla do pobede nakon što je Šej proigrao u poslednjoj četvrtini.

Iz tog prvog susreta mogu da se izvuku mnoge stvari za večerašnji meč, a najvažnije je za Oklahomu da pronađu način da kontrolišu odbrambeni skok. Jonas Valančijunas je dominirao u reketu, imao je 20 skokova od kojih devet u napadu dok su Pelikansi kao tim uhvatili 18 lopti pod protivničkim košem. Znali smo i pre nego je počela serija da će Čet Holmgren teško da se rve s Valančijunasom, ali ovo u prvom meču je baš loše izgledalo po rukija. Kako će Tander da odgovori na probleme u skoku teško je odgovoriti. Možda bi određenu minutažu mogao da dobije Bismak Bijombo koji je daleko od kvaliteta koji Valančijunas ima, ali se barem može dobro da 'potuče' s njim.

Drugi problem koji Oklahoma mora da reši je pritisak na Šeju. Pelikansi u svojim redovima imaju nekoliko igrača koji mogu da čuvaju jednog od kandidata za MVP titulu, a svaki od njih je viši od Šeja i dovoljno brz. Oklahoma timskom igrom mora da oslobodi prostor za Šeja, ali i ostali saigrači moraju da preuzmu više odgovornosti. Pre svih tu mislimo na Džoša Gidija koji je imao samo dva poena, ali i samo šet šuteva za 20 minuta koliko je igrao. To je premalo za igrača koji bi svojim stilom igre mogao da promeni ovu seriju.

Pelikansi su napravili dobar posao u prvom meču, ali su izgubili. Večeras će Oklahoma sigurno da popravi neke stvari, ali Nju Orleans nije bez svoje šanse. Pokazali su da mogu, ako Ingram bude dobro raspoložen, mogu da dođu i do brejka.

Piše: Emir FULURIJA

NBA LIGA PLEJ-OF - DRUGI MEČEVI

Četvrtak:

01.00: (1,07) Boston (27,0) Majami (8,50) (1-0 u seriji)

03.30: (1,40) Oklahoma (14,0) Nju Orleans (3,35) (1-0 u seriji)

NBA PLEJ-OF – TREĆI MEČEVI

Petak:

01.00: (1,85) Orlando (12,5) Klivlend (2,15) (0-2 u seriji)

01.30: (1,65) Filadelfija (13,0) Njujork (2,50) (0-2 u seriji)

04.00: (2,15) LA Lejkers (12,5) Denver (1,85) (0-2 u seriji)

23.30: (1,60) Indijana (13,0) Milvoki (2,60) (1-1 u seriji)

Subota:

02.00: (1,65) Dalas (13,0) LA Klipers (2,50) (1-1 u seriji)

04.30: (1,65) Finiks (13,0) Minesota (2,50) (0-2 u seriji)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

NBA ligaBoston SeltiksMajami HitNBA plej-ofŠaj Gildžes Aleksander

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara