Dinamo i dalje prva zverka u Hrvatskoj: Brunova klasa rešila prvaka

Vreme čitanja: 5min | ned. 05.05.24. | 21:31

Modri posle preokreta slavili na Rujevici – 2:1

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Rijeke)

Individualan kvalitet igrača ne donosi pobede i trofeje, ali je večeras Dinamu na Rujevici bio dovoljan da dođe do pobede vredne, sedme uzastopne šampionske titule. Iako je većim delom utakmice u Rijeci bio u podređenom položaju, sastav Sergeja Jakirovića je put do preokreta u Rijeci pronašao zahvaljujući klasi Bruna Petkovića. Stoga Modri tri kola pre kraja imaju teško dostižna četiri boda više od najvećeg rivala u ovoj sezoni – 2:1 (0:0).

Izabrane vesti

Petkoviću je Rujevica prijala baš kao i u septembru prošle godine, kada je gotovo sa istog mesta iz slobodnog udarca sa oko 25 metara udaljenosti postigao vodeći gol za Hrvatsku protiv Letonije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ovoga puta je to je bio pogodak za izjednačenje u 75. minutu, koji potpuno poremetio sastav Željka Sopića, pa je Aber Hodža u 89. minutu postavio konačan rezultat utakmice.

Dinamo je do pobede došao iz dva udarca u okvir gola domaćina, ali sve je to odlika tima koji je naučio da igra ovako važne mečeve. Igrači Rijeke su ispraćeni aplauzima sa Rujevice, imali su sve u svojim rukama, vodili pogotkom Marka Pjace iz jedanaesterca u 49. minutu, diktirali tempo i prilično dugo učinili protivnika potpuno bezopasnim na terenu. Ipak, nisu uspeli da iskontrolišu situaciju u završnici meča, što su lukavi gosti znali da kazne.

Kroz pakleno teške trenutke u svojoj karijeri prošao je Marko Pjaca, od Dinamove „zlatne koke“ i Juvetusovog ozbiljnog uloga, pa do igrača kojem su svi okrenuli leđa, pa čak i Modri kojima nije bio potreban prošlog leta. Ipak, igrača kojeg su potpuno unazadile teške povrede, raširenih ruku je dočekala Rijeka, uz svestan rizik. On je pognuo glavu, godinu dana pre isteka raskinuo sa Juventusom i počeo iznova da se bori za svoju karijeru. Večeras nije blistao, ali je kod jedanaestrca pokazao savršenu mirnoću. Gađao je pod samu prečki, pa Ivan Nevistić nije mogao ništa.

Dinamo je i pored svih problema delovao smireno na terenu, ali su pukotine u poslednjoj liniji gostiju i te kako bile vidljive. To su osetili domaći, posebno lukavi Marko Pašalić koji je probio po desnom krilu u 48. minutu i iskoristio uspavanost Pjera Gabrijela. Usledio je zakasneli start po nogama, iako je krilo Rijeke već uputilo dodavanje. Bognar Tamaš nije imao dilemu, pokazao je na belu tačku, a odluka nije promenjena ni nakon gledanja VAR snimka. Pjaca je bio hladan kao špricer.

Ceo grad je bio pod fudbalskom tenzijom, tribine su bile obojene u nebeskoplavo i belo. Kao u neka stara vremena, navijači su pratili meč i načičkani po obližnjim proplancima van stadiona sa kojih se vidi teren. Rujevica je odavno rasprodata jer je u slobodnoj prodaji bilo oko 500 karata. To je sve što je preostalo kada se oduzme oko 6.500 sezonaca, sponzorske karte i kavez sa oko 400 Dinamovih navijača. Taj kavez je stvarno poseban utisak. Ograđeni sa svih strana jasno je zašto gostujući navijači mrze Rujevicu i zašto Rijeka ima takav tretman kada traži ustupke za svoje navijače na gostovanjima. Jeste, stadion je mali ali moglo je to lepše da se uradi. Ostavlja ružan utisak. A odmah pored njega zanimljiv kontrast. Improvizovani studio sa „hrvatskom Diletom“ Valentinom Miletić. Na par metara od nje BBB, a ona vodi uživo program. Hrabro...

Sve ostale tribine su bile u plavo-belom i krcate. Na tribini sa Armadom je bilo i koreografije ali ozbiljan vetar u leđa daju Istok i Zapad. Istočna tribina je poseban doček spremila bivšem igraču Stefanu Ristovskom. Dočekao ga je transparent: „Rile, šta će ono Dinamo". Odnosilo se na proslavu titule iz 2017. kada su Ristovski i Vešović sa Armadom pevali ’Biće Dinamo k...c šampion“. Svaki njegov kontakt sa loptom je propraćen salvama zvižduka.

Pritisak važnosti meča je mučio Rijeku i na otvaranju utakmice. Sve do sredine prvog dela igre nije bilo mirnoće u pasu i koncentracije u samoj završnici, što su Zagrepčani koristili i uspeli da izbegnu veći pritisak. Domaća publika je mogla da doživi pravi šok u devetom minutu. Martin Baturina je iskoristio odlično dodavanje Petra Sučića i izbio pred Nediljka Labrovića, a onda pogodio stativu. Pomoćni sudija je signalizirao ofsajd, ali je ostala dilema da liga je bilo...

Prva ozbiljnija šansa za Rijeku viđena je u 20. minutu. Toni Fruk je iskoristio slobodan prostor u opasnoj zoni, došao do prilike da uputi udarac ka Nevistićevom golu, posle čega je usledio udarac, ali je lopta prohujala pored desne stative Dinamovog gola. Taj trenutak kao da je konačno skinuo okove sa nogu domaćih igrača, koji su počeli da koriste pritisak na loptu i češće prete gostima. Ipak, nedostajalo je mirnoće, pa su pokušaji Veldina Hodže i Marka Pašalića bili prilično neprecizni, iako su situacije bile obećavajuće.

Konačno, potez koji je izazvao uzdahe domaće publike, ali i nadu da će ekipa Željka Sopića krunisati inicijativu, pojavila se u 42. minutu, kada je Marko Pašalić u svom stilu prevario čuvara, gađao suprotan ugao i prevario Nevistića, ali je lopta prošla pored same desne stative Dinamovog gola.

Mađar prvo poluvreme sudio bez greške. Prvu javnu opomenu apsolustno zasluženo je dodelio Lindonu Selahiju u 24. minutu, koji je bespotrebno bio preoštar na 40 metara udaljenosti i pokosio Martina Baturinu. Potom i dva minuta kasnije, kada je Kulenović visoko podigao nogu i zakačio Mateja Mitrovića. Bio je uvek blizu mesta događanja, nije kvario ritam utakmice. Ipak, pritisak hrvatskog derbija je osetio u nastavku, a posebno nakon dešavanja u 54. minutu utakmice, kada je izazvao burnu reakciju Dinamove klupe, jer nije dodelio drugi žuti karton Selahiju nakon prekršaja nad Baturinom. H bi verovatno izvadio žuti karton da Albanac već nije imao javnu opomenu. Ovako, odlučio je da mu progleda kroz prste, što se nije svidelo Zagrepčanima.

Ipak, kao da je baš trenutak naterao Dinamo na promeni odnos ka igri. A u tome je prednjačio nezaustavljivi Petković, koji je sam u 75. minutu iznudio prekršaj Stjepana Radeljića u opasnoj zoni, a onda maestralno pogodio iz slobododnog udarca.

Taj momenat je promenio utakmicu u korenu, Rijeka je morala da jurne svim silama u napad, što je potpuno otvorilo meč i oslobodilo dosta prostora na polovini domaćina. Pravi muk na Rujevici dogodio se u 89. minutu, kada je Hodža driblingom slomio nesrećnog Radeljića i poslao loptu iza leđa Nediljka Labrovića. Jakirović je pogodio sa Hodžom, koji je samo dva minuta ranije ušao umesto neubedljivog Baturine.

Rijeka je u nadoknadi utakmice učinila sve da produži nadu u šampionskoj trci. U 96. minutu se ukazala prolika Niku Jankoviću posle udarca Pašalića, ali rezervista domaćih nije uspeo da pogodi metu sa desetak metara udaljenosti, pa je ostalo 1:2.



tagovi

Dinamo ZagrebRijekaBruno PetkovićMarko Pjaca

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara