Foto: AFP
Foto: AFP

Ko ne ode na Mundobasket imaće drugu šansu za plasman na Olimpijske igre u Parizu

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.08.22. | 09:01

FIBA će organizovati pretkvalifikacione turnire za selekcije koji se ne domognu planetarne smotre

Posle prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo (2023), košarkaška reprezentacija Srbija se našla u nezavidnom položaju. Iznenađujući porazi od Letonije i Belgije stavili su je u poziciju da mora težim putem do planetarne smotre. Na sreću, selekcija Svetislava Pešića je uspešno preskočila prve dve prepreke u drugoj fazi. Posle trijumfa nad Grčkom (100:94) i Turskom 79:72 situacija je drastično bolja.

Orlovi su ozbiljno popravili šanse za plasman na Mundobasket kojim bi ispunili i prvi uslov za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu (2024). Nije zgoreg napomenuti i da to nije jedini put ka Francuskoj. Reprezentacije koje se ne nađu na smotri najboljih na svetu moći će kartu za Grad svetlosti da traže preko pretkvalifikacionih turnira.

Izabrane vesti

Za olimpijske medalje će se leta 2024. godine boriti 12 selekcija. Uz domaćina Francusku, direktan plasman će izboriti sedam najbolje rangiranih sa Svetskog prvenstva koje će se održati na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Vrata Igara će se na planetarnoj smotri otvoriti za dve selekcije sa američkih kontinenata, dve evropske i po jednoj iz Afrike, Azije i Okeanije. Preostala četiri učesnika biće određena posle Olimpijskih kvalifikacionih turnira.

Kao i u prethodnom ciklusu, biće održana četiri sa po šest reprezentacija, a za pobednike će biti obezbeđeno mesto u Parizu. Za četiri poslednja mesta na Igrama boriće se po jedna najbolje plasirana selekcija sa Svetskog prvenstva iz Afrike, Azije i američkih kontinenanata koja nije obezbedila direktan put do glavnog grada Francuske, kao i 16 najbolje plasiranih koje nemaju karte za Pariz, ali bez kontinentalnih ograničenja. To je ukupno 19 učesnika, a poslednjih pet biće određeno na pretkvalifikacionim turnirima.

Na tim pretkvalifikacionom turnirima, drugu šansu da se domogne borbe za olimpijske medalje dobiće čak 40 reprezentacija koje nisu stigle do Mundobasketa: 28 selekcija koje su neuspešno okončale drugu fazu kvalifikacija za planetarnu smotru i 12 najboljih koje nisu savladale prvu kvalifikacionu prepreku. Po osam iz Afrike, sa američkih kontinenata i Azije (zajedno sa Okeanijom) i 16 iz Evrope. Jedino će se sa Starog kontinenta dve selekcije domoći poslednjeg stepenika na putu ka Parizu.

Kada se podvuče crta, Srbija je plasmanom u drugu fazu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo već obezbedila mesto u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre. Ukoliko Orlovi naredne godine budu učestvovali na planetarnoj smotri, za direktan plasman na Igre u Parizu biće im potrebno da budu među dve najbolje evropske selekcije na turniru. Vizu za Olimpijske kvalifikacione turnire obezbediće plasmanom u osminu finala Mundobasketa.

PUT DO PARIZA U MUŠKOJ KONKURENCIJI (11 + domaćin)

- sedam najbolje plasiranih selekcija sa Svetskog prvenstva (po dve sa američkih i evropskog kontinenta, po jedna iz Afrike, Azije i Okeanije)

- četiri pobednika Olimpijskih kvalifikacionih turnira - OKT (učestvuju najbolje plasirana selekcije sa Svetskog prvenstva iz Afrike, Amerika i Azije koje nisu obezbedile direktan plasman + 16 najbolje plasiranih sa Svetskog prvenstva koje takođe nisu obezbedile plasman, ali bez kontinentalnih ograničenja + pet pobednika pretkvalifikacionih turnira)

- u pretkvalifikacijama učestvuje 28 selekcija iz druge faze kvalifikacija za Mundobasket koje se nisu plasirale na planetarnu smotru i 12 najbolje rangiranih koje su stale u prvoj fazi: Osam iz Afrike (jedna ide na OKT), osam sa američkih kontinenata (jedna ide na OKT), osam iz Azije sa Okeanijom (jedna ide na OKT), 16 iz Evrope (dve idu na OKT)

U ženskoj konkurenciji je priča nešto drugačija. Izabranice Marine Maljković će se od 22. septembra do 1. oktobra boriti za svetski tron u Australiji. Ukoliko ga se domognu, obezbediće mesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Zlatna svetska medalja u Francusku vodi samo evropsku selekciju, dok će reprezentacije sa drugih kontinenata morati u kvalifikacije.

Pet najbolje plasiranih evropskih selekcija sa sledeće kontinentalne smotre ide direktno u kvalifikacije za Olimpijske igre, zajedno sa domaćinom najvećeg svetskog sportskog takmičenja Francuskom. FIBA će i u konkurenciji dama obezbediti pretkvalifikacione turnire, ali na njima neće učestvovati evropske reprezentacije.

Kartu za Pariz će preko Olimpijskih kvalifikacija tražiti 16 selekcija, a pored evropskih šest, tu je još 10 najboljih iz pretkvalifikacionih turnira. Dve iz Afrike, po četiri sa američkih kontinenata i Azije (zajedno sa Okeanijom).

Pretkvalifikacije broje 22 učesnika. Po osam azijskih i američkih reprezentacija koje će se boriti na po dva kontinentalna turnira (četiri učesnika po turniru). Četiri turnira iznedriće osam putnika za Olimpijske kvalifikacije (po dva najbolja sa svakog turnira), dok će posle afričkog turnira sa šest selekcija biti poznata još dva putnika.

Dakle, Svetsko prvenstvo će košarkašicama Srbije omogućiti da se domognu Olimpijskih igara u Parizu samo u slučaju da ga osvoje. U suprotnom put za Francusku će tražiti preko Evrobasketa.

PUT DO PARIZA U ŽENSKOJ KONKURENCIJI (12)

- osvajač Svetskog prvenstva (ako je iz Evrope)

- po tri najbolje selekcije sa četiri Olimpijska kvalifikaciona turnira - OKT (pet najbolje plasiranih sa Evropskog prvenstva i domaćin OI Francuska + dve najbolje sa pretkvalifikacionog turnira u Africi + četiri najbolje sa pretkvalifikacionih turnira američkih kontinenata + četiri najbolje sa pretkvalifikacionih turnira u Aziji)

- u pretkvalifikacijama učestvuju 22 selekcije: po osam na dva turnira u Aziji + po osam na dva turnira američkih kontinenata + šest na turniru u Africi



tagovi

Olimpijske igre 2024Pariz 2024Kvalifikacije za Mundobasket 2023kvalifikacije za Olimpijske igreFIBAkošarkaška reprezentacija Srbiježenska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara