Janis Adetokumbo (FIBA)
Janis Adetokumbo (FIBA)

Rezultati kao poručeni za Srbiju: Letonija gazi sve pred sobom, Grci rasturili Belgiju

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.08.22. | 21:18

Velika Britanija praktično otpisana

Letonija je petom uzastopnom pobedom nastavila da blista u kvalifikacijama za Mundobasket i praktično je overila plasman.

Večeras je kao gost teže nego sto se očekivalo savladala Veliku Brutaniju 87:80 i praktično otpisala Ostrvljane iz borbe za plasman na SP.

Izabrane vesti

Kao i nedavno protiv Turske, opet je blistao Kristaps Porzingis. NBA as je za 29 minuta na parketu ubacio isto toliko poena i zabeležio čak 14 skokova. Iz igre je šutirao 9/12, a sa penala 10/12. Za indeks uspešnosti 35!

Vodila je Letonija u većem delu prvog poluvremena ali joj Britanci nisu dozvoljavali da se odlepi i u nekoliko navrata su stizali i prestizali prednost gostiju sa Baltika. Kada je Letonija sredinom trećeg kvartala povela osam razlike, delovalo je da polako prelama utakmicu ali Britanci nisu odustajali i opet su se vratili u meč i na početku poslednje deonice čak poveli 73:71. Tada je sjajnu minirolu odigrao bivši Partizanov igrač Rodion Kuruc i sa nekoliko odličnih poteza pomogao Porzingisu da reše pitanje pobednika.

Posle poraza u Beogradu, Grčka je iskalila bes na na svomn terenu protiv Belgije – 85:68.

Kada je Grčka u najjačem sastavu kao sada, onda tu Belgijanci nemaju šta da traže. Bez klasične „petice“, Grci su krenuli sa Janisom Adetokumbom na toj poziciji i njegovim bratom Tanasisom na „četvorci“. Grčka publika je posle dužeg vremena dočekala da uživa u majstorijama NBA asa koji je bio prva zvezda susreta i otvorio utakmicu brutalnim zakucavanjem. Ipak, i pored braće Adetokumbo, prvo ime na otvaranju meča je bio Nik Kalates koji je radio šta je hteo i bio najzaslužniji za velikih 30:15 nakon prvog kvartala.

Nastavili su Grci da dominiraju, Janis je imao još neke sjajne poteze i na poluvremenu je bilo nedostižnih 49:33. Do kraja su domaći održavali vođstvo, šansu su dobili i neki igrači sa manje bitnim ulogama i Grčka je rutinski privela meč kraju.

Janis je ubacio 24 poena za 26 minuta na parketu, sakupio i sedam skokova. Sjajno ga je ispratio Tajler Dorsi sa 22 poena. Na drugoj strani je najefikasniji bio Retin Obasohan sa 14 poena.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA RUNDA

GRUPA I

Turska - Srbija 72:79

/Osman 22 - Jokić 24/

Velika Britanija - Letonija 80:87

/Heson 15 - Porzingis 29/

Grčka - Belgija 85:68

/J. Adetokumbo 24 - Obasohan 14/



tagovi

Janis AdetokunboKvalifikacije za Mundobasket 2023Kristaps Porzingiskošarkaška reprezentacija GrčkeKošarkaška reprezentacija Letonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara