Jokić i Šanli (©Star Sport)
Jokić i Šanli (©Star Sport)

Ovog puta im nismo dali da nam otmu pobedu!

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.08.22. | 20:57

Trijumf Srbije u finišu za infarkt pred odlazak na Evrobasket

Srbija je preživela! Srbija je uspela da izađe na kraj sa velikim padom koncentracije, ranim gubitkom kapitena Vladimira Lučića zbog pet faulova, upornim Turcima i sudijama koje su nas vratile u ono košmarno polufinale Mundobasketa iz 2010. kada su nam ukrali finale sa Amerikancima... Tada su uspeli, sada im nismo dali - 79:72 (26:11, 21:17, 18:27, 14:17)!

Ako je pre deceniju i kusur moralo da bude tako, da nam se na silu uzme ono što nam je tada sa pravom pripadalo, bilo bi previše da se to ponovo desi. U istom gradu, protiv istog rivala, samo ne u istoj dvorani... Promenila se i sudijska trojka od tada, ali ko pamti događaje iz dvorane Abdi Ipekči, a sigurno su mnogima i dalje sveža sećanja, verovatno razmišlja isto - kao da su ove večeri Španac Antonio Konde, Martin Horozov iz Bugarske i Mihal Proc iz Poljske imali istu agendu. Ponovo će se povesti priča o kvalitetu onih koji dele pravdu u Fibinim kvalifikacijama, jer je večerašnja trojka nizom grešaka učinila više nego dovoljno da vrati Tursku u život i umalo dođe do senzacionalnog preokreta.

Izabrane vesti

Ne može sve da ide na dušu sudija, naravno, ima mnogo i do strahovitog pada u našoj igri koji je samo dodatno potpomogao da se gotovo izvesna pobeda Srbije posle savršenog poluvremena i 21 poena razlike na startu treće četvrtine (52:31) pretvori u pravu dramu i završnicu za infakrt. Umesto da ih sameljemo, dozvolili smo protivniku da se malo, pomalo vraća u život i pogotovo u momentima kada na parketu nije bilo Nikole Jokića i Vasilija Micića nismo imali nikakvu kontrolu dešavanja na parketu. Jako nas je uzdrmao i izlazak Lučića na tri minuta pre kraja treće deonice, od tada smo konstantno tražili petorku koja bi zadržala potrebnu dozu stabilnosti, koncentracije i sigurnosti da privede utakmicu mirnijem kraju, ispostavilo se da smo morali bukvalno da čekamo poslednji minut kako bismo to zapravo uradili.

Nije sporna razlika u kvalitetu našeg sastava i jesmo bolji od Turske bar za 10-15 poena, ali pred krcatom istanbulskom dvoranom i u uslovima sa kakvim su se naši košarkaši suočili, najvažnije je da smo uspeli da pobedimo. Jer, trijumfu se u zube ne gleda, iako će Svetislav Pešić i njegovi saradnici imati dosta materijala za analizu posle još jednog meča u kojem je dozvoljeno da se sigurno vođstvo pretvori u susret na jedan ili dva poseda.

-------------------------

TURSKA – SRBIJA 72:79

(11:26, 17:21, 27:18, 17:14)

Dvorana: Sinan Erdem Dom, Istanbul;

Kapacitet: 16.000;

Sudije: Antonio Konde (Španija), Martin Horozov (Bugarska), Mihal Proc (Poljska)

TURSKA: Larkin 4 (9as), Hazer -, Bitim -, Osman 22, Haltali -, Mahmutoglu 7, Kabadža -, Tundžer -, Korkmaz 18, Šengun 17 (13sk), Osmani 4.

SRBIJA: Petrušev -, Davidovac -, Marinković -, Kalinić 14 (6sk), Lučić 11 (4sk, 3as), Dobrić -, Jokić 24 (10sk), Jagodić Kuridža 7, Micić 5 (7as), Gudurić 14 (6as), Jaramaz -, Milutinov 4.

-------------------------

Utakmica je ušla u egal na tri i po minuta do kraja posle faula Marka Gudurića nad Džedijem Osmanom uz faul za dodatno slobodno bacanje. Turska je izjednačila na 71:71, u sledećem posedu Nikola Kalinić promašio je trojku iz ugla, ali je Nikola Jokić uspeo da izvuče dva bacanja od Erdžana Osmanija. No, bio je precizan samo jednom. Imali smo mnogo sreće u sledećih nekoliko poseda jer su se greške ređale na obe strane, a onda se na ulazu u poslednja dva minuta utakmice oglasila sudijska pištaljka. Jokić je pokupio defanzivni skok i posle kontakta sa Osmanijem pretrpeo udarac iz kojeg je trebalo da dobije faul, umesto toga su arbitri dosudili faul u napadu! Na to je Kalinić kažnjen tehničkom zbog prigovora, na šta je Furkan Korkmaz pogodio sa penala. Loptu sa strane domaći igrači nisu iskoristili pošto je Osman nepropisno zaustavio Gudurića koji se čak uhvatio za koleno, ali je sve bilo u redu. Iz tog napada Kalinić se iskupio za tehničku harpunom sa distance kojim je proburazio Turke i najavio pobedu. No, nije bio kraj...

Novi as Barselone uradio je potom i veliki posao u odbrani pošto je iz kontakta sa Osmanom izvukao novi faul u napadu i uz 82 sekunde do kraja Orlovi su imali odličnu poziciju da reše susret u svoju korist. Ubrzo je Gudurića na liniju penala poslao Korkmaz, a levoruki strelac Fenerbahčea bio je hladan kao druga strana jastuka uz dva precizna hica za 77:72. Tu je domaćin potpuno izgubio tlo pod nogama, jer više ništa nije polazilo od ruke, dok je na drugoj strani jedan od najvažnijih pogodaka ubacio Jokić. Istrčao je kontru sa Kalinićem i ispratio njegov pokušaj polaganja pored večeras nevidljivog Šejna Larkina, lopta se od table odbila pravo u ruke superzvezde Nagetsa za novo polaganje i 79:72 uz 47 sekundi na semaforu. Bila je to ujedno i tačka na pobedu koja će mnogo značiti Orlovima za nastavak kvalifikacija!

Nikola Jokić (©Star Sport)Nikola Jokić (©Star Sport)

Jokić je utakmicu završio sa 24 poena (10/16 iz igre) i 10 skokova, a već na poluvremenu imao je 19 poena i bio oličenje gotovo savršene igre Srbije zajedno sa Lučićem i Kalinićem čija je trojka sa pola terena uz zvuk sirene zaokružio blistavo poluvreme i velikih 19 razlike (47:28). No, Turci su uspeli da se restartuju, zaigraju mnogo bolje, a onda i dobiju u nekoliko situacija pomoć koja je uvela susret u potpunu neizvesnost.

Kalinić je ponovo ispod radara skupio 14 poena i šest skokova, Lučić je pre isključenja imao 11 poena, četiri uhvaćene i tri podeljene lopte, dok je Gudurić u svom tek drugom nastupu za Srbiju ovog leta imao 14 poena (3/6 za tri) i šest asistencija! Kod Turaka Osman je ubacio 22 poena, Korkmaz je dodao 18, a Šengun poen manje uz 13 skokova.

Orlovi sada imaju skor 3-3, baš kao i Belgija koja je ubedljivo poražena od Grčke u Atini, dok je Turska sada na 2-4. Ipak, Belgijanci su ispred nas zbog boljeg međusobnog odnosa i još smo daleko od plasmana na Mundobasket. Ali smo na dobrom putu...

Srbija narednu utakmicu igra u Pragu 2. avgusta od 21 čas, kada je rival na startu grupne faze Evrobasketa - Holandija.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA RUNDA

GRUPA I

Nedelja

Turska - Srbija 72:79

/Osman 22 - Jokić 24/

Grčka – Belgija 85:68

/Janis 26 – Obasohan 14/

Velika Britanija – Letonija 80:87

/Heson 15 – Porzingis 29/



tagovi

Nikola JokićNikola Kalinićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara