Vladimir Lučić (©Star Sport)
Vladimir Lučić (©Star Sport)

Kapitenska priča Vladimira Lučića: Srbija iznad svih nas, Kalinić i ja u službi ekipe

Vreme čitanja: 9min | sre. 31.08.22. | 08:21

Kapiten srpske reprezentacije tokom priprema i kvalifikacija za Mundobasket za Mozzart Sport napravio osvrt na dosadašnji rad sa selektorom Svetislavom Pešićem, a govorio je i o kvalitetima Srbije, saradnji sa Nikolom Kalinićem, te predstojećem Evropskom prvenstvu...

Zaokružili su košarkaši Srbije pobedom nad Turskom prvi deo velikog ciklusa čiji se cilj vidi u finalu Evropskog prvenstva. Naravno, da bi do utakmice za zlato došli, Orlovi moraju da prođu niz teških prepreka u verovatno najtežem kontinentalnom takmičenju novije istorije.

Srbija najviše mesto na postolju nije videla pune dve decenije i sa tvorcem poslednjih najvećih reprezentativnih uspeha cilja povratak na krov Starog kontinenta. Zlato je ovih dana reč koja se u taboru srpskog tima ne pominje. Niti se gleda toliko daleko. Posle dve važne pobede u kvalifikacijama za Mundobasket, cilj je da se kroz grupnu fazu u Pragu kvalitet dodatno podigne kako bi ekipa bila spremna za završnicu u Berlinu, a onda... Ko zna.

Izabrane vesti

Ako pitate Vladimira Lučića, kapitena Srbije tokom priprema i okršaja sa Grčkom i Turskom, najvažnije je da je nacionalna selekcija uspostavila sistem i ima dobru podlogu za septembarske dane u Pragu i Berlinu. Čovek kome je kompanija Mozzart otvorila teren u velikoj akciji "Sto terena za jednu igru" napravio je za naš sajt osvrt na dosadašnji rad sa selektorom Svetislavom Pešićem, a govorio je i o kvalitetima Srbije, saradnji sa Nikolom Kalinićem, te predstojećem Evropskom prvenstvu...

“Pre svega mislim da smo ostvarili ono što smo zamislili, dve pobede protiv vrlo dobrih reprezentacija, Grčke i Turske. Nisu ovo pripreme na koje smo svi mi navikli, imali smo kratak period da se spremimo za ovako fizički zahtevne i bitne utakmice. Već posle dve nedelje igrali smo prvo sa Crnom Gorom, pa sa Slovenijom i prilično jak turnir u Hamburgu, plus ove dve kvalifikacione utakmice. Prilično rano ušli smo u takmičarsku formu i sada se trudimo da je održimo i podignemo dodatno kroz još ovih nekoliko treninga u Beogradu i onda kroz grupnu fazu u Pragu“, priča Lučić za Mozzart Sport.

*** Postani LEGENDA u svom kraju, osvoji teren za basket ***

Rekao si da pripreme nisu bile nalik onima na koje ste navikli, sve je bilo spakovano u desetak dana upoznavanja sa selektorom i njegovim idejama, posle čega ste protiv Crne Gore otvorili niz utakmica. Koliko je izazovno za sve vas bilo da u jedan tako kratak period spakujete sve ono što se obično radi nedeljama, pa i mesecima?

“Sama ta važnost mečeva na kraju pravi veliku razliku, a onda činjenica da nemate mnogo vremena da radite zajedno. U nekom normalnom pripremnom periodu imate mogućnost da rotirate igrače, da delite minutažu, a nas su čekale dve takmičarske, jako važne utakmice, atletski i fizički izuzetno zahtevne. I turnir u Hamburgu je bio jak, pogotovo utakmica sa Italijom. Govorim iz svog ugla, a siguran sam da su tako radili i ostali, da su i pre starta priprema radili na svom telu u odnosu na situaciju na koju smo se našli. Shvatili smo posle poraza od Belgije koliki je bio značaj duela sa Grčkom i Turskom, pre samog okupljanja smo znali šta nas čeka“, priča kapiten Srbije i nastavlja:

“Moram da naglasim da smo imali izvanredne uslove u Sportskom centru fudbalske reprezentacije, još pričamo o tome koliko je sve bilo sjajno. To nam je mnogo značilo jer smo kratak, bazični deo odradili jako dobro, uz sve što smo imali tamo. Bilo nam je lakše da se fokusiramo na pripremu turnira i utakmica nakon toga“.

Detalj sa otvaranja terenaDetalj sa otvaranja terena

U javnosti se dosta priča o utakmicama sa Grčkom i Turskom, ali se osim o pobedama govori i o tome da smo imali padove koji ne ulivaju poverenje i da to može skupo da nas košta u Pragu i Berlinu. Da li je za vas, s obzirom na sve o čemu smo dosad pričali, sada više bilo važno da pobedite od samog načina, odnosno da sada možete da razmišljate kako da dobijete stabilnost forme za završnicu Evropskog prvenstva?

“Po meni je uvek važan i način na koji se dobija utakmica. Oba susreta koji ste pomenuli, ali i onaj sa Italijom u Hamburgu, pa čak i Slovenija, sve to diže samopouzdanje ekipe i igrača pojedinačno. Dobra stvar je da smo slavili na taj način. Važno je da smo već sada, s obzirom da ima nas koji nismo imali mogućnost da igramo toliko zajedno u prošlosti i da je selektor nov, kroz teške trenutke utakmica uspevali da izađemo kao pobednici. Lično posmatram stvari tako. Jako su važne sve ove pobede jer jačaju karakter ekipe i samopouzdanje. Skupili smo se kao ekipa i slavili, što je jako važno“.

Kako gledaš na dosadašnji rad sa selektorom Pešićem i temelje koje je postavio za sve ono što vas čeka?

“Sve polazi od selekcije, pre svega je ekipa dosta dobra. Prva zvezda tima je dvaput zaredom MVP NBA lige, ili najbolji igrač na svetu Nikola Jokić, Vasa Micić napadački odmah je uz njega. Ali, svi ostali su spremni da se podrede timu i kolektivu i to je veliki kvalitet ove reprezentacije. Selektor Pešić ima veliko iskustvo, najviše u rukovanju različitim mentalitetima i individualnim kvalitetima, što defanzivnih, što ofanzivnih igrača. Rano je da se priča o bilo čemu, ali smo na dobrom putu. Ostvarili smo cilj što se tiče prvog dela, sada nas čeka ono zbog čega smo se okupili - Evropsko prvenstvo. S obzirom da nećemo moći da treniramo previše, cilj nam je da dižemo formu i budemo najbolji kada je najpotrebnije“.

Kroz razgovore sa Markom Gudurićem, Nemanjom Nedovićem, tobom i još nekim igračima prožima se ista misao - da su svi spremni da se stave u službu tima, da ostave ego po strani i prihvate uloge koje im se dodele...

“A, nismo se dogovarali“, smeje se Lučić, pa dodaje:

“Moguće da je do selekcije, mentaliteta igrača, ali i kakvi smo igrači. Reprezentacija je iznad svih nas i svi smo došli sa željom da napravimo dobar rezultat, nešto dobro. Svi smo dovoljno bistri i iskusni da sve ovo o čemu smo pričali može da bude samo kvalitet više za nas, da je to nešto iz čega se gradi hemija ekipe. Dosad je, po meni, sve dobro i idemo u pravom smeru, sve je na nama“.

PRIJA SARADNJA SA KALINIĆEM

Svi govore o Jokiću i Miciću kao liderima reprezentacije, ali isto tako rame uz rame sa njima stavljaju Kalinića i tebe. Postoji uvreženo mišljenje, a utakmice to sve više pokazuju, da bez vas dvojice nije moguće zamisliti igru reprezentacije Srbije i narod vam veruje. Što je najvažnije - tako razmišlja i selektor...

“Kali i ja smo se kroz karijere nešto pitali i izgradili kao timski igrači, koji mogu da budu vrlo važni u ekipi, a da se naša važnost ne ogleda isključivo kroz statistiku, poene... I on i ja smo spremni da budemo u službi ekipe i nije nam primaran individualan učinak. Tako sam doživeo Kalinu kroz neke naše okršaje na klupskom nivou, ali i u reprezentaciji. To takođe može da bude kvalitet više za reprezentaciju, uz ono što u napadu dobijamo od Joke, Vase i još nekih igrača...“

Sa povredom Nemanje Bjelice obojica više vremena igrate na poziciji “četiri“, imate izuzetno veliku minutažu i sa strane izgleda kao da ste komplementarni kao tandem...

“Jeste, povreda Belog je dovela do pomeranja, više igram na četvorci što nije moja primarna pozicija, jer u klubu igram krilo. Saradnja sa Kalinom, defanzivno i ofanzivno, prija jer uspevamo da nadomestimo neke nedostatke koje možda imamo pojedinačno. U paru funkcionišemo prilično dobro i donosimo dobre stvari ekipi. Ipak, ne bih samo o sebi, jer kvalitet Srbije je rotacija sa mnogo individualnog talenta“.

Stiče se utisak da je svako u ovom timu sposoban da kroz određeni segment održi visok nivo i ritam igre, koliko je to važan detalj?

“Nije možda zgodno pričati s obzirom da konačni spisak još nije objavljen, pa da ne komentarišem previše, ali gledajte... Dejan Davidovac je posle moje pete lične u Ljubljani iskočio i praktično bio jedan od glavnih igrača, pokupio važne skokove, pogodio neke šuteve, odlično sarađivao sa Jokom... Jagodić Kuridža je u Istanbulu takođe imao zapaženu rolu i to jako raduje. Svako od nas individualno može da bude određena prevaga“.

Srbija je nesumnjivo favorit u grupnoj fazi, bez obzira na prisustvo nekih opasnih rivala. Očekivanja nacije su takođe velika od Evrobasketa, da li ste se vi navikli na to da svako okupljanje za veliko takmičenje znači da je napad na zlato obaveza?

“Navikli smo da nacija računa na medalju, najčešće najsjajniju. Svi smo svesni kvaliteta ekipa koje će se naći na Evropskom prvenstvu, ali i samog takmičenja. Više puta smo ponovili da će ovo biti jedno od najtežih kontinentalnih takmičenja poslednjih decenija, ako ne i u istoriji. Jesmo favoriti u grupi, ali utakmice koje su unapred pobeđene dodatno su teže za igranje. Protivnici dobiju motiv više da nas pobede, da protiv nas budu u najboljem mogućem momentu, sa najvišim samopouzdanjem. Protiv nas nemaju šta da izgube, a mogu mnogo da dobiju. Krećemo protiv Holandije, čekaju nas nezgodne utakmice i verujem da smo spremni da napravi način zakoračimo u Evrobasket“.

NEMCI MOGU DA BUDU JEDNO OD IZNENAĐENJA, ČETVRTFINALE NAJVAŽNIJE

Od početka se praktično izdvaja grupa od šest-sedam favorita za medalje, a koga ti vidiš među glavnim kandidatima da se nađu u završnici takmičenja?

“Mi treba da gledamo uvek prvo od sebe, nisam pratio prognoze, ali Slovenija kao prvak Evrope, Francuzi, Litvanci su tu. Verrujem da Nemci mogu da budu jedno od iznenađenja, ako to tako uopšte može i da se nazove iznenađenjem, zavisno od toga ko će se naći u timu zbog zdravlja. Oni su praktično domaćini celog prvenstva, imaju prilično dobru reprezentaciju. Za Grke sam već rekao još u najavi utakmice u Beogradu da su sa braćom Adetokunbo atletski jedna od najdominantnijih reprezentacija, to je nešto čemu se teži u modernoj košarci i to je počelo sve više da donosi prevagu“.

Kvaliteta očigledno ne manjka, a šta će napraviti prevagu?

“Ima veliki broj reprezentacija koje, ako osvoje zlato neće biti iznenađenje. Na kraju se sve svodi na inspiraciju i momenat u nokaut utakmicama, četvrtfinale je uvek najvažnije na prvenstvu jer pobedom ulaziš u kombinaciju za jednu od medalja. Svakako, mi treba da nastavimo samo da gledamo nas, da rastemo još više kao ekipa kroz grupnu fazu, da se nađemo u Berlinu i onda gradimo postepeno put ka samom cilju“.

Kroz pretrpani kalendar takmičenja i velika opterećenja došlo se do toga da su neke reprezentacije izgubile najvažnije igrače u kvalifikacijama za Mundobasket. Gruzija je ostala bez Toka Šengelije, Italija bez Danila Galinarija, Španija bez Serhija Ljulja, mi smo dobro prošli sa Vasilijem Micićem, ali su se ranije povredili Bjelica i Nedović... Vi kao igrači trebalo bi da budete u centru košarke, a vama je opet najteže...

“Pre svega sezone iz godine u godinu postaju sve teže, broj utakmica sve veći. Fizički napor je ogroman. Šansa da svako od nas doživi neku povredu se povećava. Pauze između sezona nisu toliko duge... Sve je manje vremena za pripreme i stvaranje baze, koja je važna za prvenstvo, ali i sve nas u nastavku sezone. Sa ovim kvalifikacijama koje su ubačene kroz takmičenja, ali i samu važnost utakmica jednostavno nema vremena da se fizički dovede do nivoa na kojem treba da budemo i samim tim rizik je za sve veći“, kaže Lučić i zaključuje

“Nadam se iskreno da će zdravlje sve nas da posluži. Evropsko prvenstvo je intenzivno, igraju se utakmice dan za dan, uz jedan dan pauze, ali krajem avgusta i početkom septembra mi realno nismo spremni za tolike napore. Uz adekvatnu brigu o telu moramo to da nadomestimo i dovedemo se u određeni nivo koji zahteva kvalitet utakmica i takmičenja“.



tagovi

Evrobasket 2022Vladimir Lučićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara