Filip Petrušev (©Nikola Mikić / Mozzart Sport)
Filip Petrušev (©Nikola Mikić / Mozzart Sport)

Jokić najlaganiji lik, sa njim sve može; Aleksa najbolji u društvenim igrama, čačanski 'namazan'

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.07.24. | 08:15

Filip Petrušev otkrio malo i kako teku pripreme Srbije van onoga što vidimo na parketu

Tri pune sedmice prošle su od zvaničnog okupljanja reprezentacije Srbije u Beogradu i odlaska za Staru Pazovu gde je odrađen prvi deo priprema za Olimpijske igre. Ekipa je zaokružila jedan mini-ciklus pobedom nad Francuskom u Lionu, posle čega se zaputila ka Abu Dabiju gde je, objektivno, pakleno vruće.

Osetili su košarkaši Srbije to i na svojoj koži. Ali, pronašli su načine da se sklone od vreline. Sobe, bazen, klimatizovani objekti u okolni...

Izabrane vesti

“Malo je vruće, malo se teško diše napolju”, smeje se Filip Petrušev na početku razgovora za Mozzart Sport i Telegraf, pa nastavlja:

“A onda te unutra preseku sa klimom 17 stepeni. Navikavamo se, super su uslovi”.

Tri nedelje ste na pripremama. Kako se zabavljate, kako provodite vreme van parketa?

“Svako ima neku svoju ulogu. Najbolje bi bilo kada bi ljudi mogli sve to da vide, kako je dobro i spontano, kako sve to lepo izgleda. Svako radi ono što mu prija. Ima grupa momaka koji igraju društvene igre, grupa koja priča o muzici, biznisu, svemu i svačemu. Na kraju dana, kada se skupimo puštamo muziku, zezamo se, prozivanje, najviše Alekse (smeh). Naravno, ne samo njega, ali stvarno smo super svi, družimo se”.

Ko je najbolji u društvenim igrama?

“Isto Aleksa. Čačanski namazan, ‘krade’ (smeh)”.

Selektor Svetislav Pešić je mnogo govorio o tome koliko je važan aspekt timske hemije i koliko je važno da vi, igrači 'kliknete'. Kakav ti je utisak dosadašnjih priprema?

“Spremamo se za utakmice i to nam je najvažnije. Krenuli smo da se spremamo malo jače, da bi svi što pre ušli u fizičku formu, jer neki igrači nisu igrali malo duže posle sezone, neki su direktno iz sezone ušli u pripreme. Tako da, prvo je bio taj fizički deo najbitniji, jer stvarno sve ekipe, pogotovo iz naše grupe, igraju jako brzo, iz tranzicije. Jako su i dobri fizički i atletski, tako da, na tome smo radili najviše. Počele su utakmice, prvo Holandija, a sada i Francuska, pa više radimo na uigravanju i prepoznavanju jednih drugih u različitim situacijama”.

Francusku ste prošli i ostavili vrlo dobar utisak, u Abu Dabiju vam stižu Australija i SAD (utorak i sreda od 18 časova).

“Dobra je bila utakmica protiv Francuske. Eto, oni su u prvim pripremnim utakmicama izgledali mnogo dominantno i svi su se plašili njih. Mnogo znači svaka utakmica protiv najjačih ekipa, da možemo da stavimo do znanja da smo i mi ti koji se bore za medalju i koji se pitaju.

Iz tog razloga bi se reklo da vam je ta provera mnogo značila.

Jako bitna utakmica na polju samopouzdanja, da nastavimo dalje da radimo. I ove dve utakmice biće drugačije, pogotovo sa SAD protiv koje igramo i u grupi. Oni su atletski najmoćniji, mada je i Australija dobra u tom segmentu. Jedva čekamo da vidimo gde smo protiv najboljih”.

Godinu dana si iskusniji, u odnosu na pripreme pred Manilu. Sada su stvari drugačije u tom smislu da na treninzima imate Nikolu Jokića i Vasilija Micića. Kako je raditi sa njima i posebno sa Jokićem koji ti je po poziciji mnogo bliži?

“To su naši drugari, znamo se jako dobro. Najviše je tu stvar da se naviknemo jedni na druge, pogotovo na Nikolu, koji je, jedinstven i najbolji igrač na svetu. Nismo imali priliku da igramo sa takvim jednim igračem, koji je toliko dominantan. Najviše radimo na prepoznavanju situacija, kako mi da igramo oko njega i kako svako od nas da doprinese njemu i ekipi na najbolji način. On je tu glavni, mi smo nekako svi uz njega, i dalje se razigravamo i uigravamo”.

A, kakav je Nikola Jokić van terena?

“Najlaganiji je lik. Može sve, zezanje”, završava Petrušev, takođe sa širokim osmehom.

Srbija sa Australijom igra u utorak od 18 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je meč protiv SAD zakazan za dan kasnije u istom terminu. Obe utakmice možete da pratite na RTS i Arena sport televiziji.



tagovi

Filip Petruševkošarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024Olimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara