Sterling Braun (ABA liga)
Sterling Braun (ABA liga)

Izvuče se Partizan Mozzart Bet živ iz Dudove šume; Spartak pokazao zube, ali ih je Bonga okrnjio

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.09.24. | 21:01

Crno-beli uspeli da u poslednjoj deonici slome otpor ekstra motivisanog debitanta te upišu drugu pobedu u ABA ligi i pored katastrofalnog šuta sa trojki i slobodnih bacanja - 80:89

Pomislili su mnogi navijači Partizan Mozzart Beta da će posle grandiozne premijere i pobede od 30 poena razlike protiv Borca, njihovi ljubimci da rade šta hoće u ABA ligi, ali se u Subotici protiv Spartaka pokazalo da povratak regionalne krune neće biti šetnja po oblacima. Debitant u najvišem rangu jadranskog takmičenja je propisno oznojio crno-bele, pokazao im oštre zube, vodio gotovo pune tri deonice, ali je na kraju ipak dostojanstveno položio oružje pred favorizovanim rivalom koji je stigao do druge pobede u dva odigrana kola - 80:89 (25:23, 19:17, 15:18, 21:30).

I pored krajnje očajnih postotaka šuta za tri (7/20) i sa slobodnih bacanja (12/24), koji nisu bili na nivou jedne evroligaške ekipe, parni valjak je uspeo da dođe do bitnog slavlja pred prvi ovosezonski nastup u elitnom takmičenju koji stiže u četvrtak na gostovanju Baskoniji. Najefikasniji su bili Sterling Braun (21p.) i Karlik Džons (15p., 7as.), ali je iks-faktor, kao i u prvom kolu, bio Isak Bonga (13p.) koji je u najvažnijim momentima jedini pronašao preciznost u svojim šakama i važnim trojkama doneo preokret iako je celu četvrtu deonicu igrao sa četiri faula. Zaslužio je nemački reprezentativac ponovo skandiranje od svojih navijača potvrdivši da se nalazi u top formi na startu sezone.

Izabrane vesti

Kod Spartaka je sjajan bio bivši centar ekipe iz Humske, Dušan Miletić sa 16 poena, dok je Rašir Bolton dao jedan manje.

Kada ti u goste dođe ekipa kao što je Partizan, onda ti nije potrebna nikakva motivacija. Prosto letiš po terenu što je bio i slučaj sa vojvođanskom ekipom na startu utakmice. Rastrčali su se momci Vladimira Jovanovića, konstantno tražili igru u tranziciji te uz veliku agresivnost, energiju i želju u prvoj deonici oni bili ti koji su kontrolisali rezultat, uvek imajući prednost između dva i pet poena.

Respektabilnu ekipu za regionalne uslove su napravi Subotičani, onu koja ima herca i kvaliteta da se umeša u borbu za plej-of. Bolji ofanzivni skok činio je prevagu u startnom peridou igre koji je domaćin dobio sa 25:23.

Jedna od retkih boljki koja je mogla da se nađe crno-belima na premijeri protiv čačanskog Borca, bila je vidljiva i na ovom meču. Parni valjak je u prvih deset minuta već promašio četiri slobodna bacanja, a veoma neprecizan bio je i u šutu za tri poena - glavnog oružja u prošlom duelu.

Egzaktne brojke na kraju prvog poluvremena su glasile ovako - šut za tri 1/10, slobodna bacanja 6/14. Sa tako niskim procentima, crno-beli nisu mogli bolje od minusa koji su imali na velikom odmoru - 44:41.

Nije se Spartak uplašio veličine rivala, niti se oduševio njegovom pojavom, već je u svakom trenutku prvog dela igre znao šta i na koji način da radi. Dolazio je Partizan do kratkotrajnog vođstva u par navrata, ali nikako nije uspevao da poveže seriju dobrih poteza na oba kraja parketa, već je više igrao na mahove. I tu se najviše misli na Karlika Džonsa i Sterlinga Brauna. Sa druge strane, najviše glavobolje su im zadavali Dušan Miletić i Danilo Nikolić u prvom, a Luka Cerovina i Rašir Bolton u drugom kvartalu.

Morali su gosti nešto da menjaju u nastavku, jer sa pristupom lako ćemo, nije mogao da se dobije ekstra motivisani rival. Ništa bolje nisu počeli drugo poluvreme pošto put do koša nisu našli tri minuta za koje vreme je Spartak došao do najvećih plus devet (50:41). Dodatni problem je pravilo i to što je Bonga imao tri lične greške još od starta drugog kvartala. Po povratku na parket, odmah je dobio i četvrtu.

Ipak, posle tajmauta Željka Obradovića, crno-beli su konačno rešili da stisnu na defanzivnom kraju terena i rivalu zatvore prilaze košu. Nekoliko početničkih grešaka i nepotrebnih brzanja su se javili u igri domaćina koji je time pomogao Partizanu da pronađe svoj ritam i da na dva minuta do kraja deonice potpuno preokrene rezultat i dođe do prednosti od 52:57, ali u poslednjih deset minuta se ušlo sa potpunim egalom - 59:59.

Uvideo je trener Obradović da mora da se kocka sa Bongom, iako je ovaj imao četiri faula i dugo je presedeo na klupi. Ipak, to mu ni najmanje nije poremetio šuterski nišan. Pogodio je tri trojke u trenucima kada se lomilo i kada niko nije mogao ništa, time ulio i samopouzdanje u Lundberga i Džonsa koji su imali nekoliko sjajnih prodiranja u reket.

Ti potezi su najavili trijumf. Mučno izvojevan trijumf. Nastavio je Spartak da nadskače crno-bele, ali u krucijalnim trenucima nije pokazao smirenost. Što je i očekivano s obzirom da je sve ovo novo za njega. Otišao je gost iz Beograda na plus devet na tri minuta do kraja i posle toga nije bilo povratka.

Kada su stigli do daha, ruku su pustili i Braun i Marinković te do kraja uspeli da nakratko dođu i do dvocifrenog plusa.

SPARTAK - PARTIZAN MOZZART BET 80:89

(25:23, 19:17, 15:18, 21:30)

Dvorana: Dudova šuma

Gledalaca: 4.500

Sudije: Tomislav Hordov, Sašo Petek, Dragan Porobić

SPARTAK: Cerovina 12 (10sk.), Rudan 9, Denijels 9, Momirov 2, Milisavljević, Gordić 2 (6as.), Miletić 16 (9sk.), Medarević, Tejić 4, Kadžami-Kin, Nikolić 11 (6sk.), Bolton 15

PARTIZAN MOZZART BET: Dejvis 6, Lundberg 8 (6as.), K. Džouns 15 (7as.), Nilikina, Vašington, Koprivica 11 (5sk.), Nakić, Marinković 5 (5sk.), Pokuševski 2, Braun 21 (5sk.), Bonga 13, T. Džouns 6

JADRANSKA LIGA - 2. KOLO

Sreda:

Zadar - Igokea 76:79

/Ramljak 20 - Džons 20/

Subota:

C. zvezda - Mornar 91:72

/Giedraitis 19 - Dženkins 24/

Budućnost - Split 97:75

/Sulajmon 21 - Škara 15/

Nedelja:

Mega - FMP 83:80

/Kondić 20 - Stojanović 21/

Cedevita Olimpija - Dubai 84:92

/Stjuart 15 - Prepelič 23/

Spartak - Partizan Mozzart Bet 80:89

/Miletić 16 - Braun 21/

Ponedeljak:

19.00: Borac Mozzart - Krka

Utorak:

19.00: Cibona - Studentski Centar

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK PartizanKK Spartak SuboticaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara