Ibaka, Kenan, Lojd, Moneke (©MN Press)
Ibaka, Kenan, Lojd, Moneke (©MN Press)

Ide vrelo leto i lude spekulacije: Ko je sve ‘viđen’ u večitima - od Ibake preko Lojda do Hezonje

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.06.24. | 11:54

Ono što se sa sigurnošću zna jeste da je su crveno-beli dogovorili Uroša Plavšića, izvesno i povratak Nikole Kalinića, dok se kod crno-belih vraća Vanja Marinković

Kraj sezone za sobom povlači početak priprema za sledeću. U tom smislu je konstruisanje igračkog kadra tema broj jedan među klupskim rukovodiocima, navijačima i novinarima. U današnje vreme društvenih mreža i poplavom "tviter insajdera", eksplozija transfer spekulacija oko dolazaka i odlazaka košarkaša je nova normalnost, a taj trend nije zaobišao ni beogradske večite.

Pogotovo se on pojačao u prethodne tri sezone otkad i Partizan i Crvena zvezda nastupaju zajedno u Evroligi te su sa te strane primamljivi(ji) "klikovima". Zato će i ovo biti dugo toplo leto po tom pitanju, a sa šuškanjima, navodima i "ekskluzivnim" saznanjima se već uveliko počelo o čemu svedoči i veliki broj imena koja su se već povezivala i povezuju se sa crveno-belima i crno-belima.

Izabrane vesti

ZVEZDA: KENAN, MILER-MEKINTAJER, DORSI...

Normalno, mali je broj tačnih i proverenih informacija, ali ono što se zasada sa sigurnošću zna jeste da je Zvezda za predstojeću takmičarsku godinu dogovorila kapitena Mege, Uroša Plavšića, što je potvrdio i predsednik Nebojša Čović, dok je Nikola Kalinić veoma blizu povratka na Mali Kalemegdan i praktično su ostale samo da se utanače formalnosti.

U rangu onih koji se sve češće spominju jesu Ajzea Kenan iz Olimpijakosa i Kodi Miler-Mekintajer iz Baskonije za kojeg je naime srpski i regionalni prvak spreman da plati otkupnu klauzulu u iznosu od 400.000 evra s obzirom da najbolji asistent elitnog takmičenja u tekućoj sezoni ima važeći ugovor sa Baskijcima.

U domenu govorkanja je i povratak Luke Vildoze nakon samo godinu dana pošto se Argentinac nije najbolje snašao u Panatinaikosu, kao i novi mandat Džordana Lojda koji je po svemu sudeći završio epizodu u Monaku. Potiho se pominje i Tajler Dorsi koji nije imao najsrećniju sezonu u Fenerbahčeu.

Na kraju liste pojačanja se nalazi i Bruno Kaboklo, centar koji je još uvek ugovorom vezan za Partizan, ali je svoj status doveo u pitanje usled kršenja klupske discipline i odluke da svojevoljno otputuje za Orlando pre početka finalne serije Superlige. Dobro su poznati njegovi prijateljski odnosi sa zemljakom Jagom Dos Santosom kojeg mnogi vide kao onog koji će da lobira za njegov prelazak. Pitanje je koliko je to realno, a i potrebno Zvezdi koja na poziciji pet već ima Džoela Bolomboja, Luku Mitrovića, Uroša Plavšića i Marka Simonovića koji se vraća sa pozajmice.

Najnoviji pik koji se pojavio je i Majk Daum, momak koji je drugi deo sezone odigrao u Efesu. Ne toliko briljantno, ali se posebno istakao baš protiv Zvezde u Beogradu. Pre njega, na unutrašnjim pozicijama je kao pojačanje figurirao i Valensijin Semi Odželej, međutim on je u međuvremenu potpisao novi ugovor i time stavio tačku na spekulacije.

Takođe, crveno-belima je interesantan i Nikola Đurišić, međutim njega krajem meseca očekuje NBA draft tako da postoji šansa da posle Mege započne karijeru preko bare. U tom slučaju se crveno-beli ne pitaju jedini, međutim ukoliko bi ostao u Evropi, definitivno bi bio najbliži prelasku u redove osvajača tripl krune.

Uz Mitrovića, Ilića, Lazarevića, Nedovića, Bolomboja, Dos Santosa, Davidovca i Giedraitisa koji svi imaju aktivne ugovore, očekuje se da isti budu ponuđeni Branku Laziću i Milošu Teodosiću, dok je status još nesiguran kod Adama Hange i Treja Tompkinsa. Od ranije su klub napustili Džavonte Smart, Fredi Gilespi i Majk Tobi.

PARTIZAN: ŠORTS, DŽONS, MONEKE...

Kada je pak reč o Partizanu, posle rezultatski razočaravajuće sezone, mnogo više je fokusa stavljeno na igrače koji treba da razduže opremu. Jasno je da su mandat u crno-belom dresu završili Pi Džej Dožer, Frenk Kaminski i Ognjen Jaramaz, dok su ugovori istekli Danilu Anđušiću i Urošu Trifunoviću kojima ne treba očekivati da isti budu produžavani.

Onaj koji i te kako ima razloga da veruje kako bi mogao da dobije produžetak saradnje je Džejms Naneli, najbolji igrač "parnog valjka" za ovu sezonu. Sa njim, kao i sa Alenom Smailagićem i Džejlinom Smitom će se pregovarati oko ostanka u klubu.

Sigurne ugovore za narednu sezonu imaju Kevin Panter, Zek Ledej i Aleksa Avramović uz Balšu Koprivicu i Mateuša Ponitku (opciono). Očekuje se da ostanu u timu i sledeće sezone, dok bi jedino u slučaju veoma dobre ponude od koje bi klub ozbiljno zaradio mogli da odu iz Beograda. Pre svih je na meti spekulacija za odlazak Avramović za kojeg se čak spominjalo da će pojačati novog abaligaša, ekipu Dubaija.

Ostaje da se u narednim mesecima otčivijaju sve nedoumice, međutim ono što je odavno poznato jeste da će crno-belu opremu ponovo zadužiti Vanja Marinković, najmlađi kapiten u klupskoj istoriji. Sjajni bek je okončao period u Baskoniji i pitanje je samo dana kada će se ozvaničiti njegov povratak.

Uporedo sa njim, spominjalo se i sijaset drugih imena. Uglavnom neproverenih i nerealnih poput Serža Ibake i Leandra Bolmara iz Bajerna, MVP Evrokupa Ti Džej Šortsa i NBA centra Bizmaka Bijomba. Takođe, već dve sezone se Mario Hezonja dovodi u vezu sa crno-belima. Njemu je istekao ugovor sa Realom, ali je jedna od najtraženijih roba na Starom kontinentu.

"Blizu" potpisa su bili i Kris Džons koji ima važeći ugovor sa Valensijom, zatim njegov saigrač Brendon Dejvis, te i Ajzea Kenan kojem je naime Zvezda ponudila mnogo bolje finansijske uslove. Od svih njih, navijači bi možda najradije u svojim redovima videli Čimu Monekea koji ih je osvojio energijom i lucidnošću koja podseća na onu koju je emitovao Matijas Lesor, miljenik crno-bele publike.

Bilo kako bilo, sva ova imena su tek zagrevanje. Biće ih još gomila, preko onih legitimnih pa do onih senzacionalističkih. Iz raznoraznih izvora. Uglavnom "proverenih".


tagovi

KK Crvena zvezdaKK Partizankošarkaški prelazni rokEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara