Mateuš Ponitka (©FIBA Basketball)
Mateuš Ponitka (©FIBA Basketball)

Heroj Ponitka: Svaki turnir ima svoju bajkovitu priču, ovo je naša

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.09.22. | 23:49

""Srećan sam zbog onoga što sam uradio, srećan sam zbog naše pobede. Statistika me ne zanima toliko, važno je da budemo pobednici, jer samo oni se pamte"

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Poljska je u ekstazi, Mateuš Ponitka ju je odveo do polufinala Evropskog prvenstva!

Izabrane vesti

Ekipa Igora Miličića napravila je prvorazrednu senzaciju, bacila Sloveniju na pleća i sada ima mogućnost da uzme prvu medalju posle 55 godina čekanja...

Teško da bi se do ovoga došlo da nije bilo Mateuša Ponitke koji je postao tek treći košarkaš u istoriji evropskih prvenstava otkako se zapisuje statistika sa tripl-dablom!

"Bili smo spremni na tešku utakmicu. Bio sam iznenađen da smo igrali tako dobro u prvom poliuvremenu, imali više od 20 poena protiv aktuelnog šampiona. To još nisam video, danas jesam. Znali smo da Slovenija ima odlične igrače, to smo i osetili na parketu, znali smo da će da reaguju u trećoj četvrtini. Iznenadili smo se što su se ekspresno vratili na startu drugog poluvremena, ali smo očekivali njihovu reakciju, spremali smo se za to. Moramo da zapamtimo da mi nemamo mnogo iskustva, nismo dosad igrali mnogo četvrtfinala u našim karijerama. Dali smo maksimum energije, igrali svim srcem, bili jako fokusirani. Ponosan sam mnogo, došli smo u poziciju gde nas niko nije video. Svaki turnir ima svoju priču o Pepeljugi, mi smo ta priča ove godine", rekao je heroj Ponitka.

Petak, 20.30: (1,70) Nemačka (14,5) Španija (2,45)

Posle utakmice karijere govorio je o svom tripl-dablu, ali i tome što Poljska igra prvo polufinale Evrobasketa posle 51 godine.

"U ovom trenutku još ne razmišljam trezveno, bila je teška utakmica, malo je i kasno, još pokušavam da procesuiram sve što se desilo, kako smo pre svega umalo prokockali 23 poena prednosti. Pitajte me sutra o tripl-dablu, to mi je prvi u karijeri, nisam očekivao da ću to da uradim na Evropskom prvenstvu".

Koliko ova pobeda znači za poljsku košarku?

"Za nas znači sve. I dalje igramo, srećni smo što smo ovde. Šta to znači za Poljsku? Košarka nije toliko popularna u Poljskoj, možda će to da se promeni. Nadam se da naš narod uživa i poštuje ono što radimo. Nadam se da će im mnogo značiti u budućnosti. Bili smo među osam na svetu, sada smo u četiri na Evropskom prvenstvu. Jako sam srećan zbog svih, naroda, trenera, ekipe, ali i svih poljskih igrača, jer i njih predstavljamo ovde".

U petak od 17.15 polufinalni rival biće Francuska koja se dvaput provukla kroz produžetak...

"Oni su jedva prošli do polufinala, ali ovo je faza gde su ostala još četiri tima. Sreća je bila na njihovoj strani dosad. Gledaćemo snimke, praviti analize, videćemo gde možemo da iskoristimo naše prednosti. Imaju jaku centarsku liniju, dosta igrača je iz NBA lige. Niko ih još nije ozbiljno shvatio zbog načina na koji su došli do polufinala, prošli su tešku grupu, došli među četiri, ali sada ide ono pravo. Vidi se da grade nešto iz utakmice u utakmicu i biće nam teško".

Da li će ova ekipa biti na okupu i u budućnosti?

"Imamo dosta igrača koji razmišljaju o penziji. Ovo je zato lepa priča za nas. Nekada je najbolje staviti tačku kada si na vrhu, ne znam kako će sastav izgledati u budućnosti. Uticaj svih nas iskusnih igrača je najviše na tome da pokažemo mladima kako da se bore, takmiče. Nadam se da će oni napredovati, da će naučiti mnogo iz toga za budućnost. Želimo da sada ostanemo tim, to je najvažnije. Mi smo društvo koje uživa zajedno i igra košarku".

Još malo o impresivnom učinku - 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija...

"Srećan sam zbog onoga što sam uradio, srećan sam zbog naše pobede. Statistika me ne zanima toliko, važno je da budemo pobednici, jer samo oni se pamte. Kada želiš da pobediš, moraš da se žrtvuješ maksimalno i ako si otišao u svlačionicu bez modrica, bez krvi na dresu, znači da se nisi borio dovoljno".

 


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija PoljskeMateuš Ponitka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara