Mateuš Ponitka (©fiba.basketball)
Mateuš Ponitka (©fiba.basketball)

Neverovatni Ponitka kao nekad Kukoč i Mandake - samo još bolji: Prvi tripl-dabl Evrobasketa, tek treći u istoriji

Vreme čitanja: 2min | sre. 14.09.22. | 22:42

Retko su na kontinentalnim smotrama igrači uspevali da upišu dvocifrene brojeve u tri različite statističke kolone, ali zvezdi poljske reprezentacije je to večeras pošlo za rukom

Bio je u nekoliko navrata na ivici tripl-dabla Luka Dončić, navijali smo da istoriju Evropskih prvenstava ispiše Nikola Jokić, ali prvi je do tripl-dabla stigao as poljske reprezentacije Mateuš Ponitka. On je u senzacionalnoj pobedi nad Slovenijom (90:87) ubeležio 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija za 35 i po minuta u igri (indeks 41).

Vukao je Poljsku tokom čitavog turnira, a sada je istorijskom partijom odveo i u polufinale. Upisao je tek treći tripl-dabl na kontinentalnim smotrama. Pre njega su do izveli samo Toni Kukoč i Andrej Mandake.

Izabrane vesti

Dirigovao je Ponitka igrom, kontrolisao dešavanja na parketu od prvog minuta. Dao mu je Igor Miličić ključeve i veliku slobodu - nije pogrešio. Bivši košarkaš Zenita, od ovog leta Ređo Emilije, omogućio je Poljacima da se domognu prvog polufinala Evrobasketa od 1971. godine nastupom za pamćenje.

Od kako FIBA zvanično i temeljno vodi statistiku, viđena su samo tri ovakva nastupa. Mada je Ponitkin bez sumnje najimpresivniji. Kukoč je baš na smotri 1995. godine upisao 15 poena, 12 skokova i 11 asistencija protiv Finske. Tek 22 godine kasnije, na prethodnom Evrobasketu, Andrej Mandake je imao sličan učinak protiv Crne Gore - 14 poena, 12 asistencija i 10 skokova.

Eurohups je svojevremeno pisao i o zaboravljenom tripl-dablu Stojana Vrankovića. Doskorašnji predsednik KS Hrvatske je u utakmici za treće mesto 1993. godine navodno upisao 12 poena, 13 skokova i 10 blokada, ali zvaničan zapis nije ostao.

Vredi podsetiti da se oko Ponitke podigla velika bura u poljskoj reprezentaciji pred Evropsko prvenstvo. Brat iskusnog krilnog igrača Marsel je optužio Mateuša da se zbog njega nije našao na preliminarnom Miličićevom spisku. Stariji brat je odgovorio, istakao da u njegovoj porodici postoje veliki sukobi i da ne može da zamisli da igra u timu sa Marselom. Bio je voljan i da mu ustupi mesto u ekipi, ako struka smatra da joj je potrebniji. To se nije dogodilo, a Mateuš Ponitka je doveo poljsku na prag medalje.



tagovi

Evrobasket 2022Mateuš PonitkaToni Kukočkošarkaška reprezentacija PoljskePoljska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara