Zek Lavin (©AFP)
Zek Lavin (©AFP)

Bulsi na prekretnici: Šta sa Derozanom i Vučevićem, Lavina neće baš niko, dogovoren Vilijams

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.06.24. | 19:15

Slavna franšiza okreće se mladom jezgru, ali i njoj je potrebno određeno iskustvo...

Od slavnih Čikago Bulsa vremenom je ostalo samo ime, ne i tim sposoban da se ponovo uključi u trku za šampionski prsten. Nije se ništa značajno dogodilo ni prethodnih nekoliko godina, iako franšiza iz Ilinoja uvek na papiru ima najviše ambicije. No, to se odavno nije prenelo na parket...

Bulsi se sada nalaze na raskrsnici. Da li će da grade tim sa kojim će opet pokušati da naprave nešto više ili da sve precrtaju i krenu ispočetka. Sve više deluje da je izvesnija ova druga opcija.

Izabrane vesti

Klub je postigao dogovor sa Patrikom Vilijamsom oko novog petogodišnjeg ugovora vrednog 90.000.000 dolara, sa opcijom da igrač može da izađe iz istog pred poslednju godinu. Četvrti pik sa drafta 2020. godine ušao je ovog leta u zonu ograničenih slobodnih igrača, ali je brzo dogovorio ostanak sa franšizom koja ga je birala iako je bilo dosta uspona i padova u njegovoj igri tokom prethodne četiri sezone.

On je dosad beležio nepunih 10 poena, uz 4,2 skoka i 41 odsto za tri, mada su mu dve sezone skraćene zbog povreda. U takmičarskoj 2021/22 odigrao je samo 17 utakmica zbog povrede ručnog zgloba, a onda još samo 43 u prošloj sezoni pre nego što je morao na operaciju stopala.

I pored svega, u franšizi Vilijamsa vide kao jedan od tri mlada stuba oko kojih može da se gradi tim. Pored njega su to Kobi Vajt (24) i Džoš Gidi (21) koji je nedavno stigao u zamenu za Aleksa Karusa.

Bulsi moraju da vide i šta će sa Zekom Lavinom. Poznati novinar ESPN-a Bobi Marks javlja da Čikago odavno pokušava da se otarasi Lavina, ali su svi dosadašnji pokušaji bili bezuspešni. Dobro upućeni analitičari smatraju da nijedan tim ne bi pokazao značajnije interesovanje, čak ni da uz njegovo ime bude nakačen i pik prve runde! Toliko je Čikago u problemu sa njim...

Lavin ima opterećujući ugovor težak preko 43.000.000 dolara u narednoj, pa još 46.000.000 dolara za onu tamo sezonu! Ima i još jednu godinu koja je opciona i koja bi mu donela 49.000.000 dolara. To je sve deo petogodišnje saradnje vredne 215.000.000 dolara koja se u međuvremenu ispostavila pogrešnom. Iz tog razloga najviše ga niko ni ne razmatra ozbiljno, jer realno nije igrač kalibra te zarade iako je prošle sezone beležio 19,5 poena, 5,2 skoka i 3,9 asistencija. Ali, na samo 25 utakmica!

Problematika sa Lavinom 'preliva' se na Demara Derozana. U klubu još ne znaju šta sa njim jer ne mogu da ga dovedu, sve dok je Lavin tu. Jer, ako bi obojica ostali, Bulsi bi ušli u zonu plaćanja luksuznog poreza, što uopšte nije mala suma novca. Zato bi Čikago lako mogao da izgubi Derozana, što bi predstavljalo ozbiljan problem za klub. On je ovog leta ušao u zonu neograničenih slobodnih igrača, što znači da nema nikakvih ograničenja oko njegovog eventualnog transfera u neki drugi klub.

Čikago i Derozan još nisu obavili razgovor oko nastavka saradnje, a jedan od razloga je upravo Lavinov status koji tim želi da reši što pre.

Američki mediji pišu i da Bulsi žele da nađu pravu zamenu za Nikolu Vučevića. Crnogorski as ulazi u drugu sezonu trogodišnjeg ugovora vrednog 60.000.000 dolara. Prošle sezone beležio je 18 poena i 10,5 skokova, a u poslednjih sedam godina imao prosečan dabl-dabl učinak. Navodno je ideja da se Vučević trejduje za nekog mlađeg, što bi onda definitivno označilo da Čikago ide u totalni rebilding.


tagovi

NBA ligaČikago BulsDemar DerozanZek LavinPatrik VilijamsKošarkaški transferiNikola Vučević

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara