Košarkaši Srbije u duelu sa Italijanima (©MN Press)
Košarkaši Srbije u duelu sa Italijanima (©MN Press)

Borba za poslednja četiri mesta u Parizu: Srbiji posebno zanimljiv turnir u Portoriku

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.07.24. | 09:39

Izabranici Svetislava Pešića bi za poslednjeg rivala u grupi mogli da uz domaćina dobiju Italiju, Litvaniju, Bahrein, Meksiko ili Obalu Slonovače

Odavno je poznato osam od 12 učesnika košarkaškog olimpijskog turnira koji će se održati od 27. jula do 10. avgusta u Lilu i Parizu. Na njemu je i reprezentacija Srbije koja je kao svetski vicešampion obezbedila direktnu vizu, dok će se za istu od danas do 7. jula na četiri kvalifikaciona takmičenja boriti 24 selekcije.

Domaćini su Španija (Valensija), Grčka (Pirej), Letonija (Riga) i Portoriko (San Huan), a nama najzanimljiviji turnir je onaj koji će se održati u karipskoj zemlji s obzirom da će pobednik biti smešten u grupu C u kojom se nalaze Orlovi zajedno sa reprezentacijama SAD-a i Južnog Sudana.

Izabrane vesti

Na svakom turniru će se igrati po identičnom sistemu - šest ekipa će biti raspoređene u dve grupe po tri ekipe, a po prve dve će otići u polufinale u kojem će se sastati prvoplasirani tim iz jedne sa drugoplasiranim timom iz druge grupe i obrnuto. Na kraju će samo pobednik finala osigurati mesto na Igrama.

Što se tiče konkurencije u San Huanu, tamo se sem domaćina u istoj grupi nalaze Italija i Bahrein, dok drugu čine Litvanija, Obala Slonovače i Meksiko. Jasno je da su dve evropske selekcije glavni favoriti da se 31. jula sastanu sa izabranicima Svetislava Pešića u okviru drugog kola.

Litvanci su predvođeni glavnom zvezdom, Domantasom Sabonisom, ali neće moći da računaju na Jonasa Valančijunasa. Sem asa Sakramenta, na spisku Kazisa Maksvitisa se nalaze uglavnom iskusni igrači poput Donatasa Montejunasa, Lukasa Lekavičijusa, Edgarasa Ulanovasa, Mindaugasa Kuzminkasa, Marijusa Grigonisa, ali i nešto mlađi poput Tadasa Sedekerkisa i Rokasa Jokubaitisa. Praktično sve najbolje što imaju su pozvali i nije ni čudo što su postavljeni za prve "nosioce".

Odmah uz njih su Pocekovi momci, ali oni u Srednju Ameriku odlaze bez povređenog dvojca - Simonea Fontekija koji je bio najbolji pojedinac na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu i mladu "Zvezdu Evrolige" Gabrijela Proćide. Međutim, ono što može da raduje njihove navijače jeste što se posle dužeg vremena u tim vraća prekaljeni Danilo Galinari, a tu su i Nikolo Meli, Akile Polonara, Marko Spisu, Stefano Tonut, Alesandri Pajola, Avudu Abas...

Na pomen Italijana se sigurno diže kosa na glavi svima u našem taboru pošto su nas pobeđivali triput uzastopce - u kvalifikacijama za prošle Olimpijske igre, na Evrobasketu 2022. i na Mundobasketu 2023.

Ne treba otpisivati prerano ni domaćina koji je lani na Filipinima pokazao da može da igra dobru košarku. Sada će pride biti jači za prvu zvezdu, Hosea Alvarada koji već duže vreme nosi dres Nju Orleansa. Govorkalo se da bi deo tima mogao da postane i prvi strelac Evrolige iz prošle sezone, Markus Hauard, ali je on zbog činjenice da mu se supruga porađa u sličnom terminu, odlučio da se zahvali na pozivu.

Ubedljivo najkvalitetniji i najneizvesniji turnir biće onaj u Grčkoj pošto su tamo Helenima glavna konkurencija selekcija Slovenije. Nisu smešteni u istoj grupi, ali bi mogli da koplja ukrste u eventualnom finalu, koje bi bilo spektakularno pošto bi se sudarili Luka Dončić i Janis Adetokumbo. Teško je zamisliti kako će to izgledati, ali je činjenica da će jedna od tih megazvezda nažalost propustiti najveću sportsku smotru.

Selektor domaćina, Vasilis Spanulis je okupio sve najbolje. Zbog premora se povukao samo Kostas Slukas, ali su zato tu "aždaje" poput Tomasa Vokapa, Nika Kalatesa, Jorgosa Papajanisa, Kostasa Papanikolaua, Dinosa Mitoglua...

Jednak kvalitet je skupljen i kod Slovenaca koji su čak dobili i inostrano pojačanje u reketu pošto je slovenačke papire zavredeo snažni američki centar Džoš Nibo, prošlogodišnji član Makabija, a od naredne godine uzdanica Olimpije Milano. On je u ekipi zamenio doskorašnjeg centra Crvene zvezde, Majka Tobija.

Tu su još proverene snage poput Eda Murića, Alekseja Nikolića, Zorana Dragića, Klemena Prepeliča i Vlatka Čančara, međutim nema i Jake Blažiča.

U istoj grupi sa Slovencima se nalazi komšijska Hrvatska kao i Novi Zeland. Nadaju se Kockasti da mogu da iznenade, međutim daju im se minimalne šanse s obzirom na igrački kadar. Prvo ime je bez sumnje Mario Hezonja koji je u nedavnim prijateljskim utakmicama samo potvrdio da se nalazi u formi života. Uz njega, vodeće igle su NBA igrači Dario Šarić i Ivica Zubac, a tu je i naturalizovani Džejlin Smit koji je lani imao neke vrlo zapažene trenutke u Partizanu.

Ostatak konkurencije čine Egipat i Dominikansa Republika koja neće imati pomoć Karla Entonija Taunsa.

Kada je reč o turniru u Španiji, tu je domaćin apsolutni favorit i predstavljalo bi pravo čudo da se Furija ne ukrca na let za Grad svetlosti. Lorenzo Braun je ponovo u timu, a prisutni su i braća Ernangomez - Vili i Huančo, zatim Santi Aldama iz Memfisa kojem će ovo biti debi, pa Usman Garuba iz Golden stejta, a tu je i za posledji ples dvojac "mudraca" - Serhio Ljuj i Rudi Fernandez koji nakon ovog leta odlazi u penziju.

Zanimljivu pojavu mogu da predstavljaju Bahami koje će predvoditi NBA trio - Deandre Ejton, Badi Hild i Erik Gordon, a jači za NBA zvezdu biće i Poljaci pošto se timu priključio Džeremi Sočan, igrač San Antonija. Na dužnost se javio i doskorašnji prvotimac Partizana, Mateuš Ponitka, kao i Aleksandar Balcerovski i Ej Džej Sloter.

Finska neće biti pretnja kao ranije pošto nema Laurija Markanena, a pogotovo ne Angola i Liban koji još nastupaju u Valensiji.

Zanimljivo će biti u Rigi pošto će domaćin biti oslabljen neigranjem Kristapsa Porzingisa. Košarkaš Bostona je osvojio šampionski prsten prošle sezone, ali je uz to došla skupa cena pošto je povredio tetivu i morao je da ode na operaciju posle koje ga očekuje duža pauza.

U njegovom odsustvu, glavnu reč će voditi Davis i Darius Bertans, Janis Tima, Janis Strelnijeks, Roland Šmits i Rodions Kuruc.

Letonci se nalaze u grupi sa Filipinima i Gruzijom koju sa klupe predvodi naš Aleksandar Džikić. Njemu su se na raport javili Goga Bitadze, Tornike šengelija i Aleksander Mamukelašvili, dok za Filipince neće igrati Džordan Klarkson koji je bio u timu na Mundobasketu.

U grupi B će takođe biti jednako zanimljivo pošto će konkurenciju činiti Brazil, Crna Gora i Kamerun. Da je bilo drugačije sada bismo gledali Džoela Embida u dresu afričke selekcije, ali je on odlučio da igra za SAD. Brazilci, na čijoj klupi sedi hrvatski stručnjak Aco Petrović, će igrati na pogon igrača Partizana i Crvene zvezde - Bruna Kabokla i Jaga dos Santosa. Osim njih, među 12 su i Kristijan Felisio, Marselinjo Uertas i Raul Neto koji je propustio celu prošlu sezonu za Fenerbahče zbog kidanja ligamenata.

Takođe, i Crnogorci su okupili respektabilan sastav u kojem je Nikola Vučević "alfa i omega". Tu je i plej Unikahe Kendrik Peri, kao i Marko Simonović, Petar Popović, Dino Radončić, Đorđije Jovanović, Igor Drobnjak, Andrija Slavković, Aleksa Ilić, Emir Hadžibegović, Vasilije Baćović i Luka Bogavac.

OLIMPIJSKI KVALIFIKACIONI TURNIRI

Valensija

Grupa A

20.30: Liban - Španija

Grupa B

17.30: Finska - Bahami

Riga

Grupa A

19.00: Gruzija - Letonija

Grupa B

15.30: Brazil - Crna Gora

Pirej

Grupa A

Slovenija - Hrvatska 21.00

Grupa B

17.30: Egipat - Dominikanska republika

San Huan

Grupa A

20.30: Meksiko - Litvanija

Grupa B

17.30: Italija - Bahrein


tagovi

Kvalifikacije za Olimpijske igre 2024.košarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija GrčkePariz 2024Janis AdetokunboLuka DončićLorenzo Braun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara