©Star Sport, Reuters
©Star Sport, Reuters

Zvezdino strano rešenje na levom beku "broj 3", ovaj pokušaj bi morao da bude uspešan

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.06.24. | 10:38

Posle Žandera Santane i Iraklija Azarova, crveno-beli će sa Seol Jong Vuom pokušati da reše pitanje goruće pozicije u timu Vladana Milojevića

Kada je došao u Crvenu zvezdu 21. jula 2017. godine, Milan Rodić je bio u najboljim igračkim godinama, spreman da klubu sa stadiona Rajko Mitić donese potreban kvalitet na najugroženijoj poziciji u savremenom fudbalu. Opšti je utisak da je uspeo u tome, ali danas ima 33 godine i blizu 300 utakmica u crveno-belom dresu, igrao je i kada je fizički bio u lošem stanju, pod po bolovima i injekcijama. Jednostavno, Crvena zvezda i svi njeni treneri, koji su prošli kroz Marakanu prethodnih godina, nisu imali adekvatnu alternativu za iskusnog momka iz Drvara.

Pokušavali su čelnici srpskog šampiona da pronađu rešenje koje bi u donelo razliku u kvalitetu, ali nisu uspeli. Barem ne dosad, s obzrom da se vode završni pregovori sa Korejcem Seolom Jong Vuom, koji će uskoro zadužiti dres Crvene zvezde i staviti na raspolaganje Vladanu Milojeviću.

Izabrane vesti

Generalni direktor Zvezdan Terzić uveren je da je reprezentativni saigrač In Bom Hvana predstavljati dugoročno rešenje za njegov klub.

"Završavamo, privodimo kraju detalje za levog beka. Konačno ćemo imati levog beka po meri. Bilo je mnogo polemike oko Rodića, koji je odlično odradio ovih sedam godina, ali ne može sam. Ima mnogo utakmica tokom godine, između 54 i 56, treba nam širi roster, po dva rešenja na svakoj poziciji. Rodić je bio razapet sve ove godine, ali vidite i sami - nije lako pronaći levog beka. Vidite i engleska reprezentacija stavi dešnjaka na levog beka (Tripijer, prim.aut), inače se radi o klasičnom desnom beku. Nadam se da ćemo u narednim danima završiti to rešenje za levog beka", rekao je Terzić.

Najveći kvalitet Seola Jong Vua je to što može kvalitetno da odgovori na oba defanzivna boka. Više je desni, nego levi bek, s obzirom da mu je desna noga jača, ali je mnogo puta dosad, a pre svega na nedavnom Kupu Azije, pokazao da može da bude adekvatno rešenje i na suprotnoj strani terena.

Crvena zvezda je na dovođenju ovog igrača insistirala i prošle zime, ali se tada isprečio Ulsan, koji nije odobrio odlazak veoma važnog pojedinca svoje ekipe. Ipak, na Marakani su bili strpljivi, sačekali su leto, u međuvremenu isprobali Viktora Radojevića na tom mestu u timu, a onda uspeli pregovore sa Ulsanom da uvedu u željeni smer. Vu je ove sezone odigrao 19 utakmica za svoj klub, od čega najviše na mestu desnog beka, ali je proteklih mesec dana bio van stroja zbog povrede ramena. Ipak, veruje se da će u Crvenu zvezdu će doći potpuno spreman za izazove koji predstije.

Kada bude parafirao, Korejac će zvanično postati treće inostrano rešenje na poziciji levog beka u aktuelnoj šampionskoj eri Crvene zvezde. Prvi pokušaj je napravljen na leto 2019. godine, kada je za obeštećenje od 250.000 evra iz kiparskog Pafosa stigao Žander Santana. Brazilac je na momente nagoveštavao da bi mogao da bude željeno rešenje, imao je nekoliko kvalitetnih partija, ali je sam sebi presudio u Pireju, kada je u utakmici koja je odlučivala o evropskom proleću skrivio jedanaesterac za pobedu Olimpijakosa.

"Žander je na pojedinim mečevima bio naš najbolji igrač. Garsija je golom protiv Jang Bojsa doneo Zvezdi plasman u Ligu šampiona. Milojević je mnogo računao na njih, došao je novi trener kome se ne uklapaju u filozofiju (Dejan Stanković, prim.aut). Oni su pažljivo skautirani od strane Vladana Milojevića, pomoćnika Kosanovića i direktora Mrkele. Imali su zavidnu karijeru pre Zvezde", govorio je na zimu 2020. godine Zvezdan Terzić.

Žander (35) je pre dolasku na Marakanu igrao za Oljanense, Žil Visente, Moreirense i Apolon iz Limasola, a sa Crvenom zvezdom rastao u aprilu 2020. godine. Danas igra za brazilskog četvrtoligaša Kapital Palmas i približava se završetku karijere.

Drugo dugoročno rešenje na Marakani trebalo je da bude Irakli Azarov, ali je iza talentovanog Gruzina ostala ozbiljna enigma. Crvena zvezda je napravila dobar tržišni potez, kada ga je dovela iz Dinamo Batumija u avgustu 2022. godine za obeštećenje od 300.000 evra, a godinu dana kasnije prodala Šahtjoru za 3.000.000 evra. Azarov je ostvario 26 nastupa u crveno-belom dresu i ponudio se kao potencijalna opcija u budućnosti. Ipak, ostaće nepoznanica da li bi mogao da odgovori na velika očekivanja u Crvenoj zvezdi, s obzirom na objektivne fizičke nedostatke, mada bi odgovor mogla da pruži činjenica da je u dresu Šahtjora odigrao 32 meča u prošloj sezoni, od čega četiri u Ligi šampiona. Zbog ponude koja nije mogla da se odbije Milan Rodić tokom čitave jeseni nije imao alternativu.

Viktor Radojević je proletos dobio šansu na sedam utakmica u seniorskom sastavu, ali je stao u red igrača iz omladinskog pogona Crvene zvezde koji nisu uspeli da se izbore za svoje mesto pod suncem na ovom mestu u timu. Pre pet godina se verovalo da bi to mogao da bude Aleksa Terzić, ali crveno-beli ni tada nisu odoleli ponudi iz Firence od 1.700.000 evra za igrača koji je nosio omladince Crvene zvezde u Ligi šampiona za mlade. Pokušaj sa sadašnjim prvotimcem Železničara iz Pančeva, Markom Konatarom, takođe je bio neuspešan, pa je mladi levi bek otišao s Marakane nakon samo jednog nastupa u seniorskom timu Crvene zvezde. U međuvremenu, tragajući za alternativama, poziciju levog beka prinudno su pokrivali Marko Gobeljić, Srđan Babić, Strahinja Eraković, Miloš Degenek i Srđan Mijailović. Nakon dolaska Seola Jong Vua takve opcije više neće biti potrebne, a Korejac će po potrebi moći da odigra i na desnom boku, pa objektivno može da se dogodi da na nekoliko utakmica bude zajedno sa Rodićem u startnoj postavi.


tagovi

Irakli AzaroviŽander SantanaSeol Jong VuZvezdan TerzićVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara