©Star Sport
©Star Sport

Zvezdin sudar sa zverima

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.10.24. | 10:23

Sinoćni meč u Monte Karlu još jednom pokazao da srpski šampion ne može da odgovori na intezitet igre na ovom nivou takmičenja

Crvena zvezda je u Monaku doživela rezultatski brodolom, ali navijače Crvene zvezde od samog rezultata, mnogo više boli izgled ekipe Vladana Milojevića u drugih 45 minuta utakmice na stadionu Luj Drugi. Ono što su doživeli igrači srpskog šampiona (izuzev Šerifa Endijajea, prim.aut) bio je pravi fizički slom. Bukvalno su poklekli pod žestokim pritiskom ekipe Adija Hitera, a onda su poput izranjavane i desetkovane vojske napustili fudbalsko bojište. Sa igračem manje zbog povrede Pitera Olajinke i Dalsijom koji je statirao u poslednjih desetak minuta utakmice jer više nije bilo prava na izmenu.

Crvena zvezda je sinoć naletela na ekipu koja igra i trenira u višoj brzini, ima fizički superiornije igrače i intezitet igre koji utiče da protivnik poput srpskog šampiona bukvalno ostane bez daha. Monako je meč sa crveno-belima dočekao četiri dana posle fizički zahtevnog okršaja sa Lilom, a već za četiri dana gostovaće Nici. Jednostavno, Kneževi su navikli da igraju pod visokim intezitetom, što je njihove igrače učinilo pravim fizičkim zverima, a Crvena zvezda se sa takvim intezitetom suočava samo u Evropi.

Izabrane vesti

Milojevićeva ekipa blizu tog nivoa trčanja u domaćem prvenstvu nije bila čak ni u večitom derbiju sa Partizanom, pa je praktično nemoguće da kroz utakmice dođe do željenog ritma. Jasno je da sami treninzi nisu dovoljni, već da se željena forma dostiže kroz takmičarske okršaje. Kada na sve to dodate i objektivnu razliku u kvalitetu u odnosu na klubove Lige šampiona dolazi se do nerešive enigme i praktično sigurne kapitulacije u okršajima elitnog takmičenja. Samo je pitanje momenta kada će vas protivnik definitivno slomiti, a ostaje da se vidi da li je moguće napraviti pomak u prestalih pet kola ligaškog dela gde će se Crvena zvezda susresti sa Barselonom (6. novembar), Štutgartom (27. novembar) i PSV-om (21. januar) na stadionu Rajko Mitić, odnosno Milanom (11. decembar) i Jang Bojsom (29. januar) u gostima.

"Nije ovo ništa tragično. Veliki problem je to što mi ne možemo da treniramo na ovim brzinama. Naletećemo opet na nekog snažnog protivnika... Ovo što ste videli od Monaka je moderan fudbal. To je Liga šampiona, to je kao Formula 1. Po svemu, po ponašanju, igri, taktičkoj inteligenciji po kojoj se razlikuju igrači. To je fudbal. Treba u ovakvim situacijama biti mudar i hrabar", rekao je Vladan Milojević posle utakmice.

©AFP©AFP

Na sve to, stručni štab srpskog šampiona suočio sa novim velikim problemima u igračkom kadru. Nakon što se Bruno Duarte uhvatio za zadnju ložu u sedmom minutu utakmice, Crvena zvezda je morala da menja koncept igre jer više nije imala klasičnog napadača na klupi. A ukopliko Brazilac bude morao na pauzu, Šerif Endijaje u mečevima Lige šampiona neće imati adekvatnu alternativu. Doduše, stručni štab srpskog šampiona će još više zaboleti ako se ispostavi da Piter Olajinka mora na dužu pauzu. Taman što je Nigerijac počeo da se adaptira na poziciju levog spoljnjeg igrača, usledila sinoćna povreda tetive koja nije delovalo nimalo naivno.

Olajinka je nastavio niz povređivanja igrača koji su imali važnu ulogu u Milojevićevoj rotaciji, a predstavljao je direktno rešenje nakon povrede Ognjena Mimovića u meču sa Benfikom na startu Lige šampiona. Zbog tog peha mladog desnog beka, ulogu je morao da menja Seol, a nakon što se povredio i Vanja Drkušić, mesto unazad je morao da se vrati i Silas, dok je Korejac zaigrao kao štoper. Crvena zvezda od 174. večitog derbija ne računa na svog najboljeg igrača Mirka Ivanića, što je sa jedne strane omogućilo mladom Andriji Maksimoviću da postane standardan i u Ligi šampiona. Međutim, na svakom koraku je evidentan nedostatak kvaliteta koji je u Zvezdinu igru donosio vezista iz Bačkog Jarka.

U izostanku Olajinke, Milojević će ponovo morati da pravi prinudne rokade u timu, a pre svega na bočnim pozicijama. Dodatne komplikacije mu pravi i to što se povredio i Jegor Prucev, koji je u nekoliko navrata nagovestio da može da bude adekvatno rešenje za desni bok. U ovom trenutku, od zdravih bočnih igrača šef struke crveno-belih na raspolaganju ima samo Seola i Milana Rodića, mada iskusni defanzivac još uvek nije došao do željenog nivoa igre posle operacije sinua, a pored toga trpi i posledice višegodišnjeg igranja bez alternative na mestu levog beka. Milojević je u poslednja dva meča Lige šampiona bio opredeljen za igru sa trojicom štopera, što bi bio slučaj i protiv Benfike da se nije povredio Drkušić, ali je pitanje da li nakon nove serije povreda ima dovoljan fond igrača da nastavi dalje u tom sistemu.


tagovi

Piter OlajinkaVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara