Zvezdina negativna progresija

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.10.24. | 10:33

Crveno-beli dozvolili čak 52 šuta rivalima za 270 minuta i uz 11 primljenih golova još 14 velikih šansi

Na stranu rezultati, oni definitivno nisu u skladu sa renomeom Crvene zvezde - mada svakako jesu sa trenutnim i realnim odnosom snaga u evropskoj eliti - međutim ono što možda i više bode oči od onih 0:4 u Milanu, ili sinoćnih 1:5 u Monte Karlu, jeste utisak. Ili da budemo precizniji - totalna nemoć najboljeg srpskog tima u pokušaju da igra fudbal.

Ima sigurno onih što zastupaju tezu da u ovakvoj Ligi šampiona i sa ovakvim rivalima na estetiku ne treba mnogo polagati, da ista ne vredi ni po lule duvana ukoliko nije garnirana makar nekim bodom, pa opet, ne može nijednom navijaču Crvene zvezde - ili nadležnima u klubu sa Marakane - da bude prijatno kada bace pogled na neke od ključnih statističkih kategorija u prva tri meča.

Izabrane vesti

Jer uporedna matematika jasno kaže: Crvena zvezda se nalazi u 'negativnoj progresiji'. Protiv Benfike je verovatno bilo najviše dobrih minuta. Uzimajući u obzir kvalitet protivnika, rezultat i sve što smo imali prilike da vidimo na terenu, četa Vladana Milojevića u tom duelu najbliža je bila bodu. Imali su potom crveno-beli oko pola sata solidnog fudbala na Đuzepe Meaci, s tim da je svaka nada da se može izbeći poraz umrla s drugim pogotkom Nerazura u 59. minutu, da bi u Monaku i pored aktivnih 1:2 nakon prvog dela opšti dojam bio da Zvezda ne može ni da trči ni da igra sa momcima Adija Hitera.

Potvrda toga stigla je u nastavku.

Na pet komada u mreži Marka Ilića videli smo još toliko velikih prilika za domaćina - stativu, prečku, poništen gol Brila Emboloa... Kneževi su ukupno uputili čak 27 šuteva ka golu Zvezde, imali 70% loptu u nogama i tri puta više uspešnih dodavanja.

Dakle, nije ono sinoć bio samo rezultatski najteži neuspeh sezone, nego i statistički.

Primera radi, Beograđani su protiv Benfike čak imali veći posed, više udaraca, dozvolili najmanje velikih prilika... U tom beogradskom okršaju Zvezda je nadvisila Portugalce i po broju uspešnih dodavanja.

U susretu na Meaci broj dozvoljenih šuteva skače sa 10 na 15, posed pada ispod 50 procenata, dozvoljenih šansi je čak osam, a nijedna iskreirana.

Ova poslednja kolona na grafici ispod verovatno najbolje pokazuje koliko je Crvena zvezda zapravo više patila sinoć nego u prve dve utakmice...

Zbirno gledano crveno-beli su uz dva postignuta pogotka (od kojih je jedan sa bele tačke), uspeli da naprave samo još dve velike prlike za 270 minuta. U isto vreme dozvolili su da im protivnici naprave 14.

Kada govorimo o šutevima (o ukupnom broju), odnos je 31:52.

E sad, da li i u kojoj meri šampion Srbije može da zaustavi pomenutu 'negativnu progresiju'?

Utisak je, mnogo teško, bez obzira što naredna dva meča igra pred svojom publikom. Na naš najveći stadion dolaze Barselona i Štutgart, dva tima što idu do ekstrema kada je u pitanju želja za dominacijom kroz posed, iz čega najlakše dolazi do 'pumpanja' statističkih kategorija. Uostalom, imali smo prilike da vidimo Henesove Švabe sinoć protiv Juventusa. Nemački sastav maltene je postideo domaćina, imao 22 udarca, odnos šuteva u okvir gola bio 10:1?!

O Flikovoj Barsi ne treba trošiti reči...

Besne su noći pred Vladanom Milojevićem...



tagovi

statistikaLiga šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara