Zvezdi treba Salcburg iz Beograda! Bode/Glimt kao na motoru, ali imaju probleme

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.08.24. | 17:18

“Vole da grade igru iz poslednje linije, ali često greše, Zvezda mora da ima posed”, poručuje za Mozzart Sport bivši vezista Partizana I dugogodišnji igrač u Norveškoj Bojan Zajić

Krenuće Crvena zvezda sutra put najsevernijeg grada u Evropi, gledajući u almanahe bliže prošlosti. Veruju svi na Marakani da će dvomeč protiv Bode/Glimta proizvesti emocije kao u prvom mandatu Vladana Milojevića, kada je, primera radi, srpski šampion prvi put dohvatio sazvežđe elitnog takmičenja u Salcburgu.

Neko će reći da bi bilo idealno da se Zvezda vrati iz Bodea sa identičnim rezultatom (2:2), makar I domaćin vodio sa dva gola razlike I imao aposlutnu dominaciju. Ali postoji duel koji bi trebalo da bude vodilja Vladanu Milojeviću i u noći razmšljanja između ponedeljka i utorka.

Izabrane vesti

Bio je taj Salcburg, kolokvijalno nazvan Barijem 21. veka u zvezdaškim krugovima, ali bila je i prva utakmica na Marakani sa Bikovima. Bio je to Milojevićev “master klas”, najviša tačka dostignuća jednog trenera. Crvena zvezda je perfektnom defanzivnom postavkom limitirala trkački I tehnički potentan tim, jedan sistem koji je pravljen da “smrvi” timove kao što je Crvena zvezda.

Drugačija su vremena, drugačije je i Zvezda selektirana, ali imaće identičan zadatak kao tog leta 2018. godine. Daleko je Bodo kvalitetom od Salcburga, ali prvi I jedini zadatak biće umrtviti utakmicu, ne dati šansu domaćinu da trči.

To je postultat na koji se i poziv bivši vezista Partizana Bojan Zajić, kasnije dugogodišnji igrač i trener u Norveškoj.

“Bodo deluje dobro, pratim ih redovno, ali moram odmah da kažem da su prethodnih godina bili nekako upakovaniji i bolji. Jesu u takmičarskom ritmu, međutim i oni se i dalje traže. Baš sam gledao utakmicu sa Vikingom koju su igrali kod kuće. Bilo je 1:1, Viking je promašio penal. Izgubili su od Sanderfjorda, što znači da imaju slabosti”, kaže na početku razgovora za Mozzart Sport Bojan Zajić.

Utorak, 21.00: (1,70) Bode Glimt (3,70) Crvena zvezda (5,10)

Bodo Glimt želi da pobedom nad Crvenom zvezdom zaokruži sjajan ciklus, rast na svim nivoima i plasira se u Ligu šampiona. Zbog toga je doveden dugogodišnji simbol kluba Filip Zinkernagel, nekada Velika želja Crvene zvezde.

“Da krenemo od slabosti šampiona Norveške. Oni su školovana ekipa, ulaze u igru kroz pas. Tu znaju da pogreše, pošto su im štoperi i golman nešto slabiji. Možda bi Crvena zvezda trebalo da tu potraži šansu. Moraće da bude defanzivno stabilna, da pokuša u početku da ih smiri. Kada rano daju gol dobiju na samopouzdanju i igraju kao u transu. Nije to neka vatrena publika kao u Beogradu, ali sever Norveške i ceo ambijent je vrlo specifičan”.

Svaka priča o Bodo Glimtu počinje i završava se apostorfiranjem veštačkog terena.

“To je kao da igrate po staklu. Lopta samo leti. I krajnje je legitimno što oni to koriste, velike probleme ovde su imali Roma, Ajaks, Milan… Samo što mi je tada Bodo bolje izgledao. Mada i sada trče kao na motoru, imaju specifične automatizme igre. Kada protivnik izgubi posed, spremni su da u tri, četiri sekunde dođu do gola. Odmah traže dubinu, jer su tako selektirani. Brzi, nešto manjeg gabarita igrači”.

Pitanje je da li Crvena zvezda može da dostigne traženi nivo defanzivne stabilnosti kada se zna da se ekipa još traži.

“Zvezda mora kako zna i ume da što duže drži loptu, da tako obara ritam. Povremeno i da izlazi u presing i pokuša da iznenadi Bode. Oni na to nisu navikli, niti su sigurni u tim situacijama. Ako se bude samo branila i ispucavala loptu, neće biti dobro. Oni to vole. Dobri su po oduzetoj lopti”.

Pohvalio je bivši vezista Partizana, Napretka I Obilića kapitena Patrika Berga, nesumnjivo prvu zvezdu Bode Glimta.

“On je reprezentativac, malo je sporiji, ali jeste alfa i omega igre norveškog šampiona. Tu je, u svakoj akciji. Spušta I podiže ritam. Možda nije najspremniji, ali Vladan Milojević mora da posveti pažnju Haugeu. Brz je, direktan kada napada. Pojavljuje se u međuprostorima i omogućava beku da se podigne gore i pravi višak. To im je omiljeni automatizam. Oni znaju da prave probleme kroz sredinu, ali ja bih voleo da ih Crvena zvezda usmerava na stranu. Nisu baš jaki u “boksu”, obično centaršutevi su neke povratne lopte na nekih 12 do 15 metara od gola”.

Na još jedan detalj ukazuje Bojan Zajić.

Gledao sam Zvezdu u Pančevu protiv Čukaričkog. Onaj prvi gol, što je dao Olajinka na centaršut Pume je primer kako treba napasti Bode. Slabiji su u boksu pred oba gola. Verujem da bi se slabo snašli na ulazne centaršuteve. Zvezda se još traži, video sam da Vladan Milojević mnogo rotira, baš mi je to zapalo za oko gledajući meč protiv Novog Pazara”.

Kada se podvuče crta…

“Pa bilo bi dobro da Zvezda ponovi tu utakmicu sa Salcburgom iz Beograda. Neka bude 0:0. Samo što ni tada posao ne bi bio završen. Zvezda ima odličnog trenera, Milojević je I taličan što se tiče kvalifikacija za Ligu šampiona. Mada I trener Bodoa je dobar stručnjak, cenjen u Norveškoj. Za Zvezdu bi bilo dobro da se I ove vrućine u Beogradu nastave. Biće im teško da se adaptiraju”.


tagovi

Bode GlimtVladan MilojevićBojan Zajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara