Fudbaleri Bode Glimta (©Reuters)
Fudbaleri Bode Glimta (©Reuters)

Prvi norveški udar biće najjači, mogu da igraju u ludačkom intenzitetu

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.08.24. | 08:16

Nikola Trajković, koji je dugo radio u Skandinaviji o svim prednostima i manama crveno-belih protiv Bode Glimta

Krivulja raspoloženja navijača Crvene zvezde išla je od velikog optimizma, odmah po izvlačenju parova za plej-of Lige šampiona, do blagog skepticizma, čak i pesimizma, kako se približava putovanje srpskog šampiona u Norvešku. Da, svi su mogli da vide da je ekipa sa Arktičkog kruga dobro spakovana, još bolje vođena i utrenirana, i da će da pokuša da podgreje leto 2024. godine na severu Evrope trijumfom protiv Crvene zvezde.

Da, jasno je i da se crveno-beli traže u lavirnitu početka sezone i uklapanja u sistem Vladana Milojevića. I definitivno je da će crveno-belima biti potrebno da odigraju jedan od najboljih mečeva na međunarodnoj sceni u poslednje dve godine ukoliko žele da se domognu žreba u Nionu 29. avgusta.

Izabrane vesti

Srpski stručnjak Vlada Filipović je u opširnom intervju za Mozzart Sport pričao o svim vrlinama i manama norveškog tima, načinu na koji su lomili Ajaks i Romu. Potvrdu svega toga čuli smo iz usta aktuelnog trenera Novog Pazara Nikole Trajkovića koji je dugo godina živeo i radio u Skandinaviji. Nekadašnji vezista Crvene zvezde je u više navrtata iskoristio termin – intenzitet trčanja.

"Moram da kažem da sam ove sezone slabo pratio utakmice Bode Glimta, ali oni ne menjaju način igre i sistem već duži period. Odmah moram da kažem da će presudna biti Zvezdina adaptacija, odnosno odgovor na njihov intenzitet trčanja. Igraju tako, teren je veštački i vrlo brz. Još kada ga nakvase. Dobro je što je Crvena zvezda odigrala utakmicu u Pančevu protiv Čukaričkog na sličnoj podlozi. Prvi udar Bode Glimta će biti najjači. Siguran sam da će izaći visoko, pokušati da se nametnu. Posebno u prvih deset ili 15 minuta. Zvezda to mora da izdrži i potom lagano traći put do pozitivnog rezultata", poručio je u razgovoru za Mozzart Sport Nikola Trajković.

Utorak, 21.00: (1,80) Bode Glimt (3,60) Crvena zvezda (4,60)

Bode Glimt ulazi u meč sa Crvenom zvezdom posle četiri perfektna meča u Evropi. Smoždili su Norvežani litvanski RFS, potom i počistili pod sa poljskom Jagjelonijom. Sve prateći principe dugogodišnjeg šefa stručnog štaba Kjetila Knutsena.

“Zvezda će se susresti sa igračima koji imaju ozbiljan intenzitet i obim trčanja. Bode igra vrlo progresivan fudbal, i po nekim paramterima su najbolji u Skandinaviji, zajedno sa Malmeom i Nordsjalandom. Govorimo o igračima koji trče 300 ili 400 metara više u “haj spidu” od većine igrača iz Mozzart Bez Superlige. Na ekipnom nivou oni dakle pretrče više od tri kilometara u sprint nego većina timova u našem prvenstvu. Crvena zvezda se ne sreće često sa takvim intenzitetom. Možda protiv Partizana, eventualno protiv Čukaričkog i TSC-a. Pričao sam o ovome i nekim prijateljima pre nego što je Partizan prošle godine igrao sa Nordsjelandom. I znao sam da će crno-beli teško moći da prođu Dance".

Pohvalio je Nikola Trajković Bode, ali je zatim imao jasnu poruku da se ne radi o top nivou evropskog fudbala.

"Oni su oslonjeni na holandsku školu, uvek igraju u sistemu 4-3-3. Tu su bitni vezni igrači, u Norveškoj ih zovu “miderloper”. Oni lome rivala trčanjem, brzinom promene mesta I pasova. Ali ne treba Zvezda previse da se plaši. Poslednjih godina, za razliku od pre sedam ili osam sezona, Crvena zvezda upravo selektira igrače koji mogu da odgovore zahtevima modernog fudbala kada su u pitanju intentizet i obim trčanja. Tu je napravljen najveći pomak i zato sam blagi optimista. Na primer siguran sam da je In Bom Hvan sposoban da odgovori tempu norveških vezista, čak i da ih prevaziće".

U pripremi ovakvog dvomeča, koji može da odluči jedna lopta, bitan je sveki detalj. Čak i vremenski uslovi.

"Nisam igrao utakmicu protiv Bodea, ali siguran sam da Vladan Milojević zna da poslednja linija crveno-belih mora da bude nameštena u svakom trenutku. Bodo ima taj stil igre da često šutira sa distance. Takve igrače biraju, tako su, koliko sam video, dali dva gola Jagjeloniji. Moraće Zvezda da se adaptira i na klimu. Igraće se na nekih 17 stepeni, dakle biće mnogo prijatnije nego u Srbiji. Iskreno, voleo bih da ove vrućine u Srbiji potraju što duže. Njima će biti jako, jako teško da igraju na 35 stepeni. Neće moći da se adaptiraju".

Ukazao je Nikola Trajković i na još jedan bitan podatak.

"Njihov teren je manjih dimenzija. Dugačak je 100, a širok 68 metara. Mnogo je to manje kvadrata od Marakane koja je 110 sa 73. Kada je tako teško je igrati protiv Crvene zvezde sa četvoricom igrača u poslednjoj liniji. Sposoban je tim Vladana Milojevića da vas razvuče i onda se teško branite. Zbog manjih dimenzija oni ponekada napadaju kao osice, love grešku. I zbog toga je početak važan. Uveren sam da će gospoda Vladan Milojević i Nebojša Milošević pronaći način da odgovore Bode Glimtu. Retko ko je gore izlazio visoko".

Znao je bivši trener Crvene zvezde Miloš Milojević, veliki poznavalac skandinavskog fudbala, da kaže kako su Norvežani Slovenci severnog dela Evrope. Da nemaju toliko talenta kao Šveđani, ali da su posvećeni.

"Apsolutno se slažem se tom konstatacijom. Međutim, moram da kažem da su Norvežani u svakom smislu napredovali poslednjih deset godina. Taktički, trkački, tehnički. Radio sam u tamošnjoj drugoj ligi, odlično znam taj mentalitet. Oni su vam verni vojnici. Kada im nešto kažete nema potpitanja, razgovora. Naređenje i izvršenje".

Crvena zvezda je u prošlom veku pobeđivala Norvežane gde god ih je videla, ali se sve promenilo u novijoj istoriji. Pre 21 godinu Rozenborg je bio bolji u dvomeču od generacije Slavoljuba Muslina (0:0, 0:1), dok je dva leta kasnije Tromse lagano slavio, koristivši „prirodne lepote Norveške“.

"Bio sam deo tog tima koji je 2005. godine izgubio od Tromse. Kako smo tamo došli – jedva smo čekali da odemo kući. Vetar, kiša, užasan teren. To je bio kraj novembra, baš sivilo. Većina ljudi u Norveškoj živi na jugu. Klima je odlična, nema vrućina. Već od Trondhajma, pa na gore kao da ulazite u neku sivu zonu. Ali, Zvezdi će sada biti prijatno za igru".

Sve bi bilo lakše da je Zvezda u punom ritmu.

"Još se traži tim, videlo se to i u našem duelu. Doveli su desetoricu novih, isti slučaj na nižem nivou imam ja u Novom Pazaru. Doveli smo 17 novih igrača. Teško je to sve uklopiti posle dva meseca rada. Ponavljam, revanš je Zvezdina šansa".

Za kraj zanimljivost. Dobio je poziv iz Norveške Nikola Trajković.

„Zvali smo me iz VG-a. To su najtiražnije novine u Norveškoj. Tražili su mi da skautiram Zvezdu. Apsolutno nisam hteo. Srbin sam, zvezdaš. Ne moram ja da im to otkrivam".

NORVEŠKA 1 – 19. KOLO

Subota

Stremsgodset – Lilestrem 3:2 (1:2)

/Melkersen 6, 90+4, Moler 72 – Gabrijelsen 5, Olsen 37pen/

Nedelja

14.30: (2,65) Frederikstad (3,25) Bran (2,75)

17.00: (1,85) Ham Kam (3,50) Od Grenland (4,90)

17.00: (2,20) KFUM Oslo (3,30) Tromse (3,40)

17.00: (1,70) Sarpsborg (3,90) Havesund (4,90)

19.15: (2,20) Rozenborg (3,50) Viking (3,15)

***kvote su podložne promenama

Ranije odograno

Viking – Bode Glimt 1:1 (0:0)

/Austbo 89 – Evjen 59/



tagovi

Bode GlimtVladan MilojevićNikola TrajkovićFK Crvena zvezdaLiga šampionakvalifikacije za Ligu šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara