Crvena zvezda - Rozenborg (©MN Press)
Crvena zvezda - Rozenborg (©MN Press)

Zvezda protiv Norvežana: U prošlom veku rutinski, u ovom neka bude treća sreća

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.08.24. | 14:04

Crveno-beli su dosad devet puta igrali sa klubovima iz skandinavske zemlje - pobedili su u šest mečeva, jednom je bilo nerešeno, a dvaput su poraženi

Ekspedicija Crvene zvezde otputovala je ovog jutra u Norvešku, gde će u utorak od 21.00 protiv Bode Glimta igrati prvi meč plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona. Prvak bilo koje skandinavske države ne bi smeo da bude kamen spoticanja za klub koji želi da se takmiči u društvu najboljih na kontinentu, ali učinak crveno-belih u susretima sa norveškim predstavnicima nije baš sjajan.

Ukupno gledano, tradicija je na strani Crvene zvezde, pošto je u devet okršaja sakupila šest pobeda, jednom je bilo nerešeno, a dvaput je poražena. Ipak, računajući prolaze u narednu rundu takmičenja, Beograđani su triput bili uspešni, a dva puta su eliminisani. Nažalost, sva tri pozitivna ishoda odigrali su se u prošlom veku, dok u 21. Crvena zvezda ima neuspehe u okršajima sa Rozenborgom i Tromzom.

Izabrane vesti

Idemo redom...

Prvi okršaj fudbalera Crvene zvezde i nekog norveškog kluba odigrao se 1980. godine u prvom kolu Kupa šampiona. Tadašnji rival Viking bio je samo početna stanica na putu ka četvrtfinalu. U prvom meču 3:2 za crveno-bele kao goste, golovima Vladimira Petrovića, Srebrenka Repčića i autogolom Brekea, ali tek nakon što su Norvežani poveli sa 2:0. U revanšu je bilo daleko manje drame. Crvena zvezda je slavila sa 4:1 i to postigavši tri gola već za pola sata utakmice. Sjajnom golu Pižona Petrovića iz slobodnjaka pridružili su se Boško Đurovski, Rajko Janjanin i Srboljub Stamenković.

Sledeći protivnik iz Norveške bio je Lilestrem, samo dve godine kasnije ali na startu takmičenja u tadašnjem Kupu pobednika kupova. Ponovo su se Zvezdini fudbaleri trijumfalno vratili sa severa Evrope, ovaj put još efikasnije nego protiv Vikinga. U prvom meču pobedili su sa 4:0 (Dule Savić 38, 71, Rajko Janjanin 56, Mile Jovin 61), da bi u revanšu overili prolaz sa 3:0 (Boško Đurovski 3, 59, Konstantin Đurić 13).

I u sezoni 1986/1987 Crvena zvezda je stigla do četvrtfinala Kupa šampiona, ali je tada norveškog rivala imala u drugom kolu. Bio je to Rozenborg koji je pregažen sa 3:0 u gostima (Mitar Mrkela 12, Bora Cvetković 83, 87) i 4:1 kod kuće (Bora Cvetković 8,9, Mitar Mrkela 23, 25).

Klub iz Trondhajma je 2003. godine dočekao priliku za revanš i iskoristio je. U drugom kolu tadašnjeg UEFA kupa Rozenborg je posle 0:0 na svom stadionu uspeo da pobedi u Beogradu sa 1:0 i eliminiše crveno-bele. Presudio je gol Haralda Bratbaka u 50. minutu. Meč je igran hladne novembarske večeri, ali su i pored toga tribine Marakane bile prepune. Čak 55.000 gledalaca došlo je da bodri Crvenu zvezdu, na severu je organizovana sjajna koreografija s porukom "daj gol", međutim, jedina lopta koja se našla u mreži bila je ona iza leđa Vladimira Dišljenkovića. Posle kontre na korner crveno-belih i klizanja Marka Perovića...

Poslednji do sutrašnjeg okršaja sa Bode Glimtom duel protiv norveškog tima Crvena zvezda je imala protiv Tromza u grupi UEFA kupa za sezonu 2005/2006. Po tadašnjim pravilima igrao se samo po jedan meč sa rivalima, a crveno-belima je zapalo da gostuju u Skandinaviji. Bilo je 3:1 za domaćine. Uspeo je Nikola Žigić da izjednači u 24. minutu, ali su domaćini pre odlaska na odmor ponovo poveli, a onda i golom iz penala petnaestak minuta pre kraja rešili pitanje pobednika.

Ispostavilo se da su i Crvena zvezda i Tromso završili takmičenje u grupi. Dalje su prošli Strazbur, Roma i Bazel.

S obzirom na to da je Bode Glimt treći rival Crvene zvezde iz Norveške u 21. veku, neka bude po dobro poznatoj izreci "treća sreća". U odnosu na mečeve sa Rozenborgom i Tromzom, srpski šampion je uspeo značajno da napreduje, postao je redovan učesnik grupnih faza UEFA takmičenja, a taj niz nastaviće i ove sezone bez obzira na ishod predstojećeg dvomeča. Ipak, za renome kluba lepše bi bilo igrati protiv najjačih u premijernom izdanju novog formata Lige šampiona, nego u Ligi Evrope.

CRVENA ZVEZDA PROTIV NORVEŠKIH KLUBOVA

Kup šampiona 1980/81, prvo kolo - Viking 3:2, 4:1

Kup pobednika kupova 1982/83, prvo kolo - Lilestrem 4:0, 3:0

Kup šampiona 1986/87, drugo kolo - Rozenborg 3:0, 4:1

UEFA kup 2003/04, drugo kolo - Rozenborg 0:0, 0:1

UEFA kup 2005/06, grupna faza - Tromzo 1:3

Plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona, 2024/25 - Bode Glimt ? ?


tagovi

FK Crvena zvezdaBode Glimtkvalifikacije za Ligu šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara