Stadion Zrinjskog (©Facebook/Zrinjski Mostar)
Stadion Zrinjskog (©Facebook/Zrinjski Mostar)

Zrinjski se približio Banjalučanima, u Mostaru podgrejani šampionski snovi

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.04.24. | 11:47

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Tim Željka Petrovića danas (20.30) na svom terenu čeka tim iz prestonice. Borac na svom stadionu protiv ove godine odličnog Posušja (18.00)

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

U finiš sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ulazi se ubrzanim ritmom, pa će danas biti kompletirano 28. kolo. Posle tri jučerašnje utakmice, danas se očekuju nova uzbuđenja, a u fokusu će biti derbi u Mostaru.

Izabrane vesti

Kada bi se gledale forme ekipa, Zrinjski bi bez dileme bio na prvom mestu. Posle početnog kašljucanja, mandat Željka Petrovića na klupi Plemića krenuo je uzlaznom putanjom. Čini se da je crnogorski stručnjak pronašao dobitnu formulu kojom igraju fantastično. U poslednjih osam utakmica, upisali su čak sedam pobeda i jedan remi, uz svega jedan primljeni gol. Od toga, četiri vezane pobede što najbolje govori o formi Plemića.

20.30: (1,53) Zrinjski (3,60) Sarajevo (6,75)

Uspeli su bodovni zaostatak za Borcem smanjiti na pet, pa će trku za titulu učiniti zanimljivijom. U jednom trenutku delovalo je nemoguće da se Borac stigne, ali ipak uspelo je Mostarcima da unesu bar malo neizvesnosti u finiš prvenstva. Ono što je dobitni recept za Zrinjski, jeste činjenica da Željko Petrović koristi veći broj igrača nego inače, što rezultuje boljom igrom i rezultatima.

Koliko god Sarajevo bilo kvalitetan protivnik, Plemići u večerašnji duel ulaze kao favoriti. Može se reći opravdano, ali daleko od toga da će im biti lako. Svestan toga je i šef stručnog štaba Mostaraca.

"Igramo na našem stadionu, pred našom publikom, nadam se da će publika doći u velikom broju. Ovo je jedan od najvećih derbija u našoj ligi. Mi se borimo na dva fronta, guramo nekako, dokle ćemo – ne znamo, ali mislim da treba čestitati momcima posle ovoliko dugog niza pobeda. Otkad sam ja ovde, izgubili smo samo jednu utakmicu protiv Borca, u svim ostalim smo ili pobedili ili odigrali nerešeno. Smanjili smo bodovnu razliku, mislim da moramo da se borimo, da osećamo da to možemo da stignemo i da prestignemo, iako je to naravno teško. Borac je mnogo ozbiljna ekipa, ali se ne predajem. Moje prezime ne dozvoljava predaju, to je jedno jako prezime, tako da ću da se borim koliko mogu, a ovi koji najavljuju prvaka pet-šest kola pre kraja možda znaju nešto više, ja ne znam. Borićemo se koliko mognemo", rekao je u najavi meča trener Zrinjskog Željko Petrović.

Mora se priznati da je i Sarajevo znatno popravilo formu. Posle loših rezultata i onog prekinutog meča sa Borcem, Bordo tim se uzdigao i od tada upisali tri pobede i dva remija. Uspeo je Simon Rožman da spasi glavu na klupi, bar za sada, pa koliko toliko ima veći mir da priprema ekipu za naredne izazove.

Zahvaljujući plasmanu Zrinjskog i Borca u finale, Sarajevo će, po svemu sudeći, izboriti Evropu. Trenutno su četvrtoplasirani i drže poziciju koja ih vodi na međunarodnu scenu. Imaju bod više od Posušja, ali realno je da će na toj poziciji i ostati. Evidentno je da Sarajevo ima respektabilan napad, jer u poslednje vreme igraju jako efikasno, ali je vidljivo i da je odbrana veći problem tima. Imaće bordo tim težak zadatak da ostvari pozitivan rezultat u Mostaru, ali u derbi mečevima je sve moguće.

Ako gledamo samo statistički, Zrinjskog je najbolji domaćin lige. Znamo istorijski koliko je teško tamo igrati. Mi imamo neki svoj put, neku svoju želju, neku svoju energiju. Mislim da ove teške utakmice igrači najviše vole, jer tu ima najviše sadržaja, najviše logike i u biti sretni smo da možemo u međusobnom duelu videti gdje smo i šta smo. Mislim da smo sve ove derbije sada odigrali na dobrom nivou i takva su mi očekivanja i za dalje. Jako respektujemo Zrinjski, znamo šta njihova ekipa radi, ali uvek gledamo sebe, šta još moramo ispraviti da bismo na kraju bili nagrađeni još boljim rezultatom. U pozitivnoj smo seriji, atmosfera je dobra, igrači najviše vole igrati ovakve utakmice i sada imamo sve na sebi da dođemo do toga”, rekao je Rožman pred duel u Mostaru.

BORAC – POSUŠJE (18.00)

Posle furioznog jesenjeg dela prvenstva, Borac u nastavku igra za nijansu slabije. Međutim, i to je dovoljno da Banjalučani drže čelnu poziciju, ali istina sa manjom razlikom nego što je bio slučaj na pauzi.

Trenutno, Borac ima pet bodova više od Zrinjskog i ima sve u svojim rukama. Ukoliko Banjalučani nastave da beleže dobre rezultate, titula im ne bi trebala izmaći. Međutim, Zrinjski vreba iz prikrajka pa Borac ima blagi pritisak.

18.00: (1,27) Borac (4,80) Posušje (12,0)

Dovoljno je Vinko Marinović iskusan da zna kako pripremiti ekipu u takvim situacijama, pa treba očekivati da Borac upisuje domaće pobede. Banjalučani su kvalitetni, sa pravom imaju ulogu favorita i trebalo bi da je opravdaju.

Posušje je jedna od ekipa koje nemaju poraza ovog proleća. Otkad je na klupu seo perspektivni stručnjak Denis Ćorić, Posušje igra odlično i vežu dobre rezultate. Od borbe za opstanak došao je u situaciju da se bori za Evropu, jer ima svega jedan bod manje od Sarajeva.

Jedini poraz ovog proleća upisao je u Kupu, dok su u prvenstvu upisao pet pobeda i tri remija. Dobra forma je svakako preduslov za gostovanje jednoj od dve najbolje ekipe lige, ali bi bilo iznenađenje da Posušje uspe da osvoji bodove. Bez obzira na formu, samopouzdanje, optimizam.

BIH 1 - 28. KOLO

Utorak

Igman – GOŠK Gabela 0:0

Velež – Sloga Doboj 1:0 (1:0)

/Guliašvili 29/

Željezničar – Široki Brijeg 1:0 (0:0)

/Krpić 49/

Sreda

16.00: (4,00) Zvijeda 09 (3,45) Tuzla Siti (1,85)

18.00: (1,27) Borac (4,80) Posušje (12,0)

20.30: (1,53) Zrinjski (3,60) Sarajevo (6,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1BiHPremijer liga BiHBorac BanjalukaFK SarajevoSarajevoVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara