Za koplje najbolji: Godina Dušana Tadića

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.01.20. | 12:28

Prva violina Ajaksa ujedno i najveća srpska zvezda u 2019. godini

Bili su veliki Nemanja Vidić i Bane Ivanović, klanjali su se Englezi u jednom periodu i Nemanji Matiću, kao što u Italiji u smiraj karijere blista Aleksandar Kolarov. A, ponovo se na staze stare slave vraća Sergej Milinković-Savić. Ali, odavno, baš odavno Srbija nije imala ofanzivnog igrača, napadača, kojem je aplaudirala cela planeta. Igrača čije su ime ispisivali u divljenju i u Aziji, Africi, a kamoli u centru fudbalskog sveta, u Evropi.

Ne postoji ni gram dileme - 2019. je bila godina Dušana Tadića. Zvanično jednog od 20 najboljih na svetu. Zvanično i prvog, najboljeg u našoj zemlji, po izboru Fudbalskog saveza Srbije. Dupla kruna sa Ajaksom, polufinale Lige šampiona, partije za pamćenje protiv Reala i Juventusa, a pogotovo ta na Santjago Bernabeuu, najznačajnijoj svetskoj fudbalskoj pozornici, kada se sa skupocenim zvezdama Kraljevskog kluba poigravao kao sa dečicom u parkiću ispred zgrade.
"Pamtim prethodnu godinu kao posebnu u mom životu i karijeri. To se, pre svega, odnosi na vreme provedeno u Ajaksu. Uživao sam zaista, u svakom minutu provedenom na terenu", rekao je Tadić za Novosti.

Izabrane vesti

Poručio je Dušan navijačima Ajaksa "Hajde zajedno da sanjamo" kada je došao u klub za koji je zaista oduvek sanjao da igra, još od malih nogu u svojoj Bačkoj Topoli. Malo ko je verovao, osim čelnika amsterdamskih Kopljanika, kakav je grumen zlata stigao u redove najvećeg holandskog kluba. Možda su navijači u toj zemlji zaboravili fenomenalne Dušanove partije za Groningen i Tvente, kada je takođe bio najbolji asistent lige, ali ljudi iz Ajaksa nisu. I čim se ukazala šansa da ga dovedu, zgrabili su je oberučke.

INTERVJU – MATEJA MILOVANOVIĆ: Srbin sa kapitenskom trakom Holandije

Neki spojevi su prosto suđeni i pitanje je vremena kada će se dogoditi. Neka se, istina, nikada ne dogode, mimoiđu se u vremenu i prostoru. Ali, spoj Tadića i Ajaksa je bio momentalan, srpski fudbaler je bio taj nedostajući "peti element" koji je Kopljanike vratio na vrh holandskog, a u sam vrh i evropskog fudbala. Nije Dušan bio "karika koja nedostaje", jer to što on radi na terenu nije takva jednostavna stvar, on je bio trunka magije, čarobni prah koji je učinio da Ajaks poleti.

Kako je samo proletos igrao Ajaks, kako je samo igrao Tadić. Na svim frontovima skupio je 56 utakmica. Samo je Blind odigrao jednu više. A, postigao je srpski fudbaler 38 golova, tu nikog nije bilo boljeg. Ni blizu.

Kada je 13. februara Real Madrid slavio u Amsterdamu 2:1 u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona, opšta ocena je bila da je Ajaks dobar, zanimljiv, uzbudljiv, ali i zelen za neka veća dostignuća. Ali, mladost - ludost. Proradila je 20 dana kasnije, dok je dirigentski štapić u srcu Madrida držao Dušan Tadić. Dve asistencije i gol bio je njegov učinak na papiru. Ono što se iz statistike ne vidi je taj ples na terenu koji je 90 minuta izvodio glavni igrač Kopljanika. Ne vidi se ni onaj zidanovski roling - a, gde drugo da ga izvede neko u kući svog idola - kojim je izmakao tlo pod nogama odbrani Reala. Ajaks je ubacio četiri komada u mrežu najvećeg kluba na svetu.

Francuski Ekip, taj etalon novinarskog izražavanja, Tadiću je za partiju na Bernabeuu dao desetku. Malo ih je bilo u istoriji ovog lista, ali jednu je za rever zakitio i Srbin. Kralj je pao, Dušan ga je kopljem skinuo sa trona.

INTERVJU – DAMJAN DOSTANIĆ: Od Roterdama 80 kilometara do treninga u Ajaksu, pa tako svaki dan

Dobro, Real voli da se igra, pa može i da se nekad uhvati na krivoj nozi, ali Juventus? Italijani su majstori igre na rezultat, tu Ajaksova dečurlija nema šta da traži. Barem se tako verovalo...

Ali, za decu iz Amsterdama, Stara dama je samo - stara dama. Ponovo su Kopljanici, koji nose ime po antičkom heroju, slavili kao gosti. I došli su do epskog polufinala sa Totenhemom. I kao što je antiči Ajaks tragično stradao, tako je i ovaj holandski ispisao antičku tragediju pred svojim navijačima. Delilo ga je 60 sekundi da dođe nadomah vrha Olimpa, a onda je njega u leđa pogodilo koplje.
"Revanš u Amsterdamu protiv Totenhema mi je najteža utakmica u karijeri, dugo nisam mogao da se oporavim. Nedeljama sam se pitao kako je moglo to da nam se desi i šta nam se dogodilo. Imali smo sve u svojim rukama, vodili 2:0, imali 1:0 iz prvog meča i bili nadomak finala", ni danas Dušan ne može da se pomiri sa šokantnim krajem te amsterdamske noći.

Još samo jedan minut da je Ajaks izgurao, sigurno je i da bi Tadić bio više plasiran od tog 20. mesta u izboru za Zlatnu loptu.

Minula jesen nije bila baš toliko ubedljiva za Ajaks, ali je srpski maestro nastavio po starom. Kada se spustila zavesa na prvi deo prvenstva sa osam golova i 14 asistencija Dušan je ponovo MVP holandske lige. I nema dileme da će se taj trend nastaviti i kada lopta krene s centra u januaru.

ANKETA: Srbi u Evropi, ko je na vas ostavio najjači utisak?

Gurao je Tadić, koliko je mogao, uz pomoć Aleksandra Mitrovića i reprezentaciju Srbije, ali slom Orlova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nije nikakva antička tragedija. To je već pravilo, konstanta, koju ni čarobnjak Tadić nije mogao da poništi. To je neka mračna čarolija koja se ne skida tako lako. Ali, još ima nade. Imaće Dušan još jednu šansu. U martu, najpre u Norveškoj.

Valjda nije svu magiju potrošio u 2019. godini, nešto je, nadamo se, ostalo i za narednu. Pa da zablista i na Evropskom prvenstvu.

Foto: MN Press, Star Sport, Reuters

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara