©Reuters
©Reuters

Vošin rival u Evropi: Jedan čovek je otišao pre dve i po godine i Ajaks je krenuo stranputicom

Vreme čitanja: 6min | sre. 19.06.24. | 17:32

Iza holandskog velikana je najslabija sezona u Erediviziji u ovom veku, iz Kupa ga je izbacio amaterski klub iz četvrte lige, ali se na Johan Krojf Areni nadaju da će sa Frančeskom Fariolijem uspeti da se vrate tamo gde i pripadaju...

Ako je kojim slučajem ispratio žreb u Nionu ili makar njegov epilog, Dušanu Tadiću se negde u Augzburgu vrlo verovatno osmehnuo brk nakon što su kuglice u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope spojile njegova dva bivša kluba. Onaj koji je ponikao i drugi u kojem je ostavio najveći trag. Njemu možda jeste, ali članovima Vojvodine zasigurno nisu, jer prvi izazov novosadskog kluba na međunarodnoj sceni nije mogao da bude teži.

Ko god da joj je pao, Voša bi izvesno bila austajder u dvomeču. Od potencijalnih rivala na žrebu mogla je da izvuče bečki Rapid, Molde, Trabzon i Serkl Briž, ali se ispostavil da je ruku ubacila u osinjak i iz njega izvukla – Ajaks, holandski gigant koji se spletom okolnosti propraćenih najblaže rečeno lošim odlukama i drugu uzastopnu sezonu našao u situaciji da kroz kvalifikacije mora da traži put do grupne faze Lige Evrope.

Izabrane vesti

Kako je tim kojeg su pre pet godina minuti delili od plasmana u finale Lige šampiona za tako kratak period završio u društvu klubova koji istorijski ne mogu da se porede sa njim?

Ajaks je tokom prethodne decenije bio definicija savršeno vođenog kluba, kako na terenu, tako i u kancelariji. Sve je na Johan Krojf Areni bilo pod konac. Škola fudbala radila je besprekorno, iznova izbacivala vanserijske talente koje bi posle određenog vremena prodavala za desetine miliona evra, istovremeno beleživši odlične rezultate. Od 2009. pa sve do prošle godine Amsterdamersi su holandsko prvenstvo završavali na jednoj od prve dve pozicije, osam puta u tom periodu bili su državni prvaci, međutim, u poslednje dve sezone daleko su od samog vrha, a peta pozicija na kojoj su završili prethodnu sezonu predstavlja njihov najgori plasman još od 1999. godine!

Strmoglavi pad najtrofejnijeg holandskog kluba krenuo je šestog februara 2022. godine informacijom da je klub napustio Mark Overmars. Bivši fudbaler Ajaksa, Arsenala i Barselone do tog trenutka skoro punu deceniju je sa puno uspeha obavljao ulogu sportskog direktora, činio da se neprestana prodaja klupskih dragulja ne odrazi na rezultate, ali je početkom februara, samo dva meseca pošto je potpisao novi višegodišnji ugovor, bio primoran da istupi sa pozicije. Isplivala je afera o intimnim porukama koje je slao koleginicama, javnost ga je pritisnula i nije mu bilo druge. Podigao je sidro i od tada Ajaks kao brod bez kormilara luta okeanom.

"Donosili su tako pogrešne odluke, klub je toliko loše vođen... Čvrsto stojim pri tome da je način na koji je klub postpupio prema Marku Overmarsu sramotan. Njegov odlazak je ubio Ajaks u tom renutku. Iz klupske perspektive takođe je bilo zaista glupo to kako su prišli svemu tome, bavivši ga direktno pod autobus. Još tada mi je bilo sve jasno, ali mislim da je sada i ostalimo: Overmars je bio ljučni faktor u klupskom menadžmentu. Njegova pamet, strateški uvid... Kada je otišao, sve se raspalo i nastala je velika anarhija u organizaciji", izjavio je Etik ten Hag nedavno.

Holandski strateg je nešto više od pola godine pre no što će Overmars otići iz kluba otišao u Mančester junajted, a zajedno sa njim tim je napustilo još nekoliko standardnih prvotimaca poput Antonija, Lisandra Martineza, Sebastijana Alea, Rajana Gravenberha, Andrea Onane. Godinu dana posle njih, nakon što je Ajaks ostao bez Lige šampiona i strmoglavo krenuo stranputicom, otišao je i izvršni direktor Evdin van der Sar, za njim redom i kapiten Dušan Tadić, Dejvi Klasen, Edson Alvarez, Jurijen Timber, Mohamed Kudus … Kasa je dobrano popunjena i mada je dobar deo novca reinvestiran u pojačanja, ispostavilo se da zapravo bačen. Overmarsov naslednik Sven Mislintat promašio je sve! Mislintat je u prošlosti nazivan jednim od najboljih skauta Evrope – radio duže od decenije u Dortmundu, doveo Levandovskog, Obamejana, Humelsa, Kagavu i druge – i kao takav je u teoriji bio idealno rešenje posle Overmarsovog odlaska, ali je u praksi u najmanju ruku podbacio.

"Zaista sam želeo da učestvujem u stvaranju novog i uspešnog Ajaksa, ali stvari su se razvijale drugačije. Šta god da sam probao, nisam uspevao da preokrenem situaciju. Nestalo je jedinstvo u timu, postali smo ranjivi. Morao sam da gledam kako se Fajenord i PSV bore za trofeje umesto nas. Veoma bolan osećaj koji je došao kao rezultat naših grešaka. Primetio sam da ljudi u Ajaksu više ne pokrivaju jedni druge i ne podržavaju se. Otišli su nam ključni ljudi. Kada dovodiš nove igrače, potrebno je da uklopiš različite karaktere. To je ključno. Kompozicija ekipe. Prošle sezone je to urađeno potpuno pogrešno. A to je bio rezultat onoga što se desilo sa Overmarsom ranije", otvorio je Tadić dušu u decembru prošle godine.

Mislintat ne samo da je promašio sa gotovo svakim od 12 pojačanja zbirno plaćenih preko 100.000.000 evra, već je mandat u Amsterdamu završio posle svega pet meseci. Razlog? Otkriveno je da su jedno od njegovih pojačanja, Bornu Sosu, zastupali menadžer Artur Bek i kompanija Mečemtriks, koju je baš Mislintat osnovao 2019. godine i u kojoj je u tom trenutku imao 35 odsto akcija.

No, tu nije bio kraj Ajaksovim sramotama. Februara ove godine suspenovan je i Aleks Krus, koji je nasledio Van der Sara, zato što je sedam dana pre imenovanja na funckiju kupio čak 17.000 akcija u klubu. U takvom okruženju bilo je nemoguće raditi. Otkako je pustio Ten Haga, a ima tome tek dve godine, Ajaks je promenio četvoricu trenera – Alfred Šrojder, Džon Heitinga, Mauris Stejn, Džon van et Šip – pa stoga ni ne čudi da klub nije uspeo da uhvati kontinuitet. U grupnoj fazi Lige Evrope završio je na trećoj poziciji iza Marselja i Brajtona, u nokaut fazi Lige konferencije pretrpeo debakl od Aston Vile (0:4), u nacionalnom Kupu ispao u šesnaestini finala od Herkulesa, amatera iz četvrte lige, da bi mu u finišu prvenstva Fajenord naneo najteži poraz u istoriji De Klasikera (6:0).

Ipak, kako je početkom takmičarske godine bio i u zoni ispadanja, peto mesto i sam izlazak u Evropu mogao bi da se smatra više nego prihvatljivim uspehom, mada će vam svaki navijač Ajaksa za sezonu koju su arhivirali reći – ne ponovilo se. Zbog toga je uostalom klub iz Amsterdama krajem maja imenovao za trenera talentovanog Frančeska Fariolija, koji je oduševio radom u Nici tokom prethodne sezone, a koji će biti prvi inostrani strateg na Johan Krojf Areni u poslednjih 27 godina.

Delom zbog toga, ali i zbog najave holandskih medija da će Ajaks sa novim trenerom odraditi novu rekonstrukciju, treneru Voše Božidaru Bandoviću biti teško da analizira rivala. Farioli je u Nici forsirao formaciju 4-3-3, koju je najčešće koristio i njegov prethodnik Van et Šip što znači da bi igrači trebalo da su se na nju navikli. Kada je reč o samom timu, iako je odigrao ispod svih očekivanja, u njemu i dalje ima kvaliteta, makar da sa njim izgura kvalifikacije za Ligu Evrope.

Kapitensku traku nosi Stiven Bergvajn, dugogodišnji reprezentativac i bivši fudbaler Totenhema, navalu predvodi Brajan Brobi, najskuplji fudbaler ekipe, defanzivnom linijom komanduje 18-godišnji Jorel Hato, jedan od najtalentovanijih holandskih štopera u ovom trenutku, a tu su i svetski prvak sa Argentinom iz Katara Heronimo Rulji, hrvatski reprezentativci Josip Šutalo i Borna Sosa, dugogodišnji kapiten Liverpula Džordan Henderson…

"Ajaks je evropski velikan. Sigurno da su na papiru favoriti, ali za nas je pozitivno što imamo priliku da se odmerimo sa takvom ekipom. Čast je što smo došli u poziciju da igramo sa Ajaksom i pripremićemo se najbolje što možemo. Iako je iza rivala slabija sezona, sada imaju novog trenera, počinju ispočetka i definitivno će biti jači. Ajaks je Ajaks, bez obzira na jednu lošiju godinu, imaju nove pripreme sa novim trenerom i verovatno i pojačanjima, ali imamo vremena da ih analiziramo i da se pripremimo na najbolji mogući način", uverava Bandović u izjavi za klupski portal.


tagovi

AjaksLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara