Mestalja (©Reuters)
Mestalja (©Reuters)

Valensija precrtana: Španci skratili spisak stadiona za domaćinstvo Mundijala

Vreme čitanja: 2min | pet. 28.06.24. | 14:42

Iz kombinacija ispali i Mursija i Hihon, verovatno i Vigo

FIFA je organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine dodelila zemljama sa čak tri kontinenta. Prve tri utakmice igraće se u Urugvaju, Argentini i Paragvaju, a potom će se turnir preseliti u Evropu i Afriku. Španija, Portugalija i Maroko su podneli kandidaturu i dobili su domaćinstvo, još se ne zna na kom stadionu će biti veliko finale, ali je sve jasnije na kojim će na Iberijskom poluostrvu najbolji svetski igrači juriti loptu.

Kod Portugalaca nema previše mudrovanja, to će biti: Dragao, Žoze Alvalade i Luž. Dva u Lisabonu i Porto. Kod Španca je situacija bila već malo komplikovanija. Čak 15 stadiona je apliciralo, međutim, samo 11 biće uvršteno na konačan spisak. Danas je jedan, javlja Marka, otpao. Valensija je precrtana.

Izabrane vesti

Nije bilo u planu da se utakmice igraju na kultnoj Mestalji, nego na zdanju koje se gradi skoro već dve decenije. Bezuspešno. Radovi su stali kada je došlo do finansijskog kolapsa i ekonomske krize sredinom prve decenije ovog veka, svako malo su davane garancije da će radovi biti završeni, međutim, ništa od toga. Novi plamen nade upalio se kada se pojavila vest da bi tu mogao da se igra Mundijal, ali Gradsko veće na kraju nije prihvatilo zahtev i na novoj Mestalji neće biti igrano Svetsko prvenstvo.

Pitanje je kada će i da li će izgradnja stadiona kapaciteta oko 70.000 biti privedena kraju. Posle ove odluke Gradskog veća veća je verovatnoća da Valensija u skorije vreme neće menjati dom.

Najnovije informacije su takve da ni stadioni Kondomina (Mursija, 42.000) i Molinjon (Hihon, 40.000) neće proći finalnu seču, takođe ni Balaidos (Vigo, 40.000). Dakle, Španci imaju konačnu listu, koju će izneti na velikom kongresu. Čim sve bude verifikovano, na mnogim od njih će započeti sa rekonstruisanjem.

ŠPANSKI STADIONI NA KOJIMA BI TREBALO DA SE IGRA MUNDIJAL:

Gran Kanarija (Španija, Las Palmas) – 40.000

RCDE (Španija, Barselona) – 40.000

Romareda (Španija, Saragosa) – 42.500

Rijazor (Španija, La Korunja) – 45.000

Rosaleda (Španija, Malaga) – 45.000

Anoeta (Španija, San Sebastijan) – 40.000

San Mames (Španija, Bilbao) – 53.331

Kartuha (Španija, Sevilja) – 60.000

Metropolitano (Španija, Madrid) – 70.000

Kamp Nou (Španija, Barselona) – 105.000

Santjago Bernabeu (Španija, Madrid) – 85.000


tagovi

MundijalŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara