Dragan Stojković Piksi (©Starsport)
Dragan Stojković Piksi (©Starsport)

Trojica moraju na operaciju, ali Piksi ne brine: Naučili smo lekciju, povređeni ne igraju makar ih nokat boleo

Vreme čitanja: 5min | pon. 12.06.23. | 13:46

„Pokriveni smo u napadu, nećemo odustati od stila igre, kao što ni Mančester Siti nije“, ističe selektor Dragan Stojković

Može da se diskutuje o tome da li je termin odgovarajući, mada kao što reče Nemanja Gudelj posle osvajanja Lige Evrope sa Seviljom: za reprezentaciju uvek ima goriva. Čak i kad je malo kome do fudbala posle iscrpljujuće klupske sezone, državni tim u dobrom raspoloženju čeka junski ciklus, u kome je primarna meta duel u Razgradu, vredan ostanka na prvom mestu kvalifikacija za EURO 2024.

Prethodno, Orlovi lete u Beč da se u kontrolnom susretu sa Jordanom pripreme za značajan duel sa Bugarskom, a način na koji su rezultatski otvorili kalendarsku godinu, pobedama nad Litvanijom i Crnom Gorom (po 2:0) daje im za pravo da sebe tretiraju favoritom. Bez obzira što je „izudarana“ kadrovskim problemima.

Izabrane vesti

Posebno u napadu.

Na dosta igrača ne možemo da računamo zbog povreda, Aleksandar Mitrović ima problem sa stopalom već šest meseci, mučio ga je i na Mundijalu. Neće moći ovoga puta, vrlo moguća hirurška intervencija. Luki Joviću je u finalu Lige konferencije polomljen nos, operisan je. Van ekipe je i Dušan Vlahović, muči ga problem sa preponama. Razgovarali smo, trpi neverovatne bolove, dogovor je da preskoči ovaj ciklus i pokuša da sanira to što ima. Terzić je operisao nos, otežano diše, ranije je dogovoreno da posle obaveza u Fjorentini ide na operaciju. Mijat Gaćinović mora na operacija prepona, dok Nemanju Radonjića i Miloša Veljkovića muči bol u mišićima“, skoro kao da je lekar u stručnom štab referisao je Dragan Stojković Piksi, uz napomenu da Filip Mladenović kasni na okupljanje, jer je na lekarskim pregledima u Atini, pred potpis za Panatinaikos.

Selektor je, ipak, uveren da napad, ni ovog puta, neće zakazati, iako Dejan Joveljić i Đorđe Jovanović nisu dovoljno afirmisani u državnom timu.

Tu smo pokriveni. Svi koji su na spisku će dati maksumum da Srbija odigra kvalitetno. Naročito u Razgradu. Neće biti naknadnih poziva. Kad predate širi spisak samo odatle možete da crpite igrače. Voleo bih da svi budu na okupu, međutim, neke lekcije smo naučili. Povređen fudbaler ne bi trebalo da igra ni kad ga nokat boli“.

Iako bez Mitrovića, Vlahovića i Jovića, Srbija će se u naredne dve utakmice postaviti napadački.

Nema potrebe da odustajemo od stila koji smo promovisali. Ni Mančester Siti nije odustao od načina igre. Sve ekipe se trude da pokažu gde su jake. Profil igrača i kompozicija tima su takvi da ne bi bilo fer ako bismo im uskratili šansu da pokažu talenat. Da biste pobedili morate da postignete gol, da bi se to desilo morate da napadate. Utakmica može da ima čudan tok, ali morate da bude spremni. Ne kažem da Srbija ne bi trebalo da se brani, mora i to, pokazali smo tokom kvalifikacijama da možemo, stabilizovali smo se u zoni odbrane. Sa tom vizijom moramo da nastavimo. A ofanzivno možemo i te kako da stvorimo probleme protivniku i to valja koristiti“.

Debitant na spisku je Nikola Čumić, koji iza sebe ima kvalitetna izdanja u dresu Vojvodine i uz Veljka Ilića (golman TSC-a) i Strahinju Erakovića (štoper Crvene zvezde) brani „interese“ Mozzart Bet Superlige Srbije.

Ne gledam iz koje je lige, već da pokazuje talenat i kvalitet. Prvi put je Nikola sa nama, prateći našu ligu i potencijalne reprezentativce smatram da je sa razlogom pozvan. Videćemo da li će igrati. Meni kao selektor je pokazao da bi trebalo da ga pozovem“.

Prema planu rada, kontrolni meč sa Jordanom, u petak u Beču, tretiran je kao šansa drugopozivcima.

"Sigurno će biti nešto slično. Ta utakmica će poslužiti da neki momci dobiju šansu, da igramo u kombinovanom sastavu, pošto bi bilo glupo da jedan tim odigra dva meča u razmaku od četiri dana“, istakao je Piksi, mada i sam svestan da će Orlovi uživati podršku narodu iz dijaspore, pa je za meč na stadionu Austrije već prodato oko 5.000 ulaznica. "Zanima me da se odužimo kvalitetnom igrom i rezultatom ljudima koji budu uz nas. Želimo da se pokažemo u pravom svetlu“.

Već narednog utorka u igri je veći ulog, a javnost je maltene već upisala tri boda protiv Bugarske.

"Navijački gledamo, to ne možete da promenite, ali svaka utakmica je teška, naročito ona gde se bodovi upišu pre nego što se odigra. Dovoljno je da igrači budu svesni toga. Uslediće dobra analiza, Srbija mora biiti maksimalno koncentridana, spremna i pristupi meču sa velikim optimizom. Neka bude da smo favoriti, ali svaki segment mora da se opravda“.

Sa novim predsednikom FSS Draganom Džajićem (©Starsport)Sa novim predsednikom FSS Draganom Džajićem (©Starsport)

Duel u Razgradu biće protkan emocijana, jer na klupi Bugrske sedi Mladen Krstajić.

"Moj prijatelj iz davnih dana. Volim ga, cenim, pošten je momak, a to je retkost da se nađe u fudbalu. Krle je zato izuzetak. Krenuo je sa dva poraza, nije laka situacija, sve će učiniti da nas pobedi, to je poslednji voz da bi se nečemu nadao. Drago mi je da ćemo se videti, ovoga puta kao rivali, ali to ne menja naš odnos. Ne znam koliko će mu pomoći što je bio selektor Srbije. Verujem da možemo da dođemo do cilja“.

Makar potrošnja bila velika, jer su mnogo reprezentativci odigrali po 50-ak utakmica u sezoni i jedva čekaju odmor.

"Program je za sve isti, biće za neke timova Liga nacija, za druge kvalifikacije. Igrači moraju da imaju slobodno, a onda ponovo dolaze na mini-pripreme kako bi stekli energiju da izguraju ovo ispred nas. Kalendar ne može da se menja, ali je svima isti. Imamo osam dana do utakmice u Bugarskoj, dovoljno vremena da analiziramo i pripremimo meč, prenesemo igračima važne poruke i uigramo se. Jordan je samo zagrevanje za Bugarsku. Ne bih da uvredim Jordan, ali taj duel nam nije toliko važan. Prioritet je Razgrad“, zaključio je Dragan Stojković Piksi.

PRIČALI SU DA ĆE SITI RAZBITI INTER, GLEDAM IH I NE VERUJEM ŠTA PRIČAJU

Tokom vikenda, epicentar fudbalskog sveta bio je u Turskoj. Finale Lige šampiona u kome je Mančester Siti savladao Inter potvrdio je superiornost tima Pepa Gvardiole i ostavio gorak ukus u ustima Italijana, koji su ove sezone imali finaliste u tri UEFA takmičenja, ali nijedno nisu osvojili.

"Mnogi su bili iznenađeni da vide tri tima iz Italije u finalima, a neki iznenađeni što ništa nisu osvojili. Dobar je ovo rezultat sa Seriju A na evropskoj sceni, jer timova iz Kalča dugo nije bilo u završnici. Ovoga puta su protivnici bili kvalitetni, neizvesno je bilo prognozirati, ali... Fudbal daje prostor da ga svako komentariše na svoj način, ljudi si pričali da će Mančester Siti razbiti Inter, da će biti četiri razlike, ja ih gledam ih i ne verujem šta pričaju. A oni mene čudno posmatraju zbog mojih reči. Pitao sam ih: „Kako mislite da će bit lako za Siti?“. Na kraju se ispostavili da je Inter mogao čak i da pobedi. Žao mi je naših iz Fjorentine što nisu osvojili nijedan trofej, jer su igrali i finale Kupa Italije, ali zato imamo Nemanju Gudelja sa peharom Lige Evrope“.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara