Havijer Tebas (©Reuters)
Havijer Tebas (©Reuters)

Tebas: Real finansijski među najodgovornijim klubovima, dugo se spremao za potpis Embapea

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.02.24. | 18:02

”Naravno da je ovo dobra vest za nas. Ovo je velika vest za Real i španski fudbal. On je jedan od najboljih igrača sveta. S moje tačke gledišta, Belingem, Haland i Embape su tri najdominantnija fudbalera na planeti, a dvojica su praktično već u Realu”, kaže prvi čovek La Lige

Dok navijači uveliko slave, a svet sa nestrpljenjem iščekuje ozvaničenje navodnog dogovora megatransfera Kilijana Embapea, predsednik La Lige Havijer Tebas nije želeo da decidno tvrdi da je posao završen, mada ne krije da bi njegov dolazak značajno uticao na popularnost Primere.

On nema dilemu da će Francuz da napusti PSŽ, ali nije potpuno siguran da li je Real Madrid njegova sledeća destinacija.

Izabrane vesti

”Znajući da napušta PSŽ, šanse da Embape dođe u Real Madrid su 99 odsto. Ne znam da je već potpisao”, rekao je Tebas za Ekip i dodaje:

”Naravno da je ovo dobra vest za nas. Ovo je velika vest za Real i španski fudbal. On je jedan od najboljih igrača sveta. S moje tačke gledišta, Belingem, Haland i Embape su tri najdominantnija fudbalera na planeti, a dvojica su praktično već u Realu”.

Uprkos finansijskim detaljima ugovora od kojih pamet staje, Tebas potvrđuje da će Real Madrid moći da zadrži ceo tim uz dodatak Embapea, odnosno da to neće uticati na kršenje finansijskih pravilnika.

”Real je klub koji je finansijski u optimalnoj situaciji. Predsednik i generalni menadžer rade dobar posao u tom smislu, mada sa druge strane nisu jer insistiraju na stvaranju novog klupskog takmičenja. Finansijski, Real se ponaša jako odgovorno. Trenutni finansijski izveštaji su jaki pozitivni i mogu da potroše još mnogo novca, bez ulaska u problem. Real se pripremao dugo za dovođenje Embapea”.

Dodaje, Real neće morati da prodaje nikog da bi pokrio troškove Embapeovog potpisa.

”Realov plan sa njim nije kratkoročan. Nisu u obavezi nikoga da prodaju da bi ga doveli. Bukvalno nikog”.

Tebas tvrdi da nije pričao sa Florentinom Perezom o ovom transferu.

”Nismo razgovarali već tri godine. Naravno, čini me srećnim to što Real hoće da dovede Embapea. I zato koristim ovaj intervju kako bih poslao poruku da mi je drago što Real ulaže toliko truda da dovede jednog takvog igrača”.

Nema dileme da bi Embapeov potpis značajno doprineo daljem razvoju lige.

”Dovođenje velikih igrača čine da stvari idu ubrzanim tokom, ali to nije od ključnog značaja. Naravno, uvek je bolje kada imate velika imena u takmičenju. Imati trenere poput Murinja ili Pepa je velika stvar, a čak i kad su Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi i Nejmar otišli, Primera je funkcionisala dobro. Embape će nam pomoći da se u narednim godinama sve konsoliduje”.

Naravno, za Ligu 1 biće to veliki gubitak...

”Sa svim svojim manama, PSŽ je napravio brend u poslednjih deset godina. Liga 1, u svom delu, mora još da radi na jačanju brenda. Kratkoročno, odlazak Embapea nije dobra vest, ali strategija Lige 1 je da se fokusira na dugoročne planove”.

Vratio se Tebas na temu želje Real Madrida i Barselone da se organizuje fudbalska Superliga.

”Problem nije Real Madrid, već Florentino Perez sa svojim vizijama. Svaki dan vidimo da je sve više Realovih navijača kojima se ideja o ulasku u Superligu ne sviđa. Barselona se ne ističe toliko, nisu oni toliko glasno za organizaciju novog takmičenja. Florentino zna kako da vodi klub jako dobro, ali ne zna ništa o vođenju takmičenja”.

Ne veruje prvi čovek La Lige da će promoteri Superlige pokušati da u skorije vreme organizuju takmičenje van okvira UEFA.

”Superligin projekat počeo je još 2000. godine, a evo 24 godine kasnije videli smo nekoliko drugačijih projekata i sve ih je vodio Florentino Perez. Neće pobediti. Trenutni projekat je takođe Florentinov, mora da dobije zeleno svetlo Uefe. I još nije. Format koji je predstavljen napada dve esencijalne vrednosti evropskog sportskog modela – solidarnost i meritokratija (vođstvo zasnovano na zaslugama prim. aut)”.

Opet, Đoan Laporta kaže da će Superliga da počne sledeće sezone.

”Isto tako je rekao da će, ako ne bude počelo tada, otići sa mesta predsednika Barselone. Sud kaže da je takmičenju potrebno odobrenje Uefe, a koliko znam niko ga nije tražio. Kako onda misle da krenu? Oni trenutno bacaju mrežu u vodu i gledaju da li mogu nešto da upecaju. I dalje im za početak treba više od dva kluba”.

PSŽ i Juventus su bili deo projekta...

”Bilo je mnogo projekata i mnogo klubova, ne samo PSŽ koji su verovali da je potrebna reforma fudbala. Ali, sve ideje, kao i Svetsko klupsko prvenstvo, uništavaju fudbal. Mi smo se usprotivili svim tim projektima”.

I sada je PSŽ opozicija španskim gigantima.

”Dugo imam već mišljenje o tome. Svakako, na strani sam protivnika Superlige i zbog toga ostavljam po strani sve probleme koje imam sa Naserom Al Kelaifijem. Domaća prvenstva biće u velikoj opasnosti ako nešto ne promenimo. Nije mi Al Kelaifi sad prijatelj, ali se borimo zajedno za istu stvar”.

Za kraj, Tebas kaže da PSŽ sve manje ide linijom ‘varanja sistema’.

”U poslednjim mesecima, PSŽ evoluira sa sve primerenijim pristupom. Ali, to ne znači da sam promenio mišljenje o Kelaifiju i da ćemo ići zajedno na odmor, da ćemo da se grlimo kad se vidimo ili da igramo tenis”.


tagovi

Kilijan EmbapeHavijer TebasReal MadridPari Sen Žermen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara