Marselo Galjardo (©Reuters)
Marselo Galjardo (©Reuters)

Tamo gde je sve počelo

Vreme čitanja: 8min | čet. 10.12.20. | 23:08

U Aveljanedi na stadionu "Oslobodioca Amerike", posle 11 godina, ponovo će odmeriti snage River Plejt i urugvajski Nasional. Trener Milionera Marselo Galjardo biće u centru pažnje

Poslednji ovonedeljni meč prve četvrtfinalne runde najprestižnijeg klupskog takmičenja Južne Amerike igra se noćas (01.30). Sastaju se argentinski i urugvajski velikani River Plejt i Nasional. I ako sa suprotnih strana zaliva Rio de La Plate, ova dva giganta ne samo južnoameričkog već i svetskog fudbala, u osnovi i filozofiji nastajanja, kao i kroz istoriju, imaju dosta toga zajedničkog.

Može da se kaže da ono što je River u Argentini to je Nasional u Urugvaju. To su klubovi koji pristalice imaju u srednjem i višem staležu uglavnom prestonički orijentisanih, za razliku od njihovih ljutih rivala, predstavnika radničke klase „sirotinje“ sa kojima se poistovećuje većina provincijskog življa. Tri titule kontinentalnog prvaka s obe strane, takođe su jedan od segmenata koji ih spaja. Ima nešto što je daleko važnije u ovom trenutku, nešto što ih trenutno povezuje i nešto što će im zauvek da ostane zajedničko, a to su dela Marsela Galjarda.

Izabrane vesti

Pošto su odigrali nekoliko predsezonski i prijateljskih utakmica ove i 2019. godine, El Muñeco, čuvena "Lutka", kako glasi nadimak trenerskog genija, prvi put će se sastati na nekom zvaničnom meču sa Nasionalom, klubom u kome je završio karijeru kao fudbaler i započeo novi put kao trener. Iskustvo koje je on sam okarakterisao kao "ubrzani tok" onoga što će kasnije da usledi.

Od 33 utakmice na internacionalnoj sceni, koliko ih je režirao kao trener River Plejta, malo njih je imalo emotivnu vrednost u poređenju sa prvim četvrtfinalnim susretom u okviru Kopa Libertadores. Predhodnog vikenda, na konferenciji za novinare posle meča sa Godoj Kruzom, na pitanje novinara, šta očekuje od meča sa nekadašnjim klubom, Galjardo je odgovorio da očekuje pakleni meč.

"Biće to teška utakmica. Poznajem urugvajski fudbal, njihov mentalitet i kulturu. Znam da će se boriti. Ti momci odraće sopstvenu kožu na terenu. Nasional mi je u srcu, tamo sam završio karijeru i započeo je kao trener. Taj osećaj kako su me tamo prihvatili, još uvek čuvam u sebi“, rekao je trener Milionera.

Kako je sve počelo?

Fudbaleri Rivera (©Reuters)Fudbaleri Rivera (©Reuters)

Tog 15. maja 2010. godine, još uvek kao igrač, napustio je Milionere, a da nije ni zakoračio na travnatu podlogu Monumentala. Bilo je to poslednje kolo Klausure, u Nunjezu je gostovao Tigre. Bila je to nedelja kada je jedan od poslednjih fudbalskih idola potvrdio da će da napusti klub po završetku sezone. Bio je to najgori oproštaj u istoriji velikog Rivera. Huk sa krcatih tribina čuvenog Monumentala prolamao se Buenos Ajresom, a na terenu, kataklizma. Domaćin je već u 15. minutu gubio sa 3:0, a na pauzu, Tigrovi su otišli sa čak pet golova prednosti. Do kraja susreta Milioneri su uspeli da smanje na 5:1. El Muñeco, šampion svega, sa crvenom trakom preko grudi, kraj je morao da gleda s klupe za rezervne igrače. Izgubljenog pogleda povukao se sa terena u tišini, čim je Luis Alvarez označio kraj meča.

"Ne žalim što ga nisam uključio u igru. To je odluka koju sam doneo iz poštovanja prema Galjardu. Činilo mi se da fudbaler njegove klase nije mogao da odigra svoju poslednju utakmicu u takvom trenutku“, govorio je Anhel Alberto Kapa, tadašnji trener Rivera.

Bio je to samo početak najcrnjeg košmara za jednog velikana kakav je River.

Kažu da se u trenucima donose odluke koje menjaju sudbinu. Dva meseca posle napuštanja Rivera i munjevitog putovanja u Montevideo, 13. avgusta 2010. godine Galjardo je potpisao za Nasional. Sa 34 godine i velom mnogih povreda, El Muñeco je u redova Trikolora, ipak, stigao kao zvezda. Ta odluka o prelasku na drugu stranu Rio de La Plate u potrazi za novim izazovima zauvek će da mu promeni život. Međutim, ništa nije počelo onako kako se očekivalo. U drugoj zvaničnoj utakmici 19. septembra, protiv kluba Bela Vista, prvoj u kojoj je igrao kao starter, pretrpeo je povredu ligamenata patelarnog zgloba u desnom kolenu i ostatak godine proveo je van terena.

Posle povrede Galjardo je razmišljao o mogućem odlasku u penziju, ali tadašnji sportski direktor Daniel Enrikez, uspeo je da ga ubedi da nastavi. Njegov povratak dogodio se pet meseci kasnije, 26. februara 2011. godine, na meču upravo sa klubom protiv kog je i doživeo povredu. Te godine Nasional je završio kao prvoplasirani u Klausuri, a Galjardo je učestvovao na 10 od 15 utakmica, uključujući i Klasik protiv Penjarola koji su rešili u svoju korist sa 1:0. Nekoliko dana pre finala za nacionalnog prvaka u kome su se Trikolori sastali sa Defensor Sportingom, prvoplasiranom ekipom iz formata Apertura, Marselo je najavio povlačenje po završetku istog. Na stadionu Sentenario 10. juna pred 50.000 gledalaca, El Muñeco odigrao je poslednju utakkmicu u karijeri. Dvadeset minuta pre kraja susreta ušao je umesto Rikarda Porte, što je bilo dovoljno da njegov tim održi prednost od 1:0. Sa kapitenskom trakom na ruci i brojem 10 na leđima, podigao je trofej namenjen šampionu Urugvaja. Na rukama saigrača obišao je krug oko terena, primajući ogromne ovacije sa tribina "stogodišnjeg" stadiona.

U isto vreme, grad na suprotnoj obali Rio de La Plate, goreo je u neredima. Policija se četiri dana obračunavala sa navijačima u pokušajima da ih umiri. Prvi put u istoriji, River je ispao u niži rang.

Samo pet dana posle osvojene titule nacionalnog šampiona, tadašnji trener Huan Ramon Karasko saopštio je da napušta kormilo Nasionala. Imena poput Džerarda Pelasija i Martina Lasartea ubrzo su se pojavila kao novi kandidati za šefa stručnog štaba, ali obojica su bila u pregovorima sa drugim klubovima. Tada se Daniel Enrikez odlučio na bombastičan potez. Sportski direktor lično je otputovao u Buenos Ajres i ponudio to mesto Galjardu. Malo je reći da je bivši igrač bio zatečen, njegovi planovi uključivali su par meseci pauze pre nego što počne da traži klub u kome bi obavljao posao pomoćnog ili trenera mlađih sekcija.

Posle konsultacija sa Pablom Rodrigezom, Matijasom Baskajem i Ernanom Buhanom, koji će biti njegovi saradnici, odlučio je da prihvati predlog. Zvanično 29. juna, 17 dana posle penzionisanja, Marselo Danijel Galjardo proglašen je za novog trenera Nasionala.

Menadžerski ciklus započeo je 4. jula 2011. godine, kada je vodio svoj prvi trening ispred onih koji su mu bili saigrači do pre nekoliko nedelja. Mesec dana posle početka priprema, tim se uputio u Buenos Ajres na prijateljski susret sa ranjenim Riverom, koji je završen bez pobednika - 3:3. U nedelju, 14. avgusta, Galjardo je vodio prvi zvanični meč za bodove u Aperturi 2011. Na Sentenariju gde se i oprostio od svoje igračke karijere, njegova ekipa gostovala je River Plejtu (da, onom urugvajskom) u meču gde su uspeli da preokrenu rezultat od dva gola zaostatka, da bi se na kraju susret završio 3:3. Posle pet odigranih kola, Trikolori su iza sebe imali samo jednu pobedu i čak četiri remija. Povrh svega, izbačeni su iz Kopa Sudamerikane, posle skandala na utakmici sa Universidad de Čileom, na kojoj je linijski arbitar napadnut od strane navijača urugvajskog predstavnika.

Felipe Karbaljo (levo) slavi gol Nasionala (©Reuters)Felipe Karbaljo (levo) slavi gol Nasionala (©Reuters)

Tri dana posle suspenzije iz internacionalnog takmičenja, Galjardova ekipa izgubila je sa 1:0 od Bela Viste, kluba koji je na predhodnih šest utakmica zabeležio isto toliko poraza. Nasional je imao samo 10 bodova od 21 mogućih. Privrženost novom treneru počela je da se dovodi u pitanje, kako u klubu tako i u medijima, a neki su direktno tražili njegovu ostavku. Tada opet na snagu stupa Daniel Enrikez, čovek koji ga je doveo na tu funkciju. Rešio je da zaustavi glasine i razvlačenje po štampi. Otišao je na trening da se sastane s trenerom i igračima, posle čega je održan sastanak iza zatvorenih vrata. Šta se dogodilo tom prilikom, šta je Enrikez rekao igračima i treneru, da li je uopšte i bilo razgovora, ostaje misterija i dan danas. Ali ono što se zna, bila je to istorijska prekretnica.

Posle poraza od Bela Viste, Nasional je pobedio u sedam od preostalih osam utakmica, uključujući i triumf od 2:1 u derbi susretu sa Penjarolom, čime su ga pretekli na tabeli i krunisali se za pobednika Aperture. U Klausuri, Trikolori su završili kao drugoplasirani, ali i sa ponovo dobijenim Klasikom, ovoga puta bilo je 3:2, a gol odluke postigao je Alvaro Rekoba, fantastičnim šutem iz slobodnog udarca. U međuvremenu, posle žreba za Kopa Libertadores, činilo se da urugvajski predstavnik ima dobre šanse za plasman u narednu fazu takmičenja. U grupi pet, Nasional je za rivale imao Libertad, Aliansu iz Lime i Vasko da Gamu. Galjardo je u najjačem klupskom takmičenju Južne Amerike startovao pobedom u Brazilu. Međutim Trikolori gube tri od naredna četiri susreta, pobedili su samo peruanskog predstavnika kod kuće, čime su izgubili svaku šansu da se nađu u narednoj rundi takmičenja.

Lukas Prato (©Reuters)Lukas Prato (©Reuters)

Kasnije iste godine, 16. juna, nekoliko dana posle godišnjice penzionisanja kao fudbaler, njegov Nasional je u finalu savlado Defensor Sporting sa 1:0 golom Rekobe u 41. minutu susreta, i tako po 44 put postao šampion Urugvaja. Dva dana posle prve trenerske titule, El Muñeco objavio je odlazak iz kluba.

"Idem da se nađem s porodicom" objasnio je odlazak iz urugvajskom velikana.

Dve godine kasnije, stigao je u River. A ostalo je istorija! Osvajanjem tri Kupa i jednog Superkupa Argentine, dva Kopa Libertadores (2015 i 2018), Kopa Sudamerikane (2014), Kopa Suruga (2015), tri Rekopa Sudamerikane (2015, 2016 i 2019), postao je najuspešniji trener u istoriji River Plejta, sa 11 trofeja, nadmašio je tako legendarnog stručnjaka Ramona Dijaza. Jedini je trener koji je dva puta osvojio Libertadores sa istim klubom, ujedno i jedini je kome je pošlo za rukom da kao igrač (1996) i kao trener podigne pehar Oslobodioca Amerike.

Noćas pri ulasku na Monumental, možete da vidite bronzanu statuu s njegovim likom, delo Riverovih navijača u znak neizmerne zahvalnosti za sve što je uradio za njihov klub.

KOPA LIBERTADORES - ČETVRTFINALE (PRVI MEČEVI )

Sreda

Libertad - Palmeiras 1:1 (0:1)

/Espinoza 62 - Gomez 39/

Četvrtak

Gremio - Santos 1:1 (0:1)

/Souza 90+12 - Žorži 36/

Petak

01:30: (1,28) River Plejt (5,50) Nasional (11,00)

*** Kvote su podložne promenama

 Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

River PlejtNasionalKopa LibertadoresMarselo Galjardo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara