(Reuters)
(Reuters)

Tačka oslonca: Dugačka lista Rajkovih skalpova

Vreme čitanja: 2min | ned. 13.10.24. | 11:34

Golman Srbije protiv Švajcarske potvrdio da je specijalista za penale

Tri junaka je imala Srbija u Leskovcu. Kao tri musketara. U svakoj liniji tima po jednog. Napred, Aleksandra Mitrovića, čiji gol je pravo umetničko delo; u odbrani, iako ga je zapravo bilo svuda, Strahinju Pavlovića, koji je „ludačkom“ energijom inficirao saigrače; među stativama Predraga Rajkovića, čija sigurnost pomaže kompletnom timu.

Nije samo do načina na koji je ukrotio udarac Brilu Embolou, jer je i pre i posle detalja iz 72. minuta golman Al Itihada pokazao da na njega možemo da se oslonimo. To već postaje konstanta, jer je posle kriznog perioda, kad je branio Vanja Milinković Savić, najpre uspeo da opet stekne poverenje selektora, pa tokom Prvenstva Evrope bude naš najbolji igrač, u beogradskom okršaju sa Špancima osujeti Ajosea Peresa i Mikela Ojarsabala, da bi na stadionu Dubočica izrastao u jednog od heroja.

Izabrane vesti

Retko kad Dragan Stojković posegne za imenima, međutim, ovoga puta je potencirao baš trojicu navedenih. Utemeljeno na njihovim izdanjima, do kojih je posebno značajno Rajkovićevo, jer ko zna šta bi se desilo da su gosti prepolovili zaostatak 20-ak minuta pre kraja meča.

Rođeni Negotinac nije dao, čime je poboljšao učinak u penal okršajima u karijeri, a već deluje impresivno. Što na klupskom, što na reprezentativnom planu, protivnici su mu šutirali 49 jedanaesteraca, a odbranio ih je 13. Maltene, svaki četvrti.

Lista igrača koje je osujetio je podugačka i njoj je u subotu veče pridodat napadač Monaka. Ranije su se „upisali“ Ilkaj Gundogan i Marko Asensio, jer je braneći za Majorku, Rajković uspevao da u okršajima sa najpoznatijim klubovima Španije zaustavi udarce tadašnjih vezista Barselone i Reala. Pre toga, ni Musa Dembele iz Liona se nije proslavio protiv njega u vreme branjenja za Rems. Tamo je osujetio i Žonatana Bambu, dok je krilni napadač igrao za Lil (sad je u Selti).

Tu su i drugi, ne toliko planetarno poznati fudbaleri, koje je Rajković nadmudrio. I evo sad je prvi put u karijeri odbranio jedanaesterac za državni tim, u utakmici bez produžetaka i(li) penal serije. A pamtimo, i te kako, i po dobrom se sećamo, da je Predrag Rajković u raspucavanjima, tokom staža u mlađim reprezentativnim kategorijama, bio uticajan.

Najpre u dresu kadetske selekcije na Prvenstvu Evrope u Litvaniji, kad su Orlići postali vladari kontinenta. Tad je u polufinalu protiv Portugalaca, odbranio dva udarca sa bele tačke. Narednog leta, opet sa Portugalcima, samo u Mađarsoj, zaustavio se na jednom skalpu, da bi vrhunac bio leta 2015, na Novom Zelandu, jer je u pohodu na krunu na Mundijalitu, dvaput branio udarce reprezentativaca Sjedinjenih Američkih Država.

Tad se govorilo da smo dobili golmana za A selekciju. I jesmo, jer uprkos oscilacijama Predrag Rajković je izrastao u jedan od znakova raspoznavanja ove Srbije. Naročito u poslednje vreme.



tagovi

Predrag Rajkovićfudbalska reprezentacija SrbijeOrloviLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara