Lorenco Insinje i Alvaro Morata
Lorenco Insinje i Alvaro Morata

SUBOTA U SERIJI A: Pirlo neće imati milosti prema prijatelju Gatuzu

Vreme čitanja: 5min | sub. 13.02.21. | 12:29

Napoli dočekuje Juventus u utakmici koja može da odredi dalju sudbinu trenera tima sa juga Italije, ali i tok šampionske trke u šampionatu na Apeninima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Meč na stadionu Maradona u Napulju nema samo specifičnu težinu za sudbinu Rina Gatuza na klupi Napoliju. Ta utakmica je i fundamentalno važna za Juventus jer bi kiks Ronalda i drugova večeras u dobroj meri bacio senku na sve dobro što su uradili u poslednje četiri nedelje.

Izabrane vesti

Sudar u Torinu će biti veoma interesantan. Granate su dobile svih šest poslednjih dvoboja sa Đenovom, međutim današnji tim Grifonea je u velikoj formi o čemu svedoče tri uzastopne pobede u prvenstvu i 17 osvojenih bodova od mogućih 24 u poslednjih osam kola.

NAPOLI - JUVENTUS (18.00)

Iz Napulja i dalje stižu kontradiktorne vesti o budućnosti Rina Gatuza: Jedni tvrde da je predsednik Aurelio De Laurentis bio sve vreme uz tim, da je potvrdio podršku treneru i da nije predviđena nikakva revolucija, osim ako Napoli ne doživi totalni krah na sledeće dve utakmice. Druga škola mišljenja najavljuje da bi večaršnji meč mogao da bude poslednji za Gatuza i pored toga što Napoli ima veoma gust kalendar budući da sledeće nedelje počinju i mečevi Lige Evrope.

Napoli je protiv Đenove prošle nedelje doživeo deseti poraz u sezoni. Izgubio je svaki treći meč koji je igrao u Seriji A, Kupu Italije ili Ligi Evrope: previše za klub koji je uložio preko 150 miliona evra u prethodnom prelaznom roku.

Gledajući tabelu, Napoli je još uvek u igri, štaviše ako bi pobedio večeras i u zaostalom meču Juve, Azuri bi se vratili i u trku za skudeto. Međutim, to danas izgleda kao naučna fantastika, što zbog forme igrača Napolija i odsustva par ključnih fudbalera što zbog prethodnog iskustva. Moramo da se vratimo u 2011. godinu i period Valtera Macarija da bi pronašli u almanasima dve vezane pobede Napolija nad Juventusom u Seriji A, a poslednji odigrani meč protiv Bjankonera u šampionatu Gatuzovi momci su dobili.

Napoli je tim koji je najmanje put remizirao u ovoj sezoni, samo jednomu Seriji A. Interesantno je da su i mečevi sa Juventusom u poslednje četiri godine uvek završavani sa pobednikom. Poslednji remi je zabeležen u 2017. godini kada su Hamšik i Kedira postavili konačan rezultat 1-1.

Napoli ne može da računa na kompletnu odbranu (Kulibali, Manolas, Gulam i Hisaj) a van stroja su i Mertens i Deme. Prema najavama iz Kastel Volturna, Gatuzo je spremio niz taktičkih promena, uključujući i formacijsku postavku. Naime, Napoli se vraća na 4-2-3-1 i novina će biti pozicija Insinjea. Kapiten Napolija će igrati iza leđa Osimhena dok će na bokovima biti Lozano i Politano. Takav raspored igrača na terenu će omogućiti Gatuzu i da lako pređe, po potrebi i na 4-4-2, povlačeći Lozana i Politana u liniju sa Bakajokom i Zjelinskim.

Juventus i dalje ne oduševljava igrom ali ređa uspeh za uspehom, zbog čega je ime Maksa Alegrija postalo neizostavan sastojak svake analize o Pirlovoj Staroj dami. Posle poraza od Intera u Seriji A, tim Andree Pirla je nizao samo pobede, uključujući i remi u Kupu Italije sa Nerazurima koji je imao ukus trijumfa jer je bio dovoljan za prolaz u finale.

Ključni zaokret u Kontinasi su napravili sa blindiranjem odbrane. Jasno je da vezni red Juvea nije na visini njegovih ambicija i zato Ronaldo u napadu i kvartet defanzivaca u odbrani, zajedno sa golmanom Ščensnijem, moraju da daju maksimum. Statistika nedvosmisleno potvrđuje novu tendenciju: na poslednjih sedam utakmica Bjankoneri su primili samo jedan gol a dovoljna su im dva udarca u okvir vrata da bi zatresli mrežu. Čelična odbrana i cinično ubojiti napad su lansirali Juve u trci na sva tri fronta.

Protiv Napolija, Pirlo neće moći da računa na Dibalu i pored toga što se verovalo da bi Argentinac mogao da se oporavi. Mnogo više od Dibale stručni štab u Kontinasi brine Artur. Povreda Brazilca je poprilično neobičajena i nije isključeno da bivši igrač Barselone završi na operaciji ako terapija ne bude dala željene rezultate. Van stroja je Remzi dok će Bonuči biti pošteđen s obzirom na to da će njegovo iskustvo trebati više protiv Porto u Ligi šampiona.

Što se tiče sastava Pirlo ima par dilema: po jednu za svako odeljenje tima. U odbrani su u baražu za mesto desnog beka Danilo i Aleks Sandro, na sredini terena su Mekeni i Bernardeski u trci za mesto startera a u napadu se Morata i Kuluševski nadaju da zaigraju protiv Ronalda. Sve zavisi od odluke Pirla kakvu taktiku da primeni: da li da dozvoli inicijativu protivniku, kao protiv Intera i Rome, ili da pokuša da iznenadi Gatuza sa visokim presingom.

Inače, CR7 i Morata nemaju lepa sećanja na stadion u Napulju, barem dok se zvao San Paolo. Ronaldo je postigao samo jedan gol i to nebitan za ishod meča a Morata nije uspeo nijednom da zatrese mrežu.

NAPOLI 4-2-3-1: Ospina - Di Lorenco, Rahmani, Makskimović, Mario Rui - Bakajoko, Zjelinski - Politano, Insinje, Lozano - Osimhen

JUVENTUS 4-4-2: Ščešnji - Kvadrado, De Liht, Kjelini, Aleks Sandro (Danilo) - Mekeni (Bernardeski), Bentankur, Rabio, Kjeza - Ronaldo, Morata (Kuluševski)

TORINO - ĐENOVA (15.00)

Poslednju pobedu u prvenstvu na svom stadionu Torino je zabeležio 16. jula prošle godine upravo protiv Đenove koju je predvodio današnji strateg Granata Davide Nikola. Novi trener Torina je promenio mentalitet timu što se videlo na poslendjim mečevima u kojima su Beloti i drugovi svaki put uspevalli da nadoknade zaostaka, uključujući i vatrometni remi sa Atalantom 3-3 prošle nedelje. Novom Torinu nedostaje pobeda da udari pečat na zaokret u ovoj sezoni. U poslednjih osam kola Granate su zabeležile čak šest remija uz jednu pobedu i poraz.

Ako gledamo istoriju poslednjih dvoboja Torina i Đenove, tim iz Ligurije je idealan protivnik, Grante su odnele pobedu na šest poslednjih odmeravanja snaga. Međutim, aktuelna Đenova, predvođena Balardinijema, je tim koji je osvojio 17 bodova u poslednjih osam kola. Na taj trijumfalni ciklus je stavljen i šlag od tri vezane pobede šampionatu. Još iz vremena Gasperinija, Milita i Tijaga Mote, Đenova nije nanizala četiri uzastopna trijumfa u Seriji A.

Torino ima sve igrače na raspolaganju osim Sanabrije. Prema najavama Saša Lukić bi trebalo da bude u startnoj postavi, tim pre što je naš reprezentativac postigao dva gola protiv Grifonea. S druge strane Ivan Radovanović je siguran starter, štaviše uz golmana Perina i centarfora Destra, bivši igrač Kjeva je postao stub nove Đenove Davidea Balardinija

TORINO 3-5-2: Sirigu - Ico, Enkulu, Bremer - SIngo, Rinkon, Mandragora, Lukić, Muru - Beloti, Zaza

ĐENOVA 3-5-2: Perin - Mazijelo, Radovanović, Krišito - Zapakosta, Zajc, Rovela, Strotman, Čibora - Pandev, Destro

SERIJA A – 22. KOLO

Petak

Bolonja - Benvento 1:1 (1:0)

/Sansone 1 - Viola 60/

Subota

15.00: (2,25) Torino (3,20) Đenova (3,35)

18.00: (3,30) Napoli (3,40) Juventus (2,20)

20.45: (5,70) Specija (4,00) Milan (1,60)

Nedelja

12.30: (1,80) Roma (3,60) Udineze (4,60)

15.00: (6,75) Kaljari (4,40) Atalanta (1,47)

15.00: (2,70) Sampdorija (3,25) Fjorentina (2,65)

18.00: (3,90) Krotone (3,50) Sasuolo (1,97)

20.45: (1,88) Inter (3,50) Lacio (4,20)

Ponedeljak

20.45: (2,10) Verona (3,20) Parma (3,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AJuventusNapoliAndrea PirloĐenaro GatuzoTorinoĐenova

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara