Stojkoviću manja plata i odrešene ruke da podmladi tim

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.07.24. | 16:17

Orlovi će u Ligi nacija verovatno izgledati sasvim drugačije

Plasman na dva velika takmičenja i promocija u A diviziju Lige nacija kao uspesi. I ta dva velika turnira kao neuspesi u selektorskom mandatu Dragana Stojkovića. Na kraju, Izvršni odbor Fudbalskog saveza procenio je da je kontinuitet na klupi državnog tima trenutno ipak najbolje rešenje, mada će on imati i druge posledice.

Ono što je sigurno Stojković će morati da prihvati da radi za nešto manju platu od one koja je bila zapisana u ugovoru potpisanom baš pred početak Evropskog prvenstva. U zavisnosti od izvora pominjala se suma od 1.200.000 do 1.400.000 evra po godini. Sve do Mundijala 2026. koji će ostati krajnji cilj Orlova u ovom novom, dvogodišnjem ciklusu.

Izabrane vesti

Baš zato i ne postoje neke velike rezultatske ambicije za predstojeću Ligu nacija. Posebno kada imamo u vidu da će tamo igrati u Grupi 4, protiv finaliste Evropskog prvenstva Španije, zatim Danske iza koje je bila u grupnoj fazi kontinentalne smotre, te Švajcarske, koja ju je direktno eliminisala sa prethodna dva svetska prvenstva.

Jedini cilj u Ligi nacija biće napraviti igru za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. I onda koliko-toliko mirno dočekati žreb za sastav 12 grupa iz kojih će samo pobednik ići direktno na Mundijal, dok će drugoplasirane selekcije u baraž. Njih 12, uz još četiri ekipe iz Lige nacija, boriće se za poslednja četiri mesta na turniru u SAD, Kanadi i Meksiku.

E sad, ono što trenutno najviše zanima fudbalsku javnost je odgovor na pitanje: kako će izgledati Srbija u narednim mesecima? Jer postalo je sasvim jasno da je Piksi izgubio ne samo poverenje dela javnosti, već i dela svlačionice. I ama baš niko nema dilemu da će Orlovi pretrpeti radikalne promene. Svesni su toga i u FSS, pa su Stojkoviću dali odrešene ruke da napravi radikalne rezove i „podmladi“ reprezentaciju.

Trenutno, niko sem selektora ne može da zna koji će tačno igrači biti “žrtvovani“, ali svima je jasno da se njegov odnos sa kapitenom Dušanom Tadićem ohladio to tačke zamrzavanja. Tadić se posle utakmice sa Engleskom javno žalio zbog toga što je počeo na klupi za rezervne igrače, iako je, kako je sam rekao, “najbolji igrač ekipe“. Počeo je zatim meč protiv Slovenije i nije uradio bogzna šta, pa je protiv Danske igrao samo drugo poluvreme uz jasan utisak da nije više na istoj liniji sa selektorom.

Sva je prilika da će iz tima i Vanja Milinković Savić, sklonjen sa gola baš pred Evropsko prvenstvo, što samo po sebi ne bi bilo razlog za bilo kakav rastanak da temperamentni golman nije tokom Evropskog prvenstva imao i sukob sa srpskim navijačima u jednom nemačkom lokalu. Predrag Rajković je svakako ostavio odličan utisak, nadolazi Đorđe Petrović, tu je i Mile Svilar i veliko je pitanje da li ćemo Milinković Savića gledati u reprezentaciji dok je Stojković tu.

Isto važi i za njegovog brata Sergeja Milinković Savića, godinama projektovanog za novog lidera ekipe. Imao je on svoje svetle trenutke u državnom timu, ali je u Nemačkoj igrao ispod nivoa, bio direktan krivac za primljen gol protiv Slovenije i ima onih koji smatraju da mu transfer u Saudijsku Arabiju nije pomogao da zadrži evropski nivo i ranije upitne fizičke spreme, bar kad su brzinske sposobnosti u pitanju.

Na kraju, pod znakom pitanja je i status Aleksandra Mitrovića, koji je i na Evropskom prvenstvu uživao status startnog centarfora, ali kao i slučaju Milinković Savića, nije uspeo da odagna opšti utisak da ga je Bliski istok usporio. A kako je Dušan Vlahović jedini srpski reprezentativac sa nosećom ulogom u jednom od vodećih evropskih klubova rokada u samom špicu se čini logično, pa ostaje da se vidi da li bi rekorder po broju golova u dresu Orlova bio voljan da se žrtvuje i prihvati ulogu rezerviste.

Samo te četiri promene značile bi potpuno drugačiji izgled Srbije, jer objektivno gledano – Tadić i Mitrović su bili naši glavni igrači još iz doba Slavoljuba Muslina i nije bilo njih ne bi bilo ni ova dva poslednja Mundijala ni ovog Evropskog prvenstva. A i braća Milinković Savić su poslednjih godina bili među nedodirljivima.

U FSS očigledno smatraju da je došlo vreme za radikalne rezove.


tagovi

Dragan Stojković PiksiDušan TadićSergej Milinković SavićAleksandar Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara