Tu su paragrafi, pa zagrabi, nek isto je i đavolu i đakonu... Pa nek se zna...

Vreme čitanja: 6min | pon. 16.09.24. | 10:43

Danas na tajnoj lokaciji u Londonu počelo fudbalsko 'suđenje veka'

Ponedeljak, 16. septembar 2024. Ne možemo reći da je u pitanju Dan D, ali da počinje ozbiljna bitka od koje bi budućnost fudbala mogla da zavisi - i koja bi, ako je preostala makar još zera pravde u ovom sportu, mogla dosta toga da promeni - u to nema sumnje.

Dakle, danas na tajnoj lokaciji u Londonu, kako javljaju britanski mediji, počinje suđenje Mančester Sitiju za niz nepravilnosti načinjenih u poslovanju u periodu od 2009. do 2022. godine.

Izabrane vesti

Za početak, tročlana nezavisna komisija treba da proceni ukupno 115 optužbi na račun najuspešnijeg engleskog kluba u poslednjoj deceniji, a onda da kroz proces, što neće baš tako kratko trajati, donese teške odluke. One će u svakom slučaju biti istorijske. Bilo da Siti bude proglašen krivim po većini tačaka, bilo da bude oslobođen optužbi.

Kako god da se završi, ovaj proces imaće krucijalan uticaj na dalji razvoj i pre svega način funkcionisanja fudbalskog biznisa. Ali pre toga, dok pomenuta tročlana komisija ne stupi u akciju, da se podsetimo šta se sve stavlja na teret šampionu Engleske i kako bi mogle da izgledaju prve konsekvence.

KAKVE SU OPTUŽBE U PITANJU?

Kako smo već konstatovali, u pitanju je optužnica Premijer lige protiv Mančester Sitija za kršenje preko 100 regulativa u periodu od 23 godine. Optužbe pokrivaju četiri oblasti: propuste da se istinito i pošteno vode finansijske knjige kluba; propust da se u klupske izveštaje uključe svi detalji o nagradama igrača i trenera; kršenje nacionalnih i kontinentalnih finansijskih fer-plej propisa; nesaradnja sa vlastima Premijer lige u njenim internim istragama o propustima.

GDE SU DETALJI?

Premijer liga je objavila samo proširenu optužnicu, bez ključnih tačaka i detalja. Vremenski okviri, međutim, sugerišu da se optužbe poklapaju sa tvrdnjama što su već dospele u javnost. Prvo, da je Siti 'naduvao' vrednost sponzorskih ugovora kao sredstvo za kanalisanje više novca od svojih vlasnika i njegovo nelegalno unošenje u klupsku kasu. Drugo, da su menadžeru Robertu Mančiniju i tadašnjem agentu Jaje Turea vršene tajne isplate. Treće, da su ta dela izlazila iz okvira finansijskog fer-pleja. I četvrto, kada je Premijer liga pokušala da istraži ove tvrdnje, Mančester Siti je sve opstruirao, tvrdeći da nema nikakvih nepravilnosti.

ZAŠTO SU OVE OPTUŽBE VAŽNE

Prosto je, navode mediji na Ostrvu, radi se o njihovoj seizmičkoj prirodi i implikacijama, kakva god da presuda bude. Pre svega jer se sve događa u vreme najveće dominacije nekog kluba u Premijer ligi. U 14 sezona obuhvaćenih istragom, Građani su osvojili sedam titula šampiona, šest Liga kupova, tri FA kupa i Ligu šampiona. Od tada u njihove vitrine stigla je još jedna Premijer liga, UEFA Superkup i FIFA klupsko svetsko prvenstvo. Od sezone 2011/12. u svakoj su bili učesnici elitnog takmičenja. Ovo je u dobroj meri dovelo, piše ugledni Telegraf, do ogromne nadmoći Premijeršipa i konstantnog rasta troškova. Postoje argumenti da je to uticalo na poremećaj ravnoteže u evropskom fudbalu, slabljenje konkurencije i stvaranje ambijenta za pokretanje ideje o Superligi, čiji je Siti bio deo u jednom periodu. U februaru 2023, kada se klub prvi put susreo sa ovim optužbama, prvi čovek La lige Havijer Tebas nazvao je englesku ligu 'dopingovanim tržištem'. On je u petak poručio kako je razgovarao sa većinom predstavnika premijerligaških klubova, te da su mu oni rekli kako razumeju da Siti mora da bude sankcionisan. "Ukoliko Mančester Siti bude proglašen krivim, fudbal će od tog momenta biti pod mnogo većom kontrolom nadležnih institucija", stav je Havijera Tebasa.

ŠTA SE DALJE DEŠAVA?

Prema instrukcijama Premijer lige konsultantska firma Murray Rosen KC odabrala je tri osobe da oforme nezavisnu komisiju koja u toku današnjeg dana kreće sa saslušanjem optužbi. Jedan od članova je finansijski stručnjak, čija će reč biti od velikog značaja. Saslušanje će biti privatno i mada nema formalnog vremenskog okvira, očekuje se da proces bude okončan za oko 60 dana. Kada komisija objavi presudu, svaka strana (i tužilac i tuženi) imaće pravo da idu na žalbeno veće. Nakon toga i na arbitražu. Ko bude nezadovoljan kako je postupak okončan, poslednju šansu 'da se vadi' imaće pred Višim sudom u Britaniji. Poučena iskustvom koje je UEFA imala sa Sudom za sportsku arbitražu u Švajcarskoj (CAS), gde je Siti oslobođen prvobitnih optužni zbog kojih je na dve godine izbačen iz Evrope, Premijer liga je doneta odluka da ovoga puta ne postoji mogućnost žalbe pomenutoj instituciji.

AKO SU KRIVI, KAKVA BI KAZNA MOGLA DA BUDE?

Prema pravilniku B.51 iz priručnika Premijeršipa, komisija ima mogućnost da izrekne širok spektar sankcija protiv svakog kluba za koji se utvrdi da je kršio pravila. To uključuje novčane kazne, oduzimanje bodova (čak i retroaktivno), suspenziju na određeni period, pa čak i isključenje iz takmičenja. Podtačka B.51.7 kaže da komisija može tuženom da nametne i kombinaciju ovih sankcija, ukoliko to smatra prikladnim. "Ovo svakako ostavlja otvorenu mogućnost da optuženom budu oduzete i titule", stoji u zaključku teksta na Telegrafu.

ŠTA KAŽU NA ETIHADU?

Čelnici Mančester Sitija ostaju tvrdoglavi i prilično se agresivno brane. Zvanično tvrde da pozdravljaju reviziju i priliku da nepristrasna komisija razjasni njihovu situaciju. Takođe navode da nisu obavešteni za šta su sve optuženi pre nego što je sve procurilo u javnost. Konačno, oni tvrde da su i ranije bili pod istragom, te da su oslobođeni optužbi. Ovo se verovatno odnosi na onaj proces koji je vodila UEFA... Pod vinjetom 'ekskluzivno', Dejli mejl je objavio kako su šefovi na Etihadu obavili još jedan razgovor sa igračima i stručnim štabom - kao i u onom prethodnom slučaju - te da su poručili kako 'nema ni najmanjeg razloga za brigu'. Mediji su suđenje koje počinje danas već nazvali 'suđenjem veka' na šta je Pep Gvardiola samo odmahnuo rukom. "Ako smo krivi, moraćemo da platimo za to", rekao je Španac, poručivši da sigurno više neće biti trener Mančester Sitija ukoliko se ispostavi da je bilo šta rađeno nezakonito. Prema istom izvoru, presuda se ne očekuje pre Nove godine...

KAKO JE UEFA OMANULA?

Podsećanja radi, Evropska kuća fudbala pokušala je da se obračuna sa još nedokazanim malverzacijama Mančester Sitija 2020. godine, kada ga je izbacila na dve godine iz Lige šampiona. U Nionu su obrađivali period između 2012. i 2016, utvrdivši da su na Etihadu 'pumpali' sponzorske ugovore kako bi se spali FFP-a. Ta odluka o suspenziji pala je veoma brzo na CAS-u, jer je zastarela. Rok za nju bio je pet godina. Pored toga, u Lozani su naveli da Uefina dokumentacija nije bila kompletna i pedantna. Otuda sumnje još iz tog perioda da se radilo o fingiranim optužbama, za koje su i u Nionu i u Mančesteru znali da neće proći, već da se sve radi kako bi se zadovoljila javnost. Sve se na kraju završilo novčanom kaznom od 20.000.000 evra koju je Siti morao da plati, a ostalo je pitanje zbog čega - ako već nije bio kriv?!

Više je razloga što se ovaj proces naziva 'suđenjem veka'. Kako je već Havijer Tebas rekao: ako Siti bude proglašen krivim, nastupiće definitivno nova era u fudbalu, s mnogo većom kontrolom finansija, pre svega. A to bi moglo da dovede do smanjivanja razlika između onih najbogatijih i takozvane 'srednje klase'. E sad, postavlja se pitanje - gde je tu interes Premijer lige? Njena dominacija bi takođe bila umanjena, makar u određenoj meri.

Zatim, postoje zagovornici teorije da Siti i te kako ima "plan B" (ukoliko bi bio izbačen iz Premijer lige), te da se on odnosi na pridruživanje Real Madridu i Barseloni u nastojanju da se sruši Uefinin poredak, čime bi ponovo oživela ideja o evropskoj Superligi.

S druge strane, ukoliko bi se Građani ponovo izvukli, procene su stručnjaka da bi to moglo da znači kako fudbalu definitivno i konačno nema spasa. U ovom obliku, razume se. Da je klasičan i tradicionalan poredak srušen, da klubove više niko ne može da zauzda i da je pitanje trenutka kada ćemo dobiti zatvoreno takmičenje, po uzoru na američki model sporta.

Za zaključak (koliko god bilo neprikladno i koliko god neverovali u primenjivost Balaševićevih stihova na jednu ovakvu stvar; u pravdu, idealan svet), ipak:

...tu su paragrafi, pa zagrabi

nek isto je i đavolu i đakonu

pa nek se zna...


tagovi

Pep Gvardiola

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara