Sergej Milinković Savić i Teo Ernandez (©Shutterstock)
Sergej Milinković Savić i Teo Ernandez (©Shutterstock)

SREDA U SERIJI A: Lacio odlučuje ko će Božić i Novu godinu da provede na čelu

Vreme čitanja: 7min | sre. 23.12.20. | 14:37

Nebesko-plavi večeras gostuju lideru Milanu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najvažniji meč današnjeg programa Serije A se igra na San Siru između Milana i Lacija. Sudeći po rezultatima, tradiciji i formi, Inter bi trebalo da prvi put, bar na nekoliko sati u ovoj sezoni zasedne na vrh tabele i tako stavi dodatni pritisak na igrače Stefana Piolija. Roma i Napoli žele da se iskupe za teške prošlonedeljne poraze dok trener Torina Marko Đampaolo ima poslednju šansu da sačuva svoju klupu. Siniša Mihajlović traži od svojih da zaustave zahuktalu Atalantu.

Izabrane vesti

MILAN - LACIO

Ko je više oslabljen u duelu između Milana i Lacija je glavno pitanje pred večerašnji dvoboj Rosonera i Nebeskoplavih. Pioli ne može da računa na Kjaera, GabijuKesija, Benasera i Ibrahimovića, a pod velikim znakom pitanja su Tonali i Rebić. Obojica su pokazali spremnost da istrče na teren uprkos velikom riziku od još ozbiljnije povrede. Na drugoj strani ni Inzagi ne stoji bolje: Ačerbi i Lejva su ostali u Rimu, zajedno sa Faresom i Parolom dok je Korea rovit i najverovatnije će početi meč na klupi.

Veliki problem za Piolija je odsustvo Kesija. Velika većina komentatora se slaže da je bivši vezni igrač Atalante taj koji je dao največi doprinos solidnost tima Rosonera, ne samo na sredini, već i u defanzivnoj i ofanzivnoj fazi. Frank je postao, kako se to kaže “ol-round” igrač. Od kada je došao u Milan, Kesi nije odigrao samo osam utakmica za Rosonere i krčag je poprilično mršav bey njega na terenu: dve pobede, dva remija i četiri poraza.

Lacio do prošle godine nije znao za pobedu na San Siru protiv Milana u Seriji A 30 godina. Simone Inzagi je srušio tabu u prošloj sezoni i večeras želi da ga potvrdi još jednom i tako otvori put u trci za četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona.

Glavna uzdanica Piolija, u odsustvu Ibrahimovića i Kesija, je Čalhanoglu. U slučaju da Tonali ne bude mogao da igra, Turčin će biti primoran da igra deset metara dalje od svoje uobičajene pozicije i moraće da se žrtvuje mnogo više za tim. Za Rebića, Pioli ima više alternativa od Brahima Diaza do Haugea.

Kormilar Nebeskoplavih polaže sve nade u svoja tri tenora: Milinkovića, Luisa Alberta i Imobile. Pomenuta trojka se poslednjih godina često predstavljala u najboljem svetlu na Meaci, bilo da se igralo protiv Milana ili Intera.

MILAN (4-2-3-1): Donaruma - Kalabrija, Kalulu, Romanjoli, Teo Ernandez - Tonali, Krunić - Salemakers, Čalhanoglu, Rebić - Leao.

LACIO (3-5-2): Rejna – Patrik, Luiz Felipe, Radu - Lacari, Milinković, Eskalante, Luis Alberto, Marusić - Kaisedo, Imobile

VERONA - INTER

Deca koja su se rodila u godini kada je Verona pobedila poslednji put Inter danas imaju 28 godina. U prethodne tri decenije, na 18 odmeravanja snaga, Inter je 14 puta izašao kao pobednik uz četiri remija. Jednostavno, Verona je bila “fatal” samo za Milan, ne i za Inter u svojoj istoriji.

Trener tima iz Veneta Ivan Jurić će i večeras biti lišen usloga sve trojice napadača (Kalinić, Di Karmine, Favili) tako da će mladi igrač Intera, na pozajmici u Veroni, Salsedo ponovo predvoditi napad a iza njega će igrati Zakanji i naš Lazović. Van stroja su i dalje Benesi i Vijera.

Inter je i pored loše odigranih utakmica nanizao šest uzastopnih pobeda u šampionatu i mogao bi večeras barem na par sati da zasedne na čelo tabele. Prema najavama iz Apijano Đentilea postoji mogućnost da Inter zaigra i u novoj formaciji 3-4-3, odnosno sa Perišićem pored napadačkog tandema Lukaku-Lautaro Martinez.

Konte ima sve igrače na raspolaganju sa izuzetkom Sančeza i Pinamontija i u zavisnosti od formacijske postavke ćemo videti na terenu od prvog minuta Vidala ili Perišića. Ako se kormilar Intera odluči za klasičnu formaciju 3-5-2, igra Čileanac u suprotnom ćemo videti na Bentegodiju hrvatskog reprezentativca.

VERONA (3-4-2-1): Silvestri - Davidovič, Manjani, Čekerini - Faraoni, Tameze, Velozo, Dimarko - Zakanji, Lazović - Salsedo.

INTER (3-5-2): Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Barela, Brozović, Vidal, Young - Lukaku, Lautaro Martinez.

NAPOLI - TORINO

Crnu nedelju Napolija obasjala je odluka nadležnog organa Italijanskog olimpijskog komiteta da skine bod penalizacije i da naredi odigravanje utakmice sa Juventusom. Na taj način dva poraza na gostovanjima u Milanu i Rimu, protiv Intera i Lacija, su postala manje gorka, a šanse da se vrati u trku za skudeto povećane.

Trenera Rina Gatuza brine neefikasnost njegovog tima: na poslednja dva meča Napoli nije postigao nijedan gol a ni večeras neće biti Mertensa, Osimhena i Lozana, kao ni Kulibalija. Olakšavajuća okolnost je da su Granate omiljena mušterija Napolija, pogotovo na stadionu Maradona. Torino je poslednji put odneo bodove iz Napulja pre 11 godina.

Takođe, ovo je najlošiji start sezone Torina u poslednjih pola veka i sve miriše da bi tim Urbana Kaira mogao da završi u Seriji B. Za trenera Marka Đampaolo večeras u gradu podno Vezuva prolazi poslednji voz da sačuva svoju klupu: samo velika partija i osvojena tri boda mu garantuju da će Božić i Novu godinu slaviti kao strateg Torina.

U timu Napolija ćemo sigurno videti našeg Nikolu Maksimovića i kapitena Lorenca Insinjea koji se vraća posle odležane suspenzije. Na drugoj strani Vanja Milinković Savić i Saša Lukić su u baražu za mesta startera sa Siriguom odnonso Meiteom.

NAPOLI (4-2-3-1): Meret - Di Lorenco, Manolas, Maksimović, Gulam - Deme, Bakajoko - Politano, Zjelinski, Insinje - Petanja.

TORINO (3-5-2): Sirigu (Milinković) - Ico, Nkulu, Rodrigez - Singo, Lineti, Rinkon, Lukić, Vojvoda - Verdi, Beloti.

ROMA - KALJARI

Roma se i u ovoj sezoni potvrdila kao čekić protiv tzv. malih timova i kao nakovanj za velike. Takođe, u poslednjih pedeset godina, Roma je samo dva puta izgubila od Kaljarija na Olimpiku. Na osnovu toga bi se dalo zaključiti da večerašnji dvoboj ne ulazi u triler priče, ali budući da je na klupi tim sa Sardinije bivši trener Đalorosih Euzebio Di Frančesko nisu isključena iznenanđenja.

Paulo Foneka je na konferenciji za novinare odlučno branio svoje igrače i svoje izbore na utakmici sa Atalantom, tako da bi i večeras trebalo da vidimo od prvog minuta golmana Mirantea i napadača Pedra. Novinu će predstavljati Kumbula umesto Ibanjeza i Viljar umesto Pelegrinija kao i Kalafjori umesto povređenog Spinacole.

Najveće nade Fonseka polaže u Mhitarjana koji igra u životnoj formi, postigao je šest golova i podelio šest asistencija do sada. Takođe, i Edin Džeko je pokazao da je u uzlaznoj formi, mada se vidi da još uvek ne može da odigra svih 90 minuta na visokom nivou.

Na drugoj strani Di Frančesko bi trebalo da potvrdi Godina u odbrani Kaljarija dok bi Čolito Simeone, posle oporavka od Kovida-19, trebalo da dobije šansu od prvog sudijskog zvižduka, i pored konkurencije Pavoletija.

ROMA (3-4-2-1): Mirante - Mančini, Smoling, Kumbula – Bruno Pereš, Viljar, Veretu, Kalafjori - Pedro, Mhitarjan - Džeko.

KALJARI (4-2-3-1): Kranjo - Zapa, Valukievič, Godin, Likojanis - Marin, Rog - Nandez, Žoao Pedro, Sotil - Simeone.

BOLONJA - ATALANTA

Siniša Mihajlović traži od svojih fudbalera da pokažu veću nemilosrdnost i jači antagonizam na terenu pred božićni dvoboj sa Atalantom. To se posebno odnosi na dvojicu igrača igrača koje je Atalanta “škartirala”, Orsolinija i Baroua. Bolonja u ovoj sezoni još uvek nije remizirala na svom terenu, kuriozitet je da u Seriji A samo Atalanta takođe nije odigrala nerešeno na svom terenu.

Tim iz Emilije je posle debabkla protiv Rome vezao dva remija na gostovanjima protiv Specije i Torina i nastavio da prima golove. Zbog toga će večeras Mihajlović poslati na teren ratoborniju i čvršću odbranu: Medel će biti prekomandovan u zadnju liniju a posle dužeg vremena na bekovskim pozicijama će biti Tomijasu i Dajks. Bolonja je i dalje oslabljena izostankom nekoliko startera, pre svih prvog golmana Skorupskog kao i Sansonaea, Hikija, Mbajea, Skov Olsena… Dobra vest je povratak Dajksa od prvog minuta, kao i oporavak Orsolinija koji još nema 90 minuta u nogama pa će zato šansu protiv bivšeg kluba čekati na klupi.

Atalanta se nalazi u velikom zaletu. Tim Đan Pjera Gasperinija je nanizao pet utakmica bez poraza u Seriji A i Ligi šampiona i protiv Rome je pokazao da nije zaboravio kako se rešetaju protivničke mreže. Potvrđeno je izbacivanje iz tima Papu Gomeza. Argentinac nije ni pozvan na meč sa Bolonjom i na njegovm mestu će igrati Malinovski ili Pesina.

Josip Iličić bi trebalo da zaigra od prvog minuta, ne samo zato što je pokazao da je u vrhunskoj formi već zato što je Bolonja njegova omiljena žrtva: postigao je čak sedam golova timu Siniše Mihajlovića u karijeri.

BOLONJA (4-2-3-1): Da Kosta - Tomijasu, Danilo, Medel, Dajks - Skouten, Domingez- Vinjato, Sorijano, Barou; Palasio.

ATALANTA (3-4-2-1): Golini - Toloi, Palomino, Đimsiti- Hatebor, De Ron, Frojler, Gosens- Iličić, Pesina - Zapata.

SAMPDORIJA - SASUOLO

Sampdorija je posle serije loših partija i još gorih rezultata, nanizala dve pobede protiv Verone i Krotonea i nad Boljaskom se razvedrilo, tako da Klaudio Ranijeri i njegovi fudbaleri rasterećeno čekaju Sasuolo.

Na drugoj strani tim Roberta De Zerbija prolazi kroz prvu krizu u šampionatu prouzrokovanu prilično vidljivom neefikasnošću: na poslednjih pet utakmica Sasuolo je postigao samo tri gola, dva sa penala i jedan iz slobodnjaka, nijedan iz igre. U De Zerbijevom timu neće biti Filipa Đuričića zbog povrede kao i Defrela, Romanje i Rožeira. Dobra vest je da se centarfor Kaputo u potpunosti oporavio.

SAMPDORIJA (4-4-1-1): Audero- Torsbi, Toneli, Koli, Auđelo - Jankto, Ekdal, Adrien Silva, Damsgard - Vere - Kvaljarela.

SASUOLO (4-2-3-1): Konsilji - Muldur, Kirikeš, Ferari, Kirjakopulos - Manjaneli, Lokateli - Berardi,Lopez, Boga - Kaputo.

SERIJA A - 14. KOLO

Utorak

Krotone - Parma 2:1 (2:0)

/Mesijas 24, 44 - Kucka 57/

Juventus - Fjorentina 0:3 (0:1)

/Vlahović 3, Aleks Sandro 76ag, Kaseres 81/

Sreda

18.30: (5,20) Verona (3,70) Inter (1,75)

20.45: (4,80) Bolonja (3,90) Atalanta (1,70)

20.45: (2,35) Milan (3,40) Lacio (3,00)

20.45: (1,55) Napoli (4,10) Torino (6,00)

20.45: (1,47) Roma (4,60) Kaljari (7,50)

20.45: (2,75) Sampdorija (3,05) Sasuolo (2,75)

20.45: (2,40) Specija (3,30) Đenova (3,00)

20.45: (1,85) Udineze (3,45) Benevento (4,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

SampdorijaNapoliAtalantaLacioInterMilanSerija A

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara