Marselo Galjardo (Reuters)
Marselo Galjardo (Reuters)

Sprema se najveća odšteta u istoriji fudbala! Lutak neće oprostiti Arapima ni evro

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.06.24. | 10:45

Argentinski stručnjak bi mogao da napusti Saudijsku Arabniju kao multimilioner

Još se ne zna kada će Marselo Galjardo napustiti saudijski Al Itihad ali se zna da će to uraditi sa najvećim obeštećenjem za nekog trenera u istoriji fudbala.

Legendarni Argentinac ne želi Saudijcima da oprosti ni evro i čvrsto će se držati onoga što piše u ugovoru. A to znači 30.000.000 evra obeštećenja! Nikada nijedan trener u istoriji fudbala nije tako debelo naplatio otkaz... Najveću odštetu do sada je dobio Antonio Konte kada je 2018 napustio Čelsi i inkasirao 26.200.000 evra. Na drugom i trećem mestu je Žoze Murinjo. Od Mančester Junajteda je naplatio 22.000.000 evra, a od Čelsija 21.000.000. Slede otkazi Lorana Blana u Pari Sen Žermenu (17.000.000) i Nuna Ešpirita Santa u Totenhemu (14.000.000).

Izabrane vesti

Ali, Galjardo će saudijsku avanturu naplatiti bolje nego bilo ko pre njega. Popularni Munjeko (Lutak) je u Al Itihad stigao u novembru prošle godine umesto smenjenog Ešpirita Santa. Potpisao je ugovor do juna 2025. vredan 18.000.000 evra po sezoni.

Ipak, nije uspeo da prekine krizu kluba iz Džede i Al itihad je sezonu završio na razočaravajuem petom mestu u saudijskoj ligi, u četvrtfinalu azijske Lige šampiona je izbačen od ljutog rivala Al Hilal, koji ga je potom eliminisao i u polufinalu nacionalnog kupa i finalu Superkupa. Šamar za šamarom i užasna sezona za prebogati klub koji je letos doveo zvezde poput Karima Benzeme, Engola Kantea, Fabinja, portugalskog napadača Žote, brazilskog štopera Luiza Felipea...

Odmah po doalsku u klub, Galjardo je ušao u sukob sa prvom zvezdom Karimom Benzemom koji se ponašao neporfseionalno, kasnio na treninge i pripreme, pa je neko vreme proveo van tima. Ipak, čelnici kluba su tada stali na stranu igrača i očigledno nisu oprostili Galjardu disciplinovanje Benzeme.

Spremili su mu otkaz, nude mu kompenzaciju ali njega ne zanima nikakav digovor već isključivo kompletna odšteta prema slovu ugovora. Galjardu je otkaz uručen još pre kraja sezone, nakon poraza od Al Itifaka ali on je sa sedmoricom članova svog stručnog štaba ostao u Saudijskoj Arabiji i nastavio da ispunjava obaeze iz ugovora kao da se ništa nije desilo. Ne želi da bilo kojikm gestom ili potezom ugrozi ono što piše ugovor i dozvoli Saudijcima izgovor da mu smanje obeštećenje.

Narednih dana bi trebalo konačno da se sve ozvaniči i da Argentinac napusti Arabijsko poluostrvo bogatiji za 30.000.000 evra evra.

Galjardo je trenersko ime izgradio na klupi River Plejta ispisujući najslavnije stranice u istoriji kluba. Osvojio je dva trofeja u Kopa Libertadres, još jednom igrao finale, bio šampion države, tri puta pobedio u nacionalnom kupu, osvojio i Kupa Sudamerikanu, tri puta Superkup Južne Amerike i jednom Superkup Argentine... Samo mu je izmakao trofej na SP za klubove.

Tokom osam godina na klupi Rivera je dobijao bogate ponude velikih evropskih klubova, ali ih je odbijao i ostajao na Monumentalu. Nakon što je napustio klub bio je godinu dana bez posla i onda rešio da prihvati ponudu Saudijaca i naplati se za sve one godine uspešnog rada u Riveru.


tagovi

Al ItihadMarselo Galjardo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara