Jedan od pet Fajenordovih golova u Beogradu (© MN Press)
Jedan od pet Fajenordovih golova u Beogradu (© MN Press)

Skupo školovanje brucoša na Institutu za opštu i fizičku hemiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.03.22. | 12:49

Partizan je trenutno na granici između Lige konferencije i Lige Evrope

Dok je Duško Vujošević sedeo za katedrom znao je da kaže kako u Evropi nigde ne postoji besplatna škola. Pogotovo ne dobra. Cenu je njegov tim plaćao papreno, porazima jačao, učio lekcije i u jednom trenutku se uzdigao do učesnika Fajnal fora u Parizu. Za razliku od košarkaša, fudbaleri Partizana teže savladavaju gradivo i tokom časa na holandskom delovali su kao brucoši na Institutu za opštu i fizičku hemiju u Beogradu.

Znaju i oni periodni sistem elemenata (dokazano kroz deklamovanje u letnjem semestru), u stanju su da reše neke hemijske jednačine (tokom ispitnog roka oktobar dva), međutim, moraju još da uče kako bi bili u prilici da razumeju, potom primene, zakonitosti uočljive na višem nivou. Onom koji je Fajenord u formi gostujućeg profesora predstavio amfiteatru u Humskoj. Pokazna vežba na temu primenjive tehnike, brzine, kombinatorike i smisla. Brojeva toliko da se zavrti u glavi. Ko je bio na času mogao je da uhvati dragocene beleške, bez kojih se ne može u sledeću godinu, pošto crno-beli planiraju da „očiste“ ovu i već od jeseni zaigraju u Ligi šampiona.

Izabrane vesti

Meč sa Holanđanima trebalo bi da osvesti sadašnji tim. Trenutno je na međi Lige konferencije (Roterdamersi ubedljivo završili prvi u grupi) i Lige Evrope (eliminisali Spartu duplom pobedom), nadahnut da ispit položi bez greške (i primljenog gola), sklon omaškama u postavljanju zadatka (Flora) i totalno nezreo za poslednji ispit (Fajenord).

Ova klasa nije okupljena da uči po ubrzanom kursu, niti da preskače razrede. Još manje da deli klupu sa „malim genijima“ iz Fajenorda. Partizan je letos formirao ekipu sa zadatkom da svrgne Crvenu zvezdu sa trona, a to što mu se u međuvremenu otvorilo da izbaci tri zahtevna rivala u kvalifikacijama, prođe grupu i Čehe na prvoj stanici eliminacione faze sugeriše da je napredovao u odnosu na srednju školu. Možda se baš u tom detalju krije suština najtežeg poraza u Evropi u poslednjih 17 godina. Rastao je brže nego što je prirodno, eventualno bubao (Soči), negde se provlačio (Anortozis), a sa očiglednim rupama u znanju se, ipak, ne može pred profesora.

Tuga crno-belh (© Star sport)Tuga crno-belh (© Star sport)

Ostaće „petarda“ za sva vremena, međutim, ako u Humskoj žele istinski da napreduju morali bi da raskrste sa pojedincima koji jesu dovoljno dobri za domaću, ali nisu za međunarodnu scenu. Da budu surovi, realni, iskreni prema sebi i navijačima, baš kao što je Duško Vujošević uzeo makaze leta 2009, otarasio se velikog broja igrača koji je čak triplu krunu osvojio (prvenstvo, kup, ABA liga) i naredne sve to ponovio i nadogradio plasmanom u Bersi.

Tad je bilo: „Partizane, Merci“. Trenutno je: „Partizane, gde si?

Daleko od mesta na koje ga je Aleksandar Stanojević doveo pre 12 leta, čvrstine kakvu su nekad promovisali Mladen Krstajić i Stefan Savić u odbrani, energije pod komandom Marka Nikolića na putu ka duploj kruni, ofanzivne kreacije iz vremena Moreire i Leonarda, idola kakav je bio Saša Ilić. Ovaj tim je tako snažno udario u plafon da ga možda boli glava što je uopšte eliminisao Spartu i trošio energiju na Fajenord. Ironija je u saznanju da se najbolja evropska sezona u ovom veku okončala tako što se videlo da nije u stanju fizički da parira snagatorima iz Genta i munjama iz Roterdama, igračima prvoplasiranih timova Lige konferencije.

I brucoši postanu apsolventi. Samo što u procesu učenja oderu zadnjicu, potroše energiju, vreme i novac. Doslovce.


tagovi

Liga konferencijeFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara