Stanojević (© Star sport)
Stanojević (© Star sport)

Pet petica u karijeri Aleksandra Stanojevića: Jedan poraz teži od Fajenorda

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.03.22. | 10:47

Italijanska škola u Kini, holandska u Humskoj

U sredu se pominjao Šamrok, u četvrtak se desio Fajenord. Dve crne tačke u karijeri Aleksandra Stanojevića. Pre 11 godina je poklekao pred irskim amaterima na završnoj stepenici do Lige Evrope, da bi u prvom susretu osmine finala Lige konferencije (2:5) pretrpeo najbolniji poraz otkako sedi na klupi Partizana. Računajući oba mandata.

Imao je ranije za rivale Arsenal, Šahtjor, Bragu, Genk (i niko ga nije ovako nadigrao, a kamoli ubedljivo porazio), obrukao se zimus kad je izgubio od Flore u Estoniji (zamaskirano prolazom grupe dve sedmice kasnije), u međuvremenu znao da izađe na kraj sa klubovima od autoriteta poput Anderlehta i nedavno Sparte, međutim, ono što se desilo u sudaru sa Holanđanima predstavlja ožiljak za sva vremena.

Izabrane vesti

Prvi put u voljenom klubu i čak peti u karijeri, protkanom saznanjem da je dosad načičkao više od 400 utakmica, od Srema iz Jakova, preko omladinske reprezentacije, Partizana, Bliskog i Dalekog istoka.

Prethodne petarde pred Stanojevićevim očima pukle su u Aziji. Donekle razumljive, ako se zna da je predvodio timove iz donjeg doma tabele. Prvi je autorizovan 28. jula 2012, u početnoj sezoni na klupi Dalijen Eirbina tokom gostovanja Liaoningu (3:5), četiri godine kasnije u Drugoj ligi Kine je predvodio Peking Enterprazj i 26. septembra 2016. čestitao Janbijanu (0:5), u elitnoj diviziji bio je prinuđen da stisne ruku Kikeu Sančezu Floresu 7. aprila 2019. posle okršaja sa Šangaj Šenhuom (0:5), da bi u osmini finala Kupa Kine 29. maja 2019, u to vreme dominantni Guangdžo Evergrande sa Fabijom Kanavarom tukao njegov Peking Rene (5:0).

I sad – Fajenord.                          

Uz napomenu da u biografiji Aleksandra Stanojevića postoji i poraz sa više primljenih golova. Pretrpljen je 27. novembra 2013. kad je u ulozi stratega Peking Guana u polufinalu kineskog FA kupa samo zapretio, ne i ugrozio (3:6) Guangdžou Evergrande sa još jednim Italijanom preko puta, u liku Marčela Lipija.

Imajući u vidu da Stanojević zna da kaže kako je Kina bila posao, a Partizan emocija, jasno je da mu od svih pobrojanih najteže pada poraz od Fajenorda. Između ostalog i usled nemoći njegovih pitomaca da promene odnos snaga na terenu, zbog čega su primili najviše golova na jednoj utakmici u drugom mandatu aktuelnog šefa struke. Do duela sa Roterdamersima najviše se mreža crno-belih tresla po dvaput na istom susretu (Šarlroa posle produžetka, Santa Klara na Azorskim Ostrvima i nedavni derbi sa Crvenom zvezdom).

Kako je igrao Partizan, a kako tek sastav Arnea Slota, mogao je srpski predstavnik samo za jedan meč da kapitulira maltene koliko i u dosadašnjih 26 superligaških kola (devet). Taj podatak dosta objašnjava.

SAMO PETAH TIKVA I FAJENORD BROJALI DO PET U HUMSKOJ

Poraz od Fajenorda postao je deo istorije. Nažalost po crno-bele, negativne.

Samo jednom se pre dolaska Holanđana desilo da Partizan u međunarodnim okvirima primi pet golova na svom stadionu, za 66 godina postojanja evropskog fudbala. Oba puta je horor za oči bilo gledati kako se Parni valjak guši u nemoći.

U jesen 2005. je ekipa Vladimira Vermezovića zastala pred Makabijem iz Petah Tikve. Zabeleženo je identičnih 2:5, s tom razlikom što je tad golovima Srđana Radonjića dvaput stizao prednost Izraelaca, da bi ispao iz UEFA kupa, a ovoga puta ni dva vođstva mu nisu bila dovoljna za ohrabrujući rezultat sa bivšim prvakom Evrope.


tagovi

FK PartizanAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara