Rasistička bura ne prestaje: Nemcima smeta i Gundogan!

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.06.24. | 20:02

Momak turskih korena poručio: "Da li me to iznenađuje? Apsolutno ne. Potrebno je samo da malo bolje sagledate politička dešavanja i sve će vam biti jasno"

Ne stišava se bura u Nemačkoj podignuta nakon rasističke ankete ARD televizije. Oglasili su se nacionalni selektor Julijan Nagelsman, potom Jozua Kimih, a sada i kapiten Ilkaj Gundogan.

Vezista Barselone osudio je pomenuto istraživanje, koje je pokazalo da svaki peti Nemac smatra kako bi u reprezentaciji trebalo da igra manje tamnoputih igrača.

Izabrane vesti

"Mislim da je sve to bilo nepotrebno raditi, zaista ne vidim smisao. Nikome ne čini dobro u ovom momentu", kazao je Gundogan.

Jedan deo ankete ticao i direktno njega. Pitanje je glasilo ovako: Da li je šteta što je kapiten Nemačke turskih korena? Nešto više od 17 odsto ispitanika zaokružilo je - da.

"Da li me to iznenađuje? Apsolutno ne. Potrebno je samo da malo bolje sagledate politička dešavanja i sve će vam biti jasno. Žalosno je što i dalje postoje ljudi koji se bave takvim stvarima, koji smišljaju takve ankete... Tajming je ono što mene najviše muči, ne rezultati. Osoba koja je to realizovala ili odborila nema dobru nameru. Možda je to i nekakva poruka"...

Iz ARD televzije su pokušali da se odbrane:

"Ovo je sasvim normalan proces u istraživanju javnog mnjenja. Ponekad morate da ispitate koliko je rasističkih stavova".

Gundogan nije prihvatio to obrazloženje...

"Svi smo mi relativno inteligentni ljudi, svi znamo da rasizam postoji širom sveta. I ne treba ga podsticati. Tako će verovatno biti i u narednim godinama, ali sve smo to znali i bez ove ankete. O tome se radi", zaključio je Gundogan.

Podsetimo se i kako je reagovao Julijan Nagelsman pre nekoliko dana:

"Ludo je to što su uradili... Takvo pitanje postaviti na televiziji... Bio sam šokiran kada sam video! Igramo Evropsko prvenstvo u našoj zemlji, treba da budemo svi zajedno, da se fokusiramo i pokušamo da dođemo do uspeha. Nadam se da više nikada neću morati da čitam o ovakvim usranim anketama", planuo je mladi stručnjak.

"To je bio čist rasizam! Moramo pod hitno da se probudimo! Apsurdno je to što su uradili. Treba da radimo na ujedinjenju, a ne da se delimo na takav način. Ovo je bilo samo kontraproduktivno. Radićemo da zajedno postignemo velike stvari, daćemo sve od sebe da cela Nemačka stane iza nas, be obzira na ovo što se izdogađalo".

U sastavu koji je Julijan Nagelsman izdiktirao za EURO, nalazi se pet igrača tamnije boje kože i to su Beni Henrihs, Antonio Ridiger, Liroj Sane, Džamal Musijala i Džonatan Ta.

Jasno je da čistokrvi Nemci nisu ni Gundogan, Andrih, Pavlović, Undav, Anton...


tagovi

EURO 2024Ilkaj Gundogan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara