Povrede, slaba forma, nesuglasice: Oni neće igrati na Evropskom prvenstvu

Vreme čitanja: 6min | pet. 14.06.24. | 16:28

Pokušali smo da, koristeći različite kriterijume, sastavimo tri različita tima od igrača koji neće biti deo kontinentalne smotre u Nemačkoj

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, kao i svaki veliki turnir uostalom, trebalo bi da okupi ono najbolje što fudbal u Evropi ima da ponudi. Samo što zapravo, iz više razloga, nikada nije baš tako.

Što zbog povreda, što zbog slabe forme ili jednostavne odluke selektora da ih ne pozove, veliki broj fudbalera će turnir u Nemačkoj pratiti od kuće. Pomenute kriterijume koristili smo kako bismo sastavili tri tima od igrača koji neće igrati na Evropskom prvenstvu.

Izabrane vesti

Najjači čine oni povređeni, igrači koji bi se izvesno našli u avionu za Nemačku 'samo' da su ostali zdravi, a koji je nažalost 'pojačao' pred početak šampionata...

IGRAČI KOJI ZBOG POVREDA PROPUŠTAJU EP

Među stativama je konkurencija najslabija, zato je Sem Džonston i uspeo da uđe u tim. Mesto prvog golmana reprezentacije Engleske golman Kristal Palasa pored Džordana Pikforda mogao bi samo da sanja, ali bi pozivu Gereta Sautgejta i te kako mogao da se nada da krajem marta nije morao na operaciju lakta, što potvrđuje i činjenica da je šest od osam kvalifikacionih utakmica za EURO posmatrao sa klupe za rezerve.

Na desnom boku Ris Džejms. Trenutno nije povređen, ali su povrede učinile da se pozivu ni ne nada. Krajem februara je navijačima poslao poruku na društvenim mrežama da se ‘povratak sprema’, ali se u pogon vratio tek početkom maja, a skoro pet meseci provedenih van terena i svega 32 minuta u finišu sezone poslali su poruku Sautgejtu da bi bio preveliki rizik rovitog Džejmsa voditi na turnir. Od povređenih štopera najbolje je dala – Italija. Frančesko Ačerbi je zbog problema otpao sa šireg spiska zbog problema sa preponom, dok je Đorđo Skalvini morao da se povuče sa konačnog zbog pokidanog ligamenta kolena u ‘najnebitnijoj’, poslednjoj utakmici sezone protiv Fjorentine.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Međutim, kako mu je povreda oduzela mesto u avionu za Nemačku, tako ga je i David Alaba istisnuo iz ovog tima. Kapiten austrijske reprezentacije putovaće na Prvenstvo Evrope, ali samo kao podrška saigračima pošto je u decembru, poput Skalvinija, pokidao ligament kolena. Isti slučaj i sa Lukasom Ernandezom, kojeg je poterao ozbiljan maler budući da je odigrao samo 13 minuta Mundijala u Kataru pre nego što se teško povredio ligament kolena i završio turnir. Iz istog razloga ga neće biti ni u Nemačkoj…

U veznom redu ‘dominiraju’ Holanđani i Španci. U samo nekoliko sati razmaka Lale su ostale bez Frenkija de Jonga i Teuna Kopmejnersa, s tim da za vezistu Atalante u idealnoj postavi povređenih fudbalera nije bilo mesta pored Gavija i Iska. Fudbaler Barselone odigrao je svaku utakmicu za Španiju na Mundijalu u Kataru i kvalifikacijama za EURO, ali je pokidao ligament kolena u oktobru protiv Gruzije. Isko je s druge strane oživeo karijeru prošlogodišnjim dolaskom u Betis, na 18 od 29 mečeva bio je proglašen za najboljeg igrača utakmice što Luisa de la Fuentea nije moglo da ostavi ravnodušnim, međutim, mesec i po dana uoči početka kontinentalne smotre doživeo je prelom potkolenice koji je značio i kraj nadanju o velikom povratku.

Serž Gnabri jedan je od maleroznijih na spisku. Od decembra do marta bio je van terena, potom od sredine aprila morao na novu dvonedeljnu pauzu i taman što se činilo da se vratio na vreme kako bi podigao formu povredio je zadnju ložu u revanšu polufinala Lige šampiona sa Realom. I Domeniko Berardi iza sebe ima tešku sezonu, jer osim što je početkom marta doživeo kidanje ahilove tetive, njegov Sasuolo ispao je u Seriju B, a kako je bio standardan u timu Italije pre tri godine kada su se Azuri popeli na krov Evrope nema sumnje da će faliti Lučanu Spaletiju. Tim kompletira Kristofer Enkunku, koji je poput saigrača iz Čelsija Džejmsa veći deo sezone proveo van terena. Uvodna četiri meseca, zatim još dva u drugom delu sezone propustio je zbog različitih povreda, pa 120 minuta na završne četiri utakmice u Premijer ligi i jedan postignuti gol nisu uspeli da ubede Didijea Dešana da je spreman za EURO. Podsetimo, Enkunku je propustio i Mundijal u Kataru nakon što se povredio na jednom od treninga reprezentacije svega nekoliko dana pre početka turnira…

IGRAČI ČIJE SE REPREZENTACIJE NISU KVALIFIKOVALE NA EURO

IGRAČI KOJI NISU POZVANI

Možda i najjače ime koje će propustiti Prvenstvo Evrope, a da je za isto spremno. Iako će selektor Belgije tvrditi kako to nije slučaj, teren kaže drugačije. Istina je da je golman Reala propustio veći deo sezone zbog povrede ligamenta kolena, ali se u aprilu vratio treninzima, u maju i među stative i na svakoj od pet utakmica – a jedna je bila finale Lige šampiona! - u finišu sezone mrežu sačuvao netaknutom. I zato Tedeskove reči da je ‘fokusiran na igrače koji su u dobroj formi’ ne pije vodu.

U odličnoj formi bio je i Mats Humels, još jedan finalista Lige šampiona. Komandovao je odbranom Borusije do samog kraja, imao iza sebe verovatno najbolju sezonu u prethodnih nekoliko godina i zato smatra da je ‘jedan od petorice najboljih defanzivaca Nemačke u ovom trenutku’. Međutim, selektor se pita, a Julijan Nagelsman očigledno ne misli isto. Njegov parnjak u ovom timu, Pau Tores, odigrao je svaku utakmicu na prethodnom Evropskom prvenstvu, bio deo timu i na Mundijalu u Kataru, ali je platio ceh lošoj formi u drugom delu sezone koju je Aston Vila generalno odigrala slabije u odnosu na prvi.

Leon Gorecka i Mats Humels (©Reuters)Leon Gorecka i Mats Humels (©Reuters)

Njegov sunarodnik Pedro Poro nije u prošlosti bio redovan u reprezentaciji (samo tri nastupa), ali je iza sebe imao odličnu sezonu u Totenhemu (četiri gola, sedam asistencija) kao jak argument. Ipak, De la Fuente ga nije uvrstio ni na širi spisak, a umesto njega prednost u ulozi rezervnog beka dobio je iskusni Hesus Navas, prvenstveno zbog iskustva i liderskih kvaliteta. Na suprotnoj strani opet – Španac. Do pred početak turnira bio je Ijan Matsen, ali se bek Čelsija na pozajmici u Dortmundu ‘ušunjao’ u avion za Nemačku posle povreda De Jonga i Kopmejnersa. Migel Gutjeres s druge strane nije uspeo iako je imao odličnu sezonu u Đironi. Plasmanu malog katalonskog kluba u Ligu šampiona doprineo je sa dva gola i sedam asistencija te mu je cena naglo skočila pa je trenutno prema proceni Transfermarkta među 20 naskupljih levih bekova sa cenom od 25.000.000 evra. Toliko košta i Mark Kukurelja koji mu je ‘oteo’ mesto u reprezentaciji uprkos slaboj sezoni na Stamford Bridžu.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

U veznom redu je bez poziva ostalo nekoliko velikih imena, koji su izostali iz različitih razloga. Marko Verati jer je letos odlučio da krene za petrodolarima - isti je slučaj sa Karimom Benzemom - Džordan Henderson pošto je za godinu dana promenio dva kluba, Sandro Tonali zbog suspenzije koju je odrađivao čitave sezone… Leon Gorecka je s druge strane beležio sasvim solidne partije u Bajernovoj sezoni za zaborav, šest golova i devet asistencija isporučio je iz veznog reda, ali to nije oduševilo Julijana Nagelsmana. Dok ga je trenirao u Bajernu verovao mi je, međutim, u reprezentaciju ga nije pozvao ni kada je Aleksandar Pavlović otpao u poslednjem trenutku. Navodno ga nije video u prvoj postavi, a nije želeo da ga drži na klupi…

U ofanzivnom delu ‘dominiraju’ Englezi. Džejms Medison, Džek Griliš i Markus Rašford otpali su uz obrazloženje Gereta Sautgejta da su ostali ‘jednostavno imali bolje sezone’, dok o pozivanju Džejdona Sanča prema pisanju pojedinih engleskih medija nije ni razmišljao iako je ovaj na pozajmici u Dortmundu rehabilitovao karijeri i zaigrao onako kako ume. Njegov saigrač u Borusiji, Julijan Brant, takođe je imao jednu od boljih sezona poslednjih godina, kraj njegovog imena 10 golova i 12 asistencija u svim takmičenjima, no, pored Florijana Virca i Džamala Musijale ruku na srce nije imao šta da traži.


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara