Andrija Maksimović u prijemu okreće Alesandra Bastonija (©AFP)
Andrija Maksimović u prijemu okreće Alesandra Bastonija (©AFP)

POBESNELI MAKS(imović)! I šta će biti kada se Ivanić vrati

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.10.24. | 09:39

Andrija Maksimović i u Milanu pokazao da je spreman za bitnu ulogu u prvom timu Crvene zvezde, samo što postoji potencijalni problem...

Najmlađi je, ali najhrabriji. Na dva vruća gostovanja u kratkom razmaku, Vladan Milojević je bacio u vatru Andriju Maksimovića koji ne da se nije opekao, već je na stadione Partizana i Intera došao s kofom punom vode i spreman da ugasi buktinju kako bi svom timu olakšao put ka pozitivnom rezultatu.

U Humskoj je uspeo u tome, Crvena zvezda je slavila sa 4:0, a 17-godišnji vezista učestvovao je kod tri i bio direktan asistent za jedan pogodak. Na Đuzepe Meaci nije, pošto su ovaj put crveno-beli bili ekipa koja je primila četiri gola, ali je na individualnom nivou Maksimović odradio i više nego što se očekivalo. Bio je ubedljivo najbolji igrač svog tima.

Izabrane vesti

U nekoliko navrata je šutevima sa distance pretio Janu Zomeru, vraćao se duboko u odbranu po loptu kako bi gradio napade svoje ekipe; sredinom prvog poluvremena u prijemu je izbacio Bastonija kao da je početnik, kretao se korakom lakim kao da je perce. Baš kao što to čini Mirko Ivanić.

I tu se javlja potencijalni problem Crvene zvezde, odnosno Vladana Milojevića, a koji glasi: Šta kada se vrati Ivanić? Kako upariti njega i Maksimovića koji su veoma sličnih karakteristika i najbolje se snalaze na poziciji ofanzivnog veziste. Odatle mogu da šalju lopte u prostor za krila ili da odigravaju kratke pasove sa centarforom, kojima bi tražili poziciju za šut. To je nešto što obojica posebno vole.

Bio bi greh jednog od njih izvlačiti na krilo i očekivati prodore kakvi se traže od Silasa i Olajinke. Njihovo mesto je tamo gde imaju najveću slobodu i najbolji pregled igre. I zato se postavlja pitanje mogu li da budu istovremeno na terenu ili bi u takvoj situaciji gušili jedan drugog. Ili bi jedan ispaštao na krilu.

Posle derbija sa Partizanom, iz Crvene zvezde su savetovali da ne treba previše hvaliti "malog" kako ne bi poleteo u visine s kojih pad ume da bude brz i bolan. Vladan Milojević je, takođe, javno pričao da treba ići postebeno i da Maksimovićevo vreme tek dolazi.

Utakmica u Milanu je, međutim, pokazala da je njegovo vreme uveliko došlo i da ga ne sme gubiti. Starosna granica kod fudbalera odavno je spuštena. Nisi više velika nada i perspektivan igrač sa 21 godinom. Širom Evrope mnogi u tom periodu već imaju 50 i više nastupa za A tim. To su u modernom fudbalu dve pune sezone.

Lamin Jamal je sa 16 godina bio glavni igrač Barselone i u značajnoj meri doprineo da Španija postane prvak Evrope.

Andrija Maksimović je u to vreme bio standardan prvotimac Grafičara igrajući Mozzart Bet Superligu i nagovestio da već ima kvalitet za prvi tim crveno-belih. S poslednja dva nastupa, jedina dosad u startnoj postavi, otklonio je svaku dilemu.

Osim one - šta kada se Ivanić oporavi od povrede zgloba, što bi trebalo da bude uskoro.

Možda je rešenje upariti ih iza špica, sa dva krila na stranama. To bi dovelo do promene formacije sa uobičajene 4-2-3-1, što za domaće prvenstvo možda i nije loša stvar. Odavno je bespotrebno da crveno-beli u Mozzart Bet Superligi igraju sa dvojciom osigurača ispred štopera. Toliko su dominantni u odnosu na konkurenciju da bi im jedan zadnji vezni bio dovoljan, jer uspevali su dosad protivnički bunkeri da unesu nervozu u Milojević tim mnogo više nego što je Zvezda morala da se brani pod pritiskom. S dva kreativca i, pre svega, brzopotezna igrača odličnog pregleda situacije, kakvi su Maksimović i Ivanić, sigurno bi porasle opcije u napadu. Da li je u tome rešenje, najbolje zna Vladan Milojević.

"Maksimović je još jednom pokazao svetlu budućnost, pokazao šta je i ko je, pokazao kvalitet, hrabrost. Nijednog trenutka se nije video strah. Meni je kao treneru puno srce, ubeđen sam da će on biti jedan od najboljih igrača koje će Srbija iznedriti poslednjih godina", kao retko koga pre hvalio je Milojević mladog Maksimovića posle poraza od Intera.

I nagovestio da će mu davati zapaženu minutažu u nastavku sezone.



tagovi

FK Crvena zvezdaAndrija MaksimovićVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara